自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

同埋排名次?
我見有啲私校只考中英數常,名次又只列頭10名,覺得好唔錯!
阿女小一,普通話要筆試、音樂又要筆試(要考創作)、電腦考打字、聖經要考課文、背金句、仲要考埋學校宗教佈置嘅意思(我要返工,平時冇入學校,完全冇經果堆佈置,學校網頁又冇....)如果全部計平時分就好了

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

有宗教背景先要讀聖經
新的一天...希望真的有新的希望吧...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

聖經唔一定。
如果唔係天主教、基督教無聖經科,但佛教學校都要學佛學

我身邊小朋友間間學校都係排名次,有分數。 除非唔係津校嗰啲
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

環保接龍勳章

feifei_baby 發表於 18-6-3 17:46
同埋排名次?
阿女小一,普通話要筆試、音樂又 ...

佢地普通話,音樂,小四以上先考筆試。 電腦, 聖經計平時功課及背金句, 最重要以上4科都唔計總平均分, 成績表只有ABC。

不過小一至小四有晒全班及全級排名。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

回覆樓主:

有啲教會學校都唔考聖經嘅。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我反而覺得考下其他嘢都好唔錯, 唔好淨係focus喺主科度, 發展下其他嘢 ,同埋 學吓普通話同埋電腦打字其實幾好吖 音樂同宗教咪當係調劑品囉
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同埋排名次?

當然不是間間津校都咁,樓主揀呢間小學時冇留意咩?我仔小學只會講大約名次,電腦不用考,音樂、宗教都考得不太深。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我2兄妹都係津校,無宗教,所以無聖經考。
普通話有筆試但好簡單
音樂初小都係考下唱歌,高小先考筆試
全班頭十幾名先係成績表有名次,全級頭50名先係成績表出名次。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-3 18:06
當然不是間間津校都咁,樓主揀呢間小學時冇留意咩?我仔小學只會講大約名次,電腦不用考,音樂、宗教都考 ...

原來揀學校要了解到咁details ?我第一次揀真係唔識.....當時只知三測三考,默書功課唔多,學校有愛心,聽落都好ok啦!

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

宗教要考
音樂要考筆試
電腦每年最後一次考試要考筆試
全級出頭60名名次
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

gracelam 發表於 18-6-3 18:04
佢地普通話,音樂,小四以上先考筆試。 電腦, 聖經計平時功課及背金句, 最重要以上4科都唔計總平均分, 成績 ...

呢四科都計埋落平均分的....

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-3 18:01
聖經唔一定。

基督教都有宗教堂,一樣要背金句

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-6-3 18:01
聖經唔一定。

我女小學有聖誕喎,呈分要報埋
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆樓主:

亞女小學時,音樂要考自選表演,多數同學選樂器,也可唱歌,另考樂理!體育要考筆試(例如球賽規則,計分等,冇得溫,事前唔知問邊瓣)又要考體能,美術又計,諗起都驚!不過唔係津校。
仲有電腦要交project,聖經要背金句!
又科學乜乜比賽交project

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我地學校,聖經,電腦唔使考筆試。。但體育要

子爵府

回覆樓主:

我女私小。

P1 開始,已經有考 BK, music, VA.
用番教署呈分個 rating 計平均分。

PE, IT 就有 written, 但唔計落平均分,有 grade 在 report card.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

同埋排名次?

冇宗教學校不用考聖經

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

feifei_baby 發表於 18-6-3 18:20
原來揀學校要了解到咁details ?我第一次揀真係唔識.....當時只知三測三考,默書功課唔多,學校有愛心,聽 ...

三測三考大人細路都辛苦,仲要全部計平時分,壓力大
我當年選校多測考、多抄寫功課我都唔揀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我仔之前間學校,會列清楚班名次,級名次,總平均分出埋小數點,成張成績單全部分數,清清楚楚。主科比例最重,其餘佔少少

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-6-3 18:58
三測三考大人細路都辛苦,仲要全部計平時分,壓力大
我當年選校多測考、多抄寫功課我都唔揀 :q ...

三測三考我覺得ok,每次範圍冇咁多,學校個測驗唔計分,係突擊的,我覺得幾好,知道靠上堂吸收咗咩,仲有咩係未ok,考前溫習可加強!

首頁

尾頁

跳至