自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2023年兔年勳章

之前都透露過我教62區幼稚園,今年又教K3, 剛過去嘅小一派位,有啲奇怪事好想分享吓!
1, 有人自行階段,竟然15分中(石鐘山), 我肯定佢係15分的,因佢份表我有睇過!

2, 統一派位,有人乙2填聖十架已經唔中,往年明明係唔中頭一,二先會中嘅3寶,今年竟然乙2已唔夠抽,有家長攞推薦信想叩返佢!

3,今年好多唔中第一嘅,都中晒石圍角,有一個家長喊晒口嚟攞推薦信,但又講唔出想叩邊間,仲問返我幾時要去叩!

4, 同樣派石圍角,有家長心態正面,個仔其實都ok醒,但都同老婆馬上去實地視察,間學校仲派個主任導賞佢哋,佢哋便決定放棄叩門,安心入讀!

5, 但偏偏有啲個小朋友能力係適合呢啲3,4線小學,根本擺明叩門成功機會係微乎其微,仲要功課又唔做定,仍想心存僥倖!

子爵府

回覆樓主

今年K3排位確實奇怪

伯爵府

bonbonyy 發表於 18-6-3 21:02
之前都透露過我教62區幼稚園,今年又教K3, 剛過去嘅小一派位,有啲奇怪事好想分享吓!
1, 有人自行階段,竟 ...

係咪因為近年聖十架出名咗,所以咪多人報

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

聖十人氣急升嘛!保險線已無邊間揀! 今年自行15分已唔係必入喇!

放下自在

伯爵府

2023年兔年勳章

monkeydiary 發表於 18-6-3 21:12
係咪因為近年聖十架出名咗,所以咪多人報

應該係!
但由3寶升到乙2都唔入,實在太難以置信!

伯爵府

bonbonyy 發表於 18-6-3 21:15
應該係!
但由3寶升到乙2都唔入,實在太難以置信!

現在的人越來越多人追棒happy school嘛!
反而聽聞石鐘山超辛苦,超多功課做

男爵府

回覆樓主:

識人聖十架放第一志願!可能佢真心學得間學校好!

伯爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-6-3 21:14
聖十人氣急升嘛!保險線已無邊間揀! 今年自行15分已唔係必入喇!

你啱,講起又真的有小朋友自行15分入唔到聖十架!

公爵府

親子王國15週年勳章

4)唔奇,你去實地考察完都會放棄叩門,只要你唔介意學校唔係千禧校捨同隔涉,唔出名但老師有愛心有耐性,功課會按學生程度分三個level。每年都有唔少唔認識呢間學校嘅,去完考察會留低,唔止主任導賞,校長副校都會。

呀女石圍角畢業,我自行入,我絕對認為呢間唔係3寶,每年派band 1學校唔算高,但都有3x%,但聖十架係級三先band1,但乙二都唔入又真係奇。

伯爵府

2023年兔年勳章

cattz288 發表於 18-6-3 21:14

的確宜家62區都好難揀保險線學校,有家長問我都唔識答!
石圍角已經算係好少少!

男爵府

monkeydiary 發表於 18-6-3 21:16

現在的人越來越多人追棒happy school嘛!

係,連評估都話要計落成績表,識人讀緊!

伯爵府

2023年兔年勳章

oiyau2005 發表於 18-6-3 21:17

4)唔奇,你去實地考察完都會放棄叩門,只要你唔介意學校 ...

其實我認同你講㗎!
石圍角真心唔差,我都是聽返之前入左呢間啲畢業生講,我都覺得唔錯!所以個家長話放棄叩門我都好支持佢!亦同啲一聽到石圍角就喊咁口嘅家長講,想叩門可試,但亦不如自己親身去了解左間學校先,唔需要人云亦云,一聽到校名就咁抗拒!

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

原來你我係同行,都係62區

伯爵府

2023年兔年勳章

ting11741181 發表於 18-6-3 21:24
原來你我係同行,都係62區

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

朋友小朋友15分入唔到石鐘山,寫第一志願。
而家派咗圓玄
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

親子王國15週年勳章

bonbonyy 發表於 18-6-3 21:21
其實我認同你講㗎!
石圍角真心唔差,我都是聽返之前入左呢間啲畢業生講,我都覺得唔錯!所以個家 ...

係,可以去瞭解咗,想叩門可試,但超碼叩唔到留返响石圍角,又唔會係太差。

其實冇邊間小學係差,even係寶校,只係適唔適合自己小朋友,咁石圍角係唔谷嘅happy school,如果家長想要多功課多測默嘅就唔啱

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

bonbonyy 發表於 18-6-3 21:21
其實我認同你講㗎!
石圍角真心唔差,我都是聽返之前入左呢間啲畢業生講,我都覺得唔錯!所以個家 ...

其實62網,好多小學都好唔錯,不過好多家長入唔到心儀嗰間,但係又唔了解派左嗰間學校,就話間學校係寶校啫,真心,其實今年派位派得唔錯

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

雖然唔了解這校網
但估計因爲龍年效應,不排除有好多家長真係保守左,或者做左功課,真係親身去視察下d學校去了解

公爵府

回覆樓主

請問石圍角有無SEN支援?多唔多跨境生?

我女派得差打算幫佢跨區扣門,我唔敢扣熱門小學驚太多功課令佢討厭學習

我返工放工都喺荃灣,諗住都方便接送

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yipsiumee 發表於 18-6-3 21:34
請問石圍角有無SEN支援?多唔多跨境生?

我女派得差打算幫佢跨區扣門,我唔敢扣熱門小學驚太多功課令佢討 ...

荃灣無跨境生架! 因為本身62網都唔夠位, 要借葵青區! 借位果d就有跨境位!
放下自在

首頁

尾頁

跳至