自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大力大力 發表於 18-6-12 02:21
公道講句,加拿大生活好不好,真係要從那角度睇~

以我親人為例,我唐大佬大學畢業不回來落地生根,唐妹大 ...

所以每個地區各有各好處。

水晶宮

Cara2006 發表於 18-6-12 01:08
比大家睇下加拿大有幾落後:

伯爵府

親子王國15週年勳章

常綠葉 發表於 18-6-12 02:51
其實我知好多兩夫婦加埋都唔一定搵到5萬一年。好多人一個月扣完稅不到$2000一個月,如果搵最低工資 ...

最低工資應該唔洗比稅

但如果搵唔到呢個數都好難負擔一家四口

伯爵府

親子王國15週年勳章

vassicasuki 發表於 18-6-12 01:58
算吧Jm,佢未真正係一處地方生活過同體驗,好難真正了解當地民情,讀萬卷書不如行萬里路其中意思真係不能 ...

最叻話人落後呀,難搵工,冇錢搵
又唔見得香港d年靑人有能力買車買屋喎

大宅

大將軍 發表於 18-6-12 03:14
最低工資應該唔洗比稅

每個月一般公司都會先扣政府d稅先出糧... 例如CPP

水晶宮

大將軍 發表於 18-6-12 00:56
呢d福利利唔係人人有
要移民再加住上十年先有

正確,仲有好多福利 你唔打工唔貢獻社會係唔會有,所以蝗蟲呢個term唔啱加拿大用。

水晶宮

常綠葉 發表於 18-6-12 03:18

cpp & EI

伯爵府

親子王國15週年勳章

常綠葉 發表於 18-6-12 03:18

嗰啲係退休保障,唔係income tax 喎

男爵府

大將軍 發表於 18-6-12 03:16

最叻話人落後呀,難搵工,冇錢搵

其實呢邊正正常常返工,我計過用二年時間儲首期可以平平地買 condo住 ,但係係香港儲20年都未必得 。

男爵府

大力大力 發表於 18-6-12 02:21
公道講句,加拿大生活好不好,真係要從那角度睇~

以我親人為例,我唐大佬大學畢業不回來落地生根,唐妹大 ...

加拿大生活好唔好,看個人性格,亦看個人實力。人地話當地畢業生揾唔到工,但我識幾個一畢業已有 job offer。
有本事,去邊都食好住好。冇本事,去邊都慘。
但,話 "加拿大落後",就一定唔公道喇。
香港已經風光不再,連上海北京也不如。
不過咁,有些事,也不一定是有得選擇。
所以冇乜好比較。
唔係個個有機會去看其他城市,甚至到其他城巿住,
去唔到,都不需要踩人,話人地落後。
既然咁愛香港,就無謂入呢類 "移民" TOPIC 。

大宅

大將軍 發表於 18-6-12 01:39
仲有其他知少少扮代表,我好怕呢d人

我住咗廿幾年,生活係開心

超市有d咁既service咩?未用過既 我只知而家間間超市都有送貨服務。大統華有時候d野重平過香港買,連維他飲品種類都多,琴日先見到同事飲維他提子汁!

男爵府

j87cheung 發表於 18-6-11 08:46
唔好意思 想順便問問
如果想淘寶
應該叫朋友係香港淘完再寄加拿大
你去 Aliexpress 睇吓有冇你想要嘅嘢。 我發現有啲嘢可能同寄去香港差唔多價錢但係寄去加拿大

男爵府

SweetPanda 發表於 18-6-12 03:24
你去 Aliexpress 睇吓有冇你想要嘅嘢。 我發現有啲嘢可能同寄去香港差唔多價錢但係寄去加拿大 ...
Ok 我去睇下
謝謝你

大宅

BBgaga 發表於 18-6-12 03:18
正確,仲有好多福利 你唔打工唔貢獻社會係唔會有,所以蝗蟲呢個term唔啱加拿大用。
...

但我身邊好多人住西區豪宅都攞低收入福利!亦識人真係生幾個唔工作,個個月攞政府$2000+!見到好火滾!係香港人囉!

伯爵府

親子王國15週年勳章

常綠葉 發表於 18-6-12 03:24
超市有d咁既service咩?未用過既 我只知而家間間超市都有送貨服務。大統華有時候d野重平過香港買, ...

有呀,我地superstore , save on food, sobeys, Walmart 都有
可能我地冬天凍,個個唔想落車

大宅

大將軍 發表於 18-6-12 03:20
嗰啲係退休保障,唔係income tax 喎

咁都係先係份糧扣嘛 我公司會另外再扣稅,到交稅時先唔洗另外再比。多數有返dd$退既~

複式洋房

回覆樓主

想問依家加拿大一般生活費(不計租/供樓)幾多錢一個月?
兩公婆兩個小小朋友
係香港都好平淡,冇乜娛樂/物質生活
有得上網就得

最差情況一個人搵最低工資,生唔生活到?

洋房

大將軍 發表於 18-6-12 03:28
有呀,我地superstore , save on food, sobeys, Walmart 都有
可能我地冬天凍,個個唔想落車
...

只有save on foods會送貨.superstore Walmart etc..只有pick up.by the way.我在Calgary.呢度經濟係好差.不過要(emoji)(emoji)份工仲係有既.睇你肯不肯做.

洋房

frankyfranky 發表於 18-6-12 03:33
想問依家加拿大一般生活費(不計租/供樓)幾多錢一個月?
兩公婆兩個小小朋友
係香港都好平淡,冇乜娛樂/物 ...

睇你住邊.除了溫哥華多倫多.其它地方最低工資都可以既.我住係Calgary.住過Saskatoon.
我呢度租個柏文.有管理還在不錯的區$1300左右.還有更平.

洋房

大將軍 發表於 18-6-12 03:14
最低工資應該唔洗比稅

要.不過俾得少.

首頁

尾頁

跳至