自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

大宅

回覆 j87cheung 的帖子

sorry, 我無追呢個post...不過你的問題係可以, 每年都有quota俾加藉人士申請父母, 但名額唔多...2016年10000個, 要爭同埋批的時間耐
要有income proof, 去proof你係咪有呢個錢去照顧父母
2016 2015
5 persons of family size$66,654$65,377
6 persons$75,174$73,733
7 persons$83,695$82,091
If more than 7 persons, for each additional person, add$8,522$8,358

男爵府

lalang02 發表於 18-6-11 10:26

sorry, 我無追呢個post...不過你的問題係可以, 每年都有quota俾加藉人士申請父母, ...
一般家庭有小朋友 一個人做野 好難meet佢要求啵
我諗要放棄

大宅

https://www.canada.ca/en/immigra ... s-grandparents.html
你去study下...

大宅

chichiho 發表於 18-6-4 17:25
所以佢地叫蝗蟲,周圍去侵襲人地社會丶文化丶福利丶最重要係樓市,總之所有層面,乞人憎呀
...
其實真係好唔公平,人地中國都係經歷咁多個經濟封鎖十幾廿年,宜家能夠有d 錢可花,佢地都好可憐,如果真係有心睇下,不難發現,其實香港人真係好幸福,邊度都去到,但係就係十幾年前被加拿大白人話香港人點點點,但係自從中國經濟堀起,加拿大白人都唔敢話,香港人應該同中國人多d共融,同舟共濟,唔係再係踩人,見低踩見高拜, e 種思想真係好唔要得,人地中國人開公司,都肯請香港人,點解唔包融下呢

男爵府

lalang02 發表於 18-6-11 10:56

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/applicatio ...
Ok thanks

侯爵府

lawwin 發表於 18-6-11 10:59
其實真係好唔公平,人地中國都係經歷咁多個經濟封鎖十幾廿年,宜家能夠有d 錢可花,佢地都好可憐,如果真係 ...

係囉⋯⋯其實香港人明明都係中國人的一種。
唔明白d 香港人硬係要將自己同中國人分開, 將自己當係另外一個人種, 然後踐踏同卑視佢地
呢d 思想確實好奇怪
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

男爵府

番茄炒蛋 發表於 18-6-4 17:01
好像真的簡單很多,只要有親戚關係都可以申請過去,不用一定要直系。

我有好多親戚係加拿大居住,我只聽過投資移民 ,技術移民 ,家庭團聚或者係特選等,如只有親戚關係都可申請,我都想知係咩方法請指教 。現身處多倫多

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

luvkaka 發表於 18-6-4 17:29
咁又唔好咁講, 西温果D同胞好有教養, 仲知書識禮過D香港人.

同埋想當年, D外國人都係覺得我地香港人係"蝗 ...

同意

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ngmyan 發表於 18-6-11 08:36
阿妹外家不就是你爸媽吗?

我妹老公家那边~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

maynjune 發表於 18-6-11 11:19
係囉⋯⋯其實香港人明明都係中國人的一種。
唔明白d 香港人硬係要將自己同中國人分開, 將自己 ...

某啲人成日自覺高人一等嘛,下下標籤人地蝗蟲, 自己就係高尚, 自我感覺良好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

vassicasuki 發表於 18-6-11 11:42
我有好多親戚係加拿大居住,我只聽過投資移民 ,技術移民 ,家庭團聚或者係特選等,如只有親戚關係都可申 ...

加拿大朋友説,中國人移民到加拿大祗需100萬加幣~

今天在加拿大 Calgary ,下午得閒無野做,去睇 Show home 近一年跌了20%,實用面積857呎,2房27萬加紙,即约183萬港元~

在温哥華要100萬加纸~

男爵府

陪月勳章

回覆 大力大力 的帖子

好抵喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

babytea 發表於 18-6-11 09:00
是哪一個城市?

先去 Vancouver,然後Calgary 再去 Edmonton,最後到 Halifax (伯父家)~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tszyanbb 發表於 18-6-11 12:04
回覆 大力大力 的帖子

好抵喎

無影相,交樓標準好靚,包全屋暖氣,熱水.......但。。。

冬天零下十多度,最低 -30度,日照時間好短~

買基金真係好傷

水晶宮

大力大力 發表於 18-6-11 12:12
無影相,交樓標準好靚,包全屋暖氣,熱水.......但。。。

冬天零下十多度,最低 -30度,日照時間好短~:ig ...

仲有最難訂係好乾!

男爵府

BBgaga 發表於 18-6-11 05:44
「加拿大其實好落後, 除左地方大空氣比較好外, 都唔知道有乜好。」

要過優質生活,這兩樣係必需條件。

請問邊方面落後呢 教育 ?工作 ?食品 ?消費 ? 不如我話你知 ,呢邊好注重小朋友同老人家 生活,小朋友讀書比香港好好多 ,放學返屋企唔使做功課,返學好開心完全唔似香港咁填鴨式教育,放學返屋企只係玩同大把親子時間,亦都有好多興趣班提供 。而工作呢只要你肯做一定有工返,亦都比香港最低工資多 ,今年1月1號設定最低工資時薪 14Cad,加拿大呢度真係閒閒地每日返工有Hk1000 一日架,請問香港普通打工仔有 Hk1000一日人工嗎,唔係無係小數囉。 食物更加唔使講有品質保證 ,肉類豬羊牛雞平過香港多多聲 ,由其牛肉平到你唔信,買嘢嘅食物用品都係大大份 ,當然會有正常size產品,符合用家需要啦。消費更加唔使講,大時大節商場一定做大特價 ,如Christmas 咁好多人會等呢啲時候瘋狂掃貨,係無人會忍到手 ,仲有呢邊啲 Outlet 好多大牌子都有你可以日日去,都係平到你唔信行成日都未必行得完 。仲有好多人楂名車寳x法拉x,呢度啲人唔會覺得楂呢啲車好威威,因為呢度車價平多人楂同車係必須品,唔似香港咁楂呢啲款式車就好似高人一等咁。除多咗華人呢幾年加拿大發展得好好,周邊開咗勁多華人超市咩都有得買,唔同類形餐館 日式放題 小肥羊打邊爐,港式茶餐廳 洒樓,呢啲香港基本餐廳呢度都有。所以我都好想了解吓,點解加拿大會好落後。

我認同你講架,呢度地方真係大空氣同環境一流 ,係香港無架。

男爵府

大力大力 發表於 18-6-11 11:59

加拿大朋友説,中國人移民到加拿大祗需100萬加幣~

但加國買樓唔係當移民,唔係當地公民買賣樓宇打稅比公民更多。

伯爵府

親子王國15週年勳章

vassicasuki 發表於 18-6-11 12:32
請問邊方面落後呢 教育 ?工作 ?食品 ?消費 ? 不如我話你知 ,呢邊好注重小朋友同老人家 ...

我地除咗有個低能PM,其實所有都好
冇乜天災
我呢邊只有凍,但冇龍捲風,冇地震
美國有恐襲,呢邊比較太平

d人成日冇親身住過,人講就信

男爵府

大力大力 發表於 18-6-11 12:12

冬天零下十多度,最低 -30度,日照時間好短~:ig ...

冬天咪凍到咁囉 ,但而家夏天九點幾都未天黑喎

伯爵府

親子王國15週年勳章

tszyanbb 發表於 18-6-11 12:04
回覆 大力大力 的帖子

好抵喎

Calgary 呢幾年炒咗好多人
d condo 冇乜單身人接咪平,加上地大,去到城邊一定平
正常家庭都住single house 冇乜人住condo
Condo 近大學就有學生住

首頁
34567...25