自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

我照左mri, 是腰椎盤突出引起,我早排都好痛,而家多左腳痺到小腿,我物理治療師話痛或痺越低,例如到腳掌,情況越差,我覺得我痺的位置越來越低,好擔心 請問樓主而家幾重? 我想了解下自己要減磅多少。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

仲有,請問樓主你一星期游幾次水?

大宅

cloudwingwing 發表於 18-6-1 00:10
我照左mri, 是腰椎盤突出引起,我早排都好痛,而家多左腳痺到小腿,我物理治療師話痛或痺越低,例如到腳掌 ...

我現在13x磅。我之前最重176 磅。 我果時太痛一星期去足5日。 但我視乎攰唔攰。如果攰我就走...每次30-45 咁上下。絕對不會勉強游

大宅

cwaisum 發表於 18-5-31 22:50
我買要$50(連運費)

我未計運費。我估都係20-30蚊。 果時好平...

大宅

凌太 發表於 18-6-1 00:37
我現在13x磅。我之前最重176 磅。 我果時太痛一星期去足5日。 但我視乎攰唔攰。如果攰我就走...每次30-45 ...

你如何減肥?
單靠游水?
我也需要減磅。

大宅

cwaisum 發表於 18-6-1 00:39

你如何減肥?

梗係唔係啦我響復康院將醫院餐單變成素食。每日6點就產你起身食清粥。做治療做機..基本上你痛到坐輪椅訓又訓唔到,根本連食咩都無興趣。我係自然地消瘦。出到去再游水更加瘦...
但夜晚就一定戒左飯。

我而家其實都肥番d。如果大痛 我又再食清淡d...再做運動。
想唔痛其實我自己係將減肥變做終身事業咁...

大宅

開心吸收勳章

我識個rehab trainer, 接好多腰膊膝痛, 又退化又脊柱側彎..又椎間盤凸..
坐骨神經痛呢d常見, 除非極嚴重, 其實係可以搞
但我知佢收費唔平, 如果你地用幾十蚊去比
佢用5位數字計..

別墅

凌太 發表於 18-5-31 21:44
我都係這款。由只訓到第一格到訓到第三了!

之前訓第一格 我閃電咁痛. ...

你地買嗰個牽引器有冇磁石㗎?
我見有基本款同磁療款,應該買邊種?

大宅

caragorda 發表於 18-6-1 01:12
你地買嗰個牽引器有冇磁石㗎?
我見有基本款同磁石款,應該買邊種?

我有架。但我覺得佢主要係令條腰個弧度變回正常。磁石係無咩用卦。
不過如果可以令我無咁痛...多十蚊八蚊 我揀有埋磁石。

我唔知佢地而家幾錢。 我相信都係幾十蚊倒...果時yahoo search 有個幾百蚊。但淘寶真係好勁。佢幾十蚊有一個。

別墅

回覆樓主:

我陀bb到生完bb後坐骨神經都好痛,完全唔可以平瞓,但唔知係咪腰椎突出。

大宅

加油!! 我都有椎盤突出. 20歲個年第一次發. 當年只係兩邊大脾酸痺.
物理治療師話我好柔軟, D 啫喱易出易入.
之後5/6 年 返發咗4次 左腳 痛到落腳跟, 腳趾勁痺
排物理治療 要等半年, 就去做針炙.

最後都係靠自己去泳池行返好(我唔識游水)
雖然左腳大脾後面D 肉感覺係差咗, R痕永遠都好似隔咗件衫咁.
但差唔多有8年冇再痛過啦~ 體重冇減過, 仲由150G 升到170G >.<

大宅

cwaisum 發表於 18-5-31 20:47
我是用這個
牽引器 << 有D咁好既野既><物理治療師只係教我用毛巾捲成一條, 再用埋攝腰咋,
但唔知係咪我攝得太高, 後尾另一個治療師話我條腰太彎, 就再冇攝腰.

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

好有用,謝分享

複式洋房

一人之下 發表於 18-5-31 20:04
我吾算好嚴重,做完物理治療吾痛,但間中都返發,要每晚拉筋,吾好攞重野。
...

請問你做什麼拉筋動作,謝分享。

子爵府

回覆 caragorda 的帖子

這個係點用

伯爵府

回覆樓主:

謝謝樓主詳盡無私的分享, 希望好心有好報, 祝福遠離痛症, 身體健康

大宅

認識瑞士牛牛第一回

凌太 發表於 18-5-31 19:54
我幾年前有呢個病,真係好痛苦在復康院訓左半年一直都醫唔好。有做慈力共振咩話L5 椎間盤突出令我右邊pat p ...

好詳細的分享及鼓勵,謝謝!

公爵府

回覆樓主:

(4), (5) for lower back pain同坐骨神經都好

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至