自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我公司有 d 同事 , 有襯乜唔識就會話 "搵 IT 同事啦" , 手機有問題 , 想知最新手機款式又話 "搵 IT 同事啦" , 有次同某位 IT 同事食飯 , 講開買股票 , 其他同事都會覺得 IT 同事應該係會識得去邊度睇股票好 , 覺得做 IT 就係識做 d 好難既野 , 包括買股票 (事實上股票係有多技術上既野) ..

子爵府

回覆樓主

見你標題,以為你講緊尋日呢度發生ge 事

回覆正題,我覺得好多同事都會將所有電工,手機,電腦,裝修呢d 問題都會問it(但應該多數發生係細公司),大公司應該係所有電腦問題,手機問題,wifi 網絡先會叫到it . 但係我又唔覺連股票佢地都識

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大富翁 發表於 18-6-3 11:26

回覆正題,我覺得好多同事都會將所有電工,手機,電腦, ...

都以為係,正想答唔係

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amychan784 發表於 18-6-3 11:19
我公司有 d 同事 , 有襯乜唔識就會話 "搵 IT 同事啦" , 手機有問題 , 想知最新手機款式又話 "搵 IT 同事啦" ...

不嬲d人都係咁...覺得電腦係機器,咁所有關於technical 嘅嘢都要識

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我唔覺

珍珠宮

好媽媽勳章

Fishqqma 發表於 18-6-3 12:32
我唔覺

通常都係叫你reboot

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

blackypurin 發表於 18-6-3 12:34

exactly

水晶宮

回覆樓主

可能我公司個it好宅,所以比唔到我這個感覺

珍珠宮

我公司有 d 同事 , 有襯乜唔識就會話 "搵 IT 同事啦" , 手機有問題 , 想知最新手機款式又話 "搵 IT 同事啦" ...

我有個 IT 朋友真係叻,關於電腦手機軟件硬件乜都掂
當然股票不識

侯爵府

回覆樓主:

我自己做IT, 真係有個電字號野都會問, 唔識就話你有無搞錯, 係咪做IT 架

珍珠宮

回覆樓主:

從來無。我公司唔知點解請親都係幾廿歲大叔做 IT,9 成係唔識老點。除非 security 嘢要求佢,否則我直接打俾老公求救快好多

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆正題,我覺得好多同事都會將所有電工,手機,電腦, ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2023年兔年勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

IT都有分工 未必樣様知

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sarali 發表於 18-6-3 13:05
我有個 IT 朋友真係叻,關於電腦手機軟件硬件乜都掂
當然股票不識
...

有it朋友係good嘅
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

我印象中嘅 IT 人對電腦電話手遊會比一般人熟悉, 但現實係生活白痴。

伯爵府

blackypurin 發表於 18-6-3 12:34

正常 因為好多時電腦走左入loop入面
重啟係需要 你電話有問題 你都會自己先去reboot試下啦

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-6-3 20:19
有it朋友係good嘅

係呀!佢又好肯幫人

子爵府

唔覺。

首頁

尾頁

跳至