自由講場

跳至

首頁
45678...25

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

vassicasuki 發表於 18-6-11 12:49
冬天咪凍到咁囉 ,但而家夏天九點幾都未天黑喎

我地11點先黑齊
又唔係落田,幾時日落其實冇乜影響

男爵府

2019新春慶豚圓

大將軍 發表於 18-6-11 12:46
我地除咗有個低能PM,其實所有都好
冇乜天災
我呢邊只有凍,但冇龍捲風,冇地震

仲有之前移民加國多數技術移民多,好多精英過哂嚟開芳牛,如點心師父技工之類,香港有嘅嘢呢度都有,相反呢度有嘅嘢香港無喎,所以我就係唔明點落後法。

男爵府

2019新春慶豚圓

大將軍 發表於 18-6-11 12:51
我地11點先黑齊
又唔係落田,幾時日落其實冇乜影響

係架 ,夜晚十點先開始黑幾好

男爵府

vassicasuki 發表於 18-6-11 12:57
仲有之前移民加國多數技術移民多,好多精英過哂嚟開芳牛,如點心師父技工之類,香港有嘅嘢呢度都有,相反 ...

溫哥華同多倫多d點心中菜好過香港好多
日本菜唔洗講,好多日本人開

我都唔明乜叫落後,如果落後就唔會有咁多代買啦

起碼我去買塊牛扒唔會怕係膠水牛
食嘢唔會有米奇大小強

男爵府

vassicasuki 發表於 18-6-11 13:00
係架 ,夜晚十點先開始黑幾好

食完飯仲可以出去踩下單車,戶外行下

男爵府

2019新春慶豚圓

chichiho 發表於 18-6-4 18:52
當然唔夠佢地有錢
但佢地錢從何來?有幾多係乾淨錢?
佢地去果邊係守住做官嘅家人挖返嚟嘅錢

Agree
Sweetheartb

男爵府

大將軍 發表於 18-6-11 13:01

同意,雖然我住喺香港,但我同意你講。我10年前都喺歐洲住過成10年,果度仲落後過加拿大,但好嘢例如自然環境,香港係冇嘅。

男爵府

j87cheung 發表於 18-6-11 08:46
唔好意思 想順便問問
如果想淘寶
應該叫朋友係香港淘完再寄加拿大

2樣我都做過,貴到终於戒左!
唔好忘記,除左運費,好多時會打稅

大宅

chrisdina 發表於 18-6-11 21:38
2樣我都做過,貴到终於戒左!
唔好忘記,除左運費,好多時會打稅
明白,但想了解下 會要幾錢運費 者邊個方法化算d
打稅都係照價打啫?

謝謝

男爵府

j87cheung 發表於 18-6-11 22:30
打稅都係照價打啫?

詳細唔太記得,大約$1x cad per kg, plus 10% service, tax very depends,

侯爵府

2019新春慶豚圓

回覆 vassicasuki 的帖子

我以前都係多倫多住咗十幾年,冬天真係好難捱,返工放工都係天黑,又凍,感覺真係好慘好灰。

大宅

chrisdina 發表於 18-6-11 23:07
詳細唔太記得,大約$1x cad per kg, plus 10% service, tax very depends,
打稅我唔介意
但唔知搵人香港收貨再郵寄好d
定有所謂托運會平d呢?

麻煩你

大宅

chichiho 發表於 18-6-4 17:25
所以佢地叫蝗蟲,周圍去侵襲人地社會丶文化丶福利丶最重要係樓市,總之所有層面,乞人憎呀
...

97年回歸都有一大幫純正香港人移民外國各地!不知道這樣是否可以說會侵襲人地社會,文化,福利?

男爵府

2019新春慶豚圓

j87cheung 發表於 18-6-11 22:30
打稅都係照價打啫?

你可以上 youtube睇睇,有好多方法教學 。我都有時心思思想淘吓

公爵府

2019新春慶豚圓

同意!二十幾年前的溫哥華的酒樓點心已經比過香港,八十年代尾有好多香港名廚師移民了去加拿大。

有些人係唔明白加拿大人對生活的追求與香港人的不同之處。只會用表面的事情來比較是否先進及好與壞。

比如有人話加拿大公園的遊樂設施很落後。但有好多人唔明白加拿大人在生活上比較撲素及重質不重量,並不會追求最新款。所以只要設施還能使用或維修就不會隨意丟棄或更換為最新款。相反在香港可能設施只要有小小破損或到期就會更換為新款。

另外,香港可能很方便,每個街囗也有便利店,或撘車很方便,巴士及地鉄班次頻密,四處也去到。而加拿大不是。
但其實加拿大人習慣揸車,差不多家家戶戶也有私家車,只要開車幾分鐘就有油站及便利店。由於大多數也會自己揸車,所以公共交通工具當然沒有香港方便。

沒有真正在加拿大生活過可能很難理解。又或者是大家對生活的追求不一樣。正如有人喜歡生活在繁華的城市,可以夜夜笙歌,但亦有人喜歡活在寧靜鄉郊對著藍天白雲及清新的空氣。

大宅

個個都話加拿大福利好,想知

溫哥華同多倫多

醫療福利包唔包牙科?

謝謝。

男爵府

2019新春慶豚圓

xnshanshan 發表於 18-6-11 23:19
97年回歸都有一大幫純正香港人移民外國各地!不知道這樣是否可以說會侵襲人地社會,文化,福利?
...

唔算,因為呢幫人係經合法途徑申請去移民,用錢去投資比政府監管,另外用自已本身學識 (技術移民),對當地社會有貢獻 ,唔係白食白住等攞褔利 。

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

Flying-Man 發表於 18-6-11 23:30
個個都話加拿大福利好,想知溫哥華同多倫多醫療福利包唔包牙科?

謝謝。

因為我妹奶奶入住了老人院,所以能入去参觀~

標準老人院,全是5星級,政府收取退休金7成,包食住,单人套房,客廳+房约600呎,成間酒店一樣......去片

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆 大力大力 的帖子

真係嘩嘩聲!好正呀!

大宅

vassicasuki 發表於 18-6-11 23:36
唔算,因為呢幫人係經合法途徑申請去移民,用錢去投資比政府監管,另外用自已本身學識 (技術移民),對當地 ...

現在已經是21世紀了,中國大陸發展太快了,現在這個社會,有能力者就可以往上游,有些年輕人,不但是家裡有錢,自己也很優秀,因為經濟水平直接可以影響到一個人的見識,雖然香港人很優秀,但是大陸人也不錯,可能不是你所說的白吃白喝。所以有時說話也別太絕對了。
中國有13億人口,而香港有800萬人口,優秀的人肯定不比香港人少,所以不是所有大陸人移民都會說去攞福利。有資本,有能力才是硬道理。

首頁
45678...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊