自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

回覆樓主

乜唔係越早買越平架咩

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主

航班時間都一樣嗎?機票從來都海鮮價,日日唔同,買左就唔好再睇了,但越接近出發日期好多時間/位都會無左既,太遲買又無得揀
Life is better when you're laughing!

公爵府

回覆 melaniec 的帖子

間間公司都係咁架喎!

子爵府

ivycowcow 發表於 18-6-2 14:21
乜唔係越早買越平架咩

邊個教你?

頭,尾段最貴

中段叫平均價,當然睇銷售情況需求

頭中,通常尾中段會有promotion

旅行社D飛一時時,因為佢哋會同航空公司攞飛,例如係只定時間內賣到30套就有特惠價
賣唔到一係同客轉公司,一係加$咁

不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮。一天的難處一天當就夠了

子爵府

chanti 發表於 18-6-2 14:02
機票、一向都係海鮮價、我2 個月前睇台北同前日睇個價都平左2 成

差咁遠, 我睇既冇變價過

子爵府

回覆樓主

第一次買機票?
To be or not to be  that is the question~

子爵府

回覆樓主

或者咁諗你買既係吾同class,同一班機不同class 自然價錢不同。

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

下次set 呢個平左4千嘅為目標價,就唔會買貴啦

珍珠宮

回覆樓主

下次等到佢最平先買

寶石宮

2023年兔年勳章

melaniec 發表於 18-6-2 14:02
我以為是愈早愈平(emoji)(emoji)相差四千也太過份了吧(emoji)

日子外 人數也有影響
上次一次個訂三大兩小?

子爵府

melaniec 發表於 18-6-2 14:03
七月底

七月底都降價,咁真係比人搶好多生意

大宅

Poyau 發表於 18-6-2 14:39
日子外 人數也有影響
上次一次個訂三大兩小?

昨天打去問cx,同様的人數,地點,時間。機票下調左四千幾

大宅

Helllokitty 發表於 18-6-2 14:36
或者咁諗你買既係吾同class,同一班機不同class 自然價錢不同。

最敝是全部都一樣(emoji)(emoji)

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

melaniec 發表於 18-6-2 13:57
一直以為機票是愈早買愈平。所以四月尾已經上官網買了三大兩小機票。點知昨天打去訂多一張票時發現現在的票 ...
機票價錢一向都係浮動,可升可跌架。

公爵府

melaniec 發表於 18-6-2 14:02
我以為是愈早愈平(emoji)(emoji)相差四千也太過份了吧(emoji)

我差一萬添啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

價格可升可跌。 睇下你有幾搏,可以等最忟先出飛。

伯爵府

一直以為機票是愈早買愈平。所以四月尾已經上官網買了三大兩小機票。點知昨天打去訂多一張票時發現現在的票 ...

甘你聽完我個例子心情應該好些,我上年10左右已出了一家去大阪坐HK Axxline 機票,當時$3100左右,上兩星期又係出多張一樣機票,已經要$6300.

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

我們都試過。

唯有買左機票唔好再check 價錢。

珍珠宮

呢個係風險價,有時last minute買係平左,但係咪可以承受到,臨尾買唔到CX 4大2小的風險要改選另一airline, 或臨尾貴左,一次過6張都貴左的風險先。

仲有遲買机票平左,又可能酒店價又貴左。

除非你個trip好flexible, 否則價合理就ok啦。唔好成日唸住可以最低位入市。

公爵府

amytang916 發表於 18-6-2 14:04
我之前都中伏,前年暑假試過,四月經agent訂三大兩小大阪機票,同一班機七月的價錢平接近13,000,真係喊得 ...

試想一家四口差>$10K too, 名古屋 好彩自己俾唔駛睇C6 面色

首頁
12345...7

尾頁

跳至