少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男仔25M,依然講唔到10個單字。18M開始講爸爸、波波、包包、奶奶,一直到依家無進步。
13M開始翻playgroup,一星期2-3堂,因為翻兩間,每日只要唔落雨,都會去公園玩,阿仔好鍾意同小朋友玩,無論大過佢細過佢都好肯玩,唔怕陌生人(除非眼訓)。
屋企得我一個人照顧,無工人無長老無其他家人,單一語言廣東話,老公成日出trip,一有時間都會親子,行商場去公園,我地成日旅行,阿仔2歲已經坐過20次飛機,去過好多地方。我每日同佢講好多嘢,陪讀,睇卡通聽兒歌。同佢去街,我乜都講,細到塊樹葉,路邊的車的顏色,講到今日聲都沙埋,真係好擔心!
翻健康院就勁hea,無任何建議無任何跟進,等就成個鐘,2、3分鐘打發我走,叫我2歲半翻去複診就算。我自己出去搵評估,20M時做過一次評估,醫生叫我俾d時間佢,可能佢儲緊未爆power!依家另外再排緊協康會!
眼見身邊同齡小朋友甚至更細個的都已經好多嘢講,我仔完全明白指令,有時好複雜的指令,例如入房攞個杯俾媽媽洗,佢都識入房攞俾我,動物獅子長頸鹿呢D、生果蘋果香蕉橙等等,好多都認到,淨係手指指,講bb話,教極都唔講,逼佢都唔講,令願訓地大喊。
今日我自己同佢講嘢都講到聲沙啦,真係灰到好大壓力,失眠眼光光。

大宅

sillykaka 發表於 18-6-4 06:08
男仔25M,依然講唔到10個單字。18M開始講爸爸、波波、包包、奶奶,一直到依家無進步。
13M開始翻playgroup ...

每個小朋友成長都唔同嘅,加油

男爵府

Ffin 發表於 18-6-4 10:09
每個小朋友成長都唔同嘅,加油

多謝你

珍珠宮

回覆樓主:

我仔25m時都係差不多,我都係去公園啊,講故事啊返playgroup,佢都係少出聲,老師話佢係觀察型小朋友,無必要唔會出聲,慢慢就講多好多野,有時佢要求d野,會要求佢講出嚟,講到就勁讚佢,講唔到都無所謂,俾d時間,我仔去到兩歲半再返健康院已經無事啦,另外俾小朋友返N班都可以刺激到佢講多d野

男爵府

怪獸青BB 發表於 18-6-4 17:31
我仔25m時都係差不多,我都係去公園啊,講故事啊返playgroup,佢都係少出聲,老師話佢係觀察型小朋友,無必 ...

如果佢想要果樣嘢,我要佢講,佢淨係指或者ee哦哦咁,佢唔講我唔俾,佢真係訓地喊10分鐘聲嘶力竭都唔講!所以,我都無逼佢啦!
9月就翻n班啦,希望佢會進步啦!就嚟要考K1,真係好無奈!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

男仔係遲d...
多d 鼓勵佢表達自己,用佢鐘意既野引佢,例如當佢好想食橙,你可以教佢,想食呢,要試吓開口同媽媽講,唔係媽咪可能唔明白架,要講唔該媽咪我想食橙橙,初時佢可能都係橙橙,橙橙咁講,但你要不停重複,日日同佢講,又可以同c6 對答多d, 例如唔該晒daddy 喎, 幫媽咪手倒垃圾,之類。

我仔仔講野都算慢,但日子有功,而家想玩某d 玩具或者食餅,特別係佢鐘意既,都會開聲呀,加油呀,佢未ready 唔好俾壓力佢,一肯開口就讚多d 佢,係喎bb 你想食餅餅呀,我請你食丫,獎吓佢,順便又教埋媽媽拎野俾你食要學講唔該呀

男爵府

WoodyDot 發表於 18-6-5 21:28
男仔係遲d...
多d 鼓勵佢表達自己,用佢鐘意既野引佢,例如當佢好想食橙,你可以教佢,想食呢,要試吓開口 ...

我仔係完全唔講,一粒音都唔講,淨係手指指,心情好果陣咪ee哦哦咁指咯。更加唔會講橙講餅呢個字,有時我要佢講先俾佢,佢真係令願訓地喊到崩潰,成頭濕曬都唔會講。
我就日日自言自語到聲都沙埋,好似傻婆咁!今晚煮飯,我一邊洗切煮一邊同佢講嘢,真係好想喊,我依家打字都忍唔住流眼淚,真係好攰,我自己聲都沙曬。旁邊的人一知道佢唔講嘢,第一句就係話我唔多同佢講嘢,唉~真係解釋到自己唔想再解釋!
好灰好灰好灰!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔好唔開心啦,起碼你仔仔聽指令係完全無問題先,係咪? 我仔都見過 speech therapist , 佢話小朋友學語言多數都係先理解,後表達,未出聲或者少出聲真係唔出奇的。

攰就抖吓,大家都放鬆d 啦,佢又唔係好怕醜,鐘意同人玩,我覺得同我仔情況都有d 似,無野架,可能佢都係比較慢熱啫。

洋房

留意下佢同其他小朋友玩有冇講野,男仔有時會慢熱D

複式洋房

我仔26個月,23個月先開始講野,但都係成日唔肯講,唔肯開口

男爵府

畀面勳章

我仔兩歲幾都係咁 (而家14歲了), 我去問醫生... ...
醫生話: 每個小朋友發展都唔同, 女仔講嘢會叻D! 如果佢第日好多嘢講, 你唔好走嚟問我--有無D藥食咗無咁多嘢講
真係比佢吹啤啤

男爵府

WoodyDot 發表於 18-6-6 10:13
唔好唔開心啦,起碼你仔仔聽指令係完全無問題先,係咪? 我仔都見過 speech therapist , 佢話小朋友學語言 ...

多謝你啊!
前日去左私家搵醫生寫轉介信去CAC,一陣下午去見兒童心理學家,醫生話我仔自閉傾向,唉...
依家只能安慰自己向好的方面捻

男爵府

gblessmybaby 發表於 18-6-6 12:18
留意下佢同其他小朋友玩有冇講野,男仔有時會慢熱D

學校老師就話比較少出聲,就算出聲都係bb話,ee哦哦咁咯

男爵府

meo1114 發表於 18-6-6 16:41
我仔26個月,23個月先開始講野,但都係成日唔肯講,唔肯開口

呢排我不斷同佢講,講到自己聲都沙,我仔好似多左幾個發音,但依然係bb話

男爵府

SHIRLEYLAM330 發表於 18-6-8 10:14
我仔兩歲幾都係咁 (而家14歲了), 我去問醫生... ...
醫生話: 每個小朋友發展都唔同, 女仔講嘢會叻D! 如果 ...

多謝你啊jm!
我好期待我仔不斷同我講嘢,煩死我的一日到來

大宅

我仔歲半時都唔講,我帶佢睇醫生。醫生問我係咪佢一郁,你地已知佢想點。一言驚醒,從此佢想點,就算明知我地都扮唔知,要佢出口講我地先俾。到2歲半返n班,佢係全班其中一個講野最好既小朋友。加油

大宅

回覆樓主

我仔要3歲半先講野(最近2個月先開金口)佢上左一年言語治療,解決了囗肌問題。而家一路進步,由單字學起,而家有3個元素的短句。佢最初都係訓地發皮氣都講唔到佢好想食的香蕉。其實佢舌頭,囗肌,唇唔識郁及協調唔到,講唔到。媽媽你要加油喔。

男爵府

begoodtome 發表於 18-6-9 22:58
我仔歲半時都唔講,我帶佢睇醫生。醫生問我係咪佢一郁,你地已知佢想點。一言驚醒,從此佢想點,就算明知 ...

多謝jm!
呢個問題我之前都有檢討過,就算知道佢想要牛奶,都要佢講先攞俾佢,但佢真係發曬脾氣,令願訓地都唔講,真係可以爆喊10幾分鐘。唉....我都希望佢翻學之後會進步。

男爵府

Jayden1130 發表於 18-6-10 10:02
我仔要3歲半先講野(最近2個月先開金口)佢上左一年言語治療,解決了囗肌問題。而家一路進步,由單字學起, ...

多謝jm!
前日去左做評估,下星期都開始言語治療。評估果日治療師就話佢skip左一個想講嘢的衝動,佢想攞玩具,唔夠高,佢係咁手指指,但我地無幫佢,治療師引導佢講嘢。我仔竟然推張凳埋去,自己爬上凳企高去攞,我同治療師都O嘴。治療師就話我仔好聰明,但佢無意識要開口講嘢,希望言語治療可以幫到佢啦!

大宅

sillykaka 發表於 18-6-10 10:57
多謝jm!
前日去左做評估,下星期都開始言語治療。評估果日治療師就話佢skip左一個想講嘢的衝動,佢想攞玩 ...

咁就好啦,言語治療師會幫佢做好溝通動機,說話的其中一個要點(emoji)(emoji)加油

首頁

尾頁

跳至