醫護健康

跳至

首頁

尾頁

別墅

媽媽4月頭開始頭脹痛,失眠,頸痛不適,入院建議照腦MRI,因排期太耐,我哋去左私家醫院照,得出來结果腦下垂體有個腺瘤,良性的。
但到5月份都不停話頭痛,失眠,頸痛,胃痛,腳軟。我帶佢去左精神科,確診左抑鬱症,要食抗抑鬱藥,同安眠藥。
到左6月1日媽媽輕微中風,腦血管栓塞,打左溶血針,而家仍在醫院。
最大問題係而家工人姐姐已經到左,住在我媽媽家,但我媽好抗拒工人姐姐,一講就激動到哭,佢出院回家後見到工人姐姐都唔知點算,媽媽獨居嘅,唔請工人又真係唔得,各位J M有咩高招可以說服我媽媽要工人,我真係頭都爆,一提起工人,佢就一哭二鬧三上吊。

水晶宮

winnie1023 發表於 18-6-4 01:22
媽媽4月頭開始頭脹痛,失眠,頸痛不適,入院建議照腦MRI,因排期太耐,我哋去左私家醫院照,得出來结果腦下 ...

有無問清楚媽咪點解唔想有工人? 擔心乜(會比工人蝦? 同工人溝通唔到, 雞同鴨講?)

不如搵醫務社工(第3者)去同佢傾下, 可能會講出佢既擔憂。

而且要佢了解, 如果返屋企需要工人協助/照顧佢日常生活。 如果唔係就要入私家老人院, 無專人照顧, 仲衰。

如果你地打算裝cam, 就話比媽咪知道, 等佢安心, 唔係佢同工人係屋企, 佢比人蝦都唔知。

而且, 工人已經黎在, 係咪應該叫工人每日探病時間, 帶飯去醫院及照顧媽咪呢?等佢地有基本上溝通認識呢? 咁樣老人家會有多d安全感。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-6-4 07:45
有無問清楚媽咪點解唔想有工人? 擔心乜(會比工人蝦? 同工人溝通唔到, 雞同鴨講?)

不如搵醫務社工(第3者) ...

媽咪本身係印尼華僑,溝通一定無問題,但媽咪話覺得有工人姐姐跟住佢好無面,俾D街坊覺得仔女唔要佢,唔照顧佢,所以先搵工人姐姐。
唔叫工人去醫院,原因係,佢一提起工人,情绪就好激動,暫時唔想刺激佢,等佢靜養下先。
我諗我都要揾社工同佢倾下計,試下講唔講得通佢

水晶宮

winnie1023 發表於 18-6-4 08:33
媽咪本身係印尼華僑,溝通一定無問題,但媽咪話覺得有工人姐姐跟住佢好無面,俾D街坊覺得仔女唔要佢,唔照 ...

吓,乜老人家唔係通常覺得有工人係身邊服待會覺得有面咩?

而且, 你媽咪中風後,係咪行動自如, 可以照顧自己起居飲食先?

我爸樓下公園都好多老人家去抖涼, 身邊都有工人姐姐陪伴, 現在已經係好普通既事。 無人咁得閒會幫佢諗咁多野。

而且, 有工人, 你地都會去探佢, 唔係掉低佢唔理。

天空之城, 快樂之地

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

PCCW2319 發表於 18-6-4 08:38
吓,乜老人家唔係通常覺得有工人係身邊服待會覺得有面咩?

而且, 你媽咪中風後,係咪行動自如, 可以照顧自 ...

一向行動自如又有工人就話有面啫,但樓主媽媽係由行動自如變左有需要工人服待,心裡總會難受,佢仲要怕人地d 眼光,驚人地覺得佢d 仔女唔要佢...

我都覺得要試下由行動至改變佢想法。多d 去探佢,探佢時帶佢出去,等街坊知道佢都有仔女照顧。

水晶宮

bosch 發表於 18-6-7 09:15
一向行動自如又有工人就話有面啫,但樓主媽媽係由行動自如變左有需要工人服待,心裡總會難受,佢仲要怕人 ...

咁都要老人家自己明白/接受自己行動已經不如以前, 需要別人幫助。 而唔係接唔接受工人問題。

我爸中風都知道自己行動不如以前(右手右腳唔郁得),會好難受, 係醫院曾講一d消極說話, 話最好1支針打落去可以搞掂自己。

所以我係完全理解病患者既感受。我同我爸講, 康復係要時間, 唔係1時3刻,唔係傷風感冒, 食藥就無事。

復康要靠做運動, 起碼要半年,。而且首半年係黃金期, 所以我地要爭取時間,.係呢段日子, 有外傭幫手係最初返屋企時日常生活, 協助佢係家中或外出做復康運動。

要比老人家知道, 老人家肯做復康運動就有復康機會, 及家人會支持佢。

bosch    發表於 18-6-8 04:15
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主:

可否初時你主力照顧,工人協助,慢慢再過手。老人家想仔女跟身多D、關心多D

珊瑚宮

女兒搬去妈妈家住。與工人一起照顧妈妈。话個工人是你的。漸渐放手。
玩具萬歲!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有時都要佢明白, 後生的要去搵食, 能力只可以請工人去照顧

水晶宮

py84ko 發表於 18-7-24 04:07

其實都係架。

我爸知道請外傭及住老人院,只有呢2個選擇。(其實我地係唔會比我爸住老人院)。

所以父母都好容易接受請外傭。
天空之城, 快樂之地

大宅

py84ko 發表於 18-7-24 04:07

我媽當日都話唔請工人, 終於中左風無得揀, 因為佢知我地要返工, 唔請工人就入老人院, 我地無可能辭工照顧佢 ! 最初回家真係好抑鬱, 因為一邊身唔方便, 但我地每星期六日都推住佢出街行, 又盡量陪佢覆診同物理治療, 接近半年到佢開始習慣, 情況會好啲, 起初佢啲情緒係差啲, 比啲心機, 努力!

複式洋房

媽媽4月頭開始頭脹痛,失眠,頸痛不適,入院建議照腦MRI,因排期太耐,我哋去左私家醫院照,得出來结果腦下 ...

其實唔同區出左院有人會協助做康服治療!
叫醫生轉介!元朗區係保良局!
有沖涼、陪診、看顧、汁藥物!

洋房

有D叫菲護既姐姐的;有專業知識照顧病患者;星期日檔案節目有介召過;可以睇下

禁止訪問

別墅

17/8晚上,收到工人姐姐電話,佢話婆婆不停鬧佢
然後,我跟我媽媽在電話傾,佢話工人姐姐查佢家底,經常在家裏傾電話,向其他人報告佢嘅生話情況,監視住佢。仲話姐姐去房屋署問呢間屋係咪有人精神病,仲話姐姐打俾警察告發我媽去廁所捲人哋D廁紙,又話姐姐打俾 agent報告我媽的所有日常行蹤,又話姐姐打俾區議員調查我哋入息,調查我媽係咪痴線。跟住又話要跳樓,又話佢死左的話,我哋都要負責,一齊死。
我眞係就來癡線,我唔知應該點做。
佢已經睇緊精神科,有抗抑鬱藥食緊。

珊瑚宮

似係老人失智症
玩具萬歲!

水晶宮

winnie1023 發表於 18-8-18 03:41
然後,我跟我媽媽在電話傾,佢話工人姐姐查佢家底,經常在 ...

幾時覆診?

如果咁我會打電話去醫院(覆診紙有電話), 同職員講, 叫佢轉達比醫生知希望有乜可以做或可唔可以提早覆診。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-8-18 13:20
幾時覆診?

如果咁我會打電話去醫院(覆診紙有電話), 同職員講, 叫佢轉達比醫生知希望有乜可以做或可唔可 ...

下個月20号先覆診,星期一打去問下

水晶宮

winnie1023 發表於 18-8-18 13:42
下個月20号先覆診,星期一打去問下

不過你唔好預即日可以回覆你喎。可能會過幾日至打電話回覆你。
天空之城, 快樂之地

別墅

winnie1023 發表於 18-8-18 03:41
然後,我跟我媽媽在電話傾,佢話工人姐姐查佢家底,經常在 ...

媽媽選擇了了結自己生命,已經離世。
多謝各位的意見及關心

首頁

尾頁

跳至