自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

lovelybaby2015 發表於 18-6-3 14:03
我親戚有三個讀緊英x,佢話仔女不會去外國讀大學喎,留下non jupas 入香港的大學,又話會易入d喎,唔知真 ...

10 幾年前non jupas 讀醫真係易d 架。 我識幾個,hk 會考唔夠分,去外國讀完 form 6,7 考a level 再返hk 讀醫。 而一班裡經non jupas 入的其實大部分都係hk 讀國際學校的,連non chinese 都有。
而家就唔知喇。

水晶宮

nintendo 發表於 18-6-3 12:47
其實,睇咗呢個 topic ,發覺好多人都唔了解國際學校,人云亦云,但又周圍認叻比意見,真係得啖笑。

我仔 ...

謝謝,好有用

侯爵府

2018復活節勳章

Nbs 發表於 18-6-3 14:39
10 幾年前non jupas 讀醫真係易d 架。 我識幾個,hk 會考唔夠分,去外國讀完 form 6,7 考a level 再返hk ...

我和幾個朋友硏究過,如果目標是醫科,反正是收尖子,jupas or non-jupas 分別唔大,都要好 top 。
如果是 LLB ,分別也不大。
我地傾向認為,叻的孩子,讀乜都叻。
IB 的 English A 好深,如果冇信心,可能 DSE 反而好少少。
近五六年,我地見 IB 比 AL 入 non-jupas 成功多好多,IB 始終比 AL 整體難。
識兩個醫學院中人,佢地 base on 學生入大學後表現,佢地會傾向喜歡收 IB 學生,AL 就麻麻。
但 AL 讀少 d 科,又唔駛 TOK EE ,簡單好多,比較適合語文唔強的人。

大宅

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:38
喜歡教學模式。

但經濟會否好辛苦,小朋友會否易自卑?

唔係幾好。緊絀左少少。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

nintendo 發表於 18-6-3 12:47
其實,睇咗呢個 topic ,發覺好多人都唔了解國際學校,人云亦云,但又周圍認叻比意見,真係得啖笑。

我仔 ...

好多唔知情況嘅不單止意見欠奉,仲靠嚇

珍珠宮

回覆樓主:

我女兒是由1歲playgroup讀國際學校至高中,出年畢業了,非常值得。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

乜乜乜個post有jm 月入十萬話自己成日比人話窮

翡翠宮

nintendo 發表於 18-6-3 14:55
我和幾個朋友硏究過,如果目標是醫科,反正是收尖子,jupas or non-jupas 分別唔大,都要好 top 。
如果是 ...

謝分享,仲有好幾年就到我果個,而家開始刨料

水晶宮

nintendo 發表於 18-6-3 14:55
如果是 ...

唔掛之得而家見讀醫既個個都鬼鬼地甘啦

伯爵府

牛年勳章

小金鳥 發表於 18-6-3 11:25
明白,又了解多啲

私校,但用NET 做 class teacher, 除中文及數用香港課程,其他用 UK curriculum.
上課模式同英國學校差不多。
東涌的中學是直資,有DSE stream and GCE stream, 多NET, 多外藉學生讀。

男爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-2 22:54
呢個唔係問題

但係大前提係你地家庭開支幾多

每月20k應該唔得
與智者為伍 與善者同行

翡翠宮

堅媽 發表於 18-6-3 15:39
每月20k應該唔得

樓主target英基,小學約11萬一年,capital levy3萬8 (一次過比讀足咁多年)

冇書簿雜費,日常去trip每次幾十交通費,到高小先會去camp,外展camp4,5仟一年一次。每月2萬計埋校車,零用,一般social等等,一定夠

http://www.esf.edu.hk/school-fees/

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

一個月十萬,絕對冇問題啦!

大宅

virgokaren 發表於 18-6-3 15:35
私校,但用NET 做 class teacher, 除中文及數用香港課程,其他用 UK curriculum.
上課模式同英國學校差不 ...

多謝你回覆,聽落都唔錯,多數讀完去外國升學,如果在香港讀大學,競爭大唔大,難唔難呢?

子爵府

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:58
怕同其他同學大對比。
我見好似好多似大屋,有車出入,怕小朋友覺得同人唔同。
...

小學吾識分,中學自然會feel 到

伯爵府

牛年勳章

小金鳥 發表於 18-6-3 15:59
多謝你回覆,聽落都唔錯,多數讀完去外國升學,如果在香港讀大學,競爭大唔大,難唔難呢?
...

聽校長講話一半一半啦!
直資規定51%人數要考 DSE的。
但考 DSE 一樣可出國讀書,考GCE 也可報香港的大學。

翡翠宮

fukuoka_saga 發表於 18-6-2 22:51
我係怕小朋友會自卑

一定會,得罪講句,你仔同人講住唐樓,你估會有咩事發生。。。

男爵府

yandybella 發表於 18-6-3 13:23
可唔可以話我知邊間
我都諗緊小朋友讀唔讀國際好

好多間校風都平實,你可以去EK國際版研究下,嗰邊用家多。

男爵府

fatchu@home 發表於 18-6-3 16:18
一定會,得罪講句,你仔同人講住唐樓,你估會有咩事發生。。。

我識有人住大圍唐樓,冇嘢喎。
唔好以為個個的價值觀也和你一樣。

大宅

我識人在山頂讀國際, 有同學富豪級, 每日有G4保護番學, 亦有外籍同學亞爸是一些小國國壬皇, 但佢話無人會比較, 因為大部分人好低調

首頁
34567...9

尾頁

跳至