少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

ayu123 發表於 18-6-3 01:10
女女就黎3歲。講野方面很差 對答唔到 。
e.g. 你問佢食飯未, 佢又照跟你講食飯未。
佢完全唔明咩意思 。成 ...
同佢睇多些故事書, 學習對答。
你同老公要多點教佢,例如你問老公, 你食左飯未? 老公答: 我未食飯。 咁你女女才知什麼是回答。

佢3歲啫,對於你我他仲未分得好清。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

老公唔得閒, 就用公仔扮對答

大宅

回覆樓主

咁既情況要返健康院轉介做評估

洋房

baby317 發表於 18-6-5 08:53
咁既情況要返健康院轉介做評估

我有keep住做評估 但醫生說沒什麼問題 所以睇睇各位家長有什麼方法教導

大宅

ayu123 發表於 18-6-5 10:50
我有keep住做評估 但醫生說沒什麼問題 所以睇睇各位家長有什麼方法教導

醫生話無問題?係普通醫生定評估中心醫生?
佢識講d乜?比簡單指令佢明唔明?

洋房

baby317 發表於 18-6-5 13:47
醫生話無問題?係普通醫生定評估中心醫生?
佢識講d乜?比簡單指令佢明唔明?
...

係評估醫生呀 佢識聽指令。但唔識同人對答

禁止訪問

侯爵府

ayu123 發表於 18-6-5 13:52
係評估醫生呀 佢識聽指令。但唔識同人對答
只係3歲, 你想佢點樣答你?
我兩公婆由佢出世已經開始同佢講故事書, 用大人溝通方式同佢溝通, 才可以在3歲左右大約知道一問一答。 就算答都係9唔搭8 , 用錯詞語。

4歲開始教佢要答完整句子, 例如問食左食未, 唔教佢,佢只會點頭, 要教佢除左點頭, 要答, 我食左飯了。

唔好同其他人比較, 人地父母在背後做左好多功夫。

如果你屋企比較小同女女溝通, 就俾多點努力。亦可請教老師, 問下女女在學校表現。

內向小孩比較寡言, 無辦法, 只有接受同一字一句咁教

大宅

wmkcnw 發表於 18-6-6 00:44
只係3歲, 你想佢點樣答你?
我兩公婆由佢出世已經開始同佢講故事書, 用大人溝通方式同佢溝通, 才可以在3歲 ...

其實小朋友會從環境學習,除非平時無人同佢講野,正常來說小朋友應有以下能力:

2-3歲語言發展:

說出形容詞,例如:大/小、污糟/乾淨
明白兩部分指令,例如:擺蘋果喺呢度、拍手摸鼻
明白簡單問句,例如:有冇、係唔係、乜野
說出雙詞或三詞短句,例如:飲橙汁、媽媽切蘋果

3-4歲語言發展:

說出三詞或以上句子,例如:貓跳上電視度、爸爸搭巴士返工
運用連接詞,例如:同埋、然後
發問不同的問題
明白類名詞,例如:文具、水果、玩具
明白三部分指令,例如:「擺積木喺床上面」/「狗仔要汽水同埋菜」

侯爵府

baby317 發表於 18-6-6 14:44
其實小朋友會從環境學習,除非平時無人同佢講野,正常來說小朋友應有以下能力:

2-3歲語言發展:
呢個係基於父母平日有同小孩很多互動, 同埋平均發展而已。
如果平時好少溝通, 語言可以沒有發展。

洋房

佢完全唔明咩意思 。成日跟人講野除左呢個之外,有冇多啲EXAMPLE?

自閉症小朋友只會重覆別人說話,完全唔明嗰段話既內容意思

大宅

innerpari 發表於 18-6-14 18:37
佢完全唔明咩意思 。成日跟人講野除左呢個之外,有冇多啲EXAMPLE ...

我上次睇電視都有睇過,不過仲要睇埋其他野,我記得有個case係小朋友重複大人講野,玩玩具冇創意,所以最好再問問醫生。

民房

每個孩子的狀況和發展是不同,僅供參考.

重複大人說話是一種語言學習方式,因為他們認知的詞彙較少,還未學懂用自己的方式表達自己。這是1-2歲普遍常見的行為,到3歲就開始淡出。

囡囡平時可以答簡單問題嗎?例如「yes/no」、「娃娃係邊度?」、 「呢個咩嚟」等等......
囡囡需要有基本理解能力先可以答更加複雜的問題:「你食咗飯未?」
同囡囡溝通時,句子要簡短、簡潔,還有可以透過玩耍時教多些生字

複式洋房

你要動作大小小+D得意聲音吸引到小朋友同你有眼神接觸先可以建立到互相溝通。我仔由2-4歲了,語言治療師教我地家既溝通技巧羅

男爵府

講故事,用毛公仔黎玩角色扮演;俾小朋友多d睇你點同其他人傾偈

琥珀宮

返學未?快d去健康院做評估

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至