自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

現在有85後的夫婦這樣做嗎?

1. 結婚擺酒自己攪掂,用自己錢,問父母要幾多圍,合理範圍都送比父母。父母朋友禮金父母取,新人朋友禮金新人取。
2. 女方聘禮禮金新郎自己攪掂,不驚動父母,沒有借財仔。
3. 婚後搬離原家租樓住,開聯名戶口貯錢買樓,沒有動用父母積蓄
4. 生小朋友自己請工人照顧孩子,有特別事情才請長老協助看B, 不依賴長老湊b.

男爵府

蝦米豬 發表於 18-6-2 17:04

1. 結婚擺酒自己攪掂,用自己錢,問父母要幾多圍,合理範圍都送比父母。父母 ...

好有本事喇!

子爵府

1. 結婚擺酒自己攪掂,用自己錢,問父母要幾多圍,合理範圍都送比父母。父母 ...

我 係

象牙宮

回覆樓主:

咁即係生活條件好囉!識人係咁喎

珍珠宮

回覆樓主:

正常做法
不過我當年年少覺得唔係咁
覺得應該父母有份參與
但諗落都係乜都自己搞掂好
人不煩我
我不煩人

水晶宮

回覆樓主:

有,我,全部4 個points 都係,而且唔係租樓,我地之前已經買左樓。
不過我地兩個唔係85 後,係 80 後

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

85後?? 即係1985年之後出世嘅人?
我係85前,不過1、2我哋都有做

幾十圍嘅酒席我哋兩個自己搞掂, 親友嘅人情我媽收嘅。 禮金都係我哋自己搞掂,冇借財仔。又唔係啲咩大數。

結婚之後,租樓。 冇聯名戶口我老公擺錢喺我度,幫佢投資。我都多謝佢信得過我。
冇開聯名戶口,佢以為 一定要兩個簽名先可以動用啲錢,佢就覺得好唔方便。 我又冇再解釋
唔係我哋有錢,只係結婚之前儲落,所以結完婚元氣大傷
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主

我地係,4 點都中晒
但我地先租樓先,婚後兩三年先買樓

男爵府

開心吸收勳章

我同老公
好多人都係咁

子爵府

Nbs 發表於 18-6-2 17:11

有,我,全部4 個points 都係,而且唔係租樓,我地之前已經買左樓。 ...

我問的原因是因為聽到不少“年青”的夫婦,都至在父母比錢買樓,或為了慳和父母同住;為鋪張婚禮借財仔,又為了慳比個少少家用駛埋老人家湊b.
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蝦米豬 發表於 18-6-2 17:19
我問的原因是因為聽到不少“年青”的夫婦,都至在父母比錢買樓,或為了慳和父母同住;為鋪張婚禮借財仔, ...

新一代好多都係咁。其實冇錢可以細搞唔使一定要大事宣傳。
影結婚相都要走到外地影幾萬蚊。
我識啲人都係咁。一個人搵錢四個人使。
我唔明點解要生咁多小朋友,有時候湊得辛苦又呻, 湊住兩個好困身有、又冇朋友、想去邊都唔得。
跟住佢啲屋企人就話你既然生咗,就唔好喺度怨。轉頭又掉曬兩個小朋友畀父母湊……
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

蝦米豬 發表於 18-6-2 17:19
我問的原因是因為聽到不少“年青”的夫婦,都至在父母比錢買樓,或為了慳和父母同住;為鋪張婚禮借財仔, ...

係咪見到人地可以有人幫忙,較為舒服,反觀自己辛苦捱過,覺得不是味兒?

我係85後,1-4我都做緊

男爵府

回覆樓主

我唔係85後,但我係。仲有一項,婚後家用有多無少。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

好計劃

男爵府

回覆樓主

我同我老公係咁
生活都幾好,
比上不足 比下有餘啦

珍珠宮

回覆樓主:

我大部分係

珍珠宮

回覆樓主:

識個女85男82
兩方家用各一萬
擺酒禮金買樓自己搞掂
當然人工不俗
各搵6萬多
打算儲下錢3年後先要B B
未有小朋友算逍遙

大宅

4樣都做到

子爵府

回覆樓主

我係,盡量唔用長老錢,自己搞掂

珍珠宮

回覆樓主:

人地家事,屋企人又肯幫,有咩問題?

首頁

尾頁

跳至