自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔同班同學,日日放學公園會見到,其實一兩次問我拎唔緊要,但日日不停問我拎,究竟點解唔自己買?佢住豪宅架,真係好討厭,點解自己日日需要用到嘅野自己唔買!
我兩個小朋友有時手dirty我都需要拎濕紙巾抹,唔可以藉口話唔帶!

更新,有幾個JM話帶濕毛巾,我覺得真係個好好建議,聽日開始濕毛巾!我睇你點借!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

same here. 我都好憎,所以有時我話冇帶
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 18-6-4 22:41
same here. 我都好憎,所以有時我話冇帶

我都想講無帶,但,大家坐附近,避無可避

子爵府

回覆樓主

咁奇怪,反而我唔係好介意個仔玩到雙手污糟,好少有濕紙巾係身亦唔會玩玩下幫佢抹,但公園嘅媽咪幫自己個小朋友抺完會主動比張我個仔抹(有啲直情唔識嘅),我又覺得冇咩野,我有帶嘅話都唔介意分比其他小朋友

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

gouramike 發表於 18-6-4 22:38
阿仔同班同學,日日放學公園會見到,其實一兩次問我拎唔緊要,但日日不停問我拎,究竟點解唔自己買?佢住豪 ...
你唔知越有錢既人,係越慳既咩?

侯爵府

回覆樓主:

買獨立包裝或帶食肆果d, 問到話無啦

子爵府

回覆樓主

呢d人應該由細借到大姐係做學生時,總係有個人日日問人借紙巾

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

阿仔同班同學,日日放學公園會見到,其實一兩次問我拎唔緊要,但日日不停問我拎,究竟點解唔自己買?佢住豪 ...

同食飯, D人老馮唔拎紙巾一樣

男爵府

環保D,帶毛巾盒+濕毛巾仔,萬一真係勁污糟,我就用水沖一沖先抹P.S做人阿媽後個袋長期有樽水

大宅

laisausau 發表於 18-6-4 23:22
環保D,帶毛巾盒+濕毛巾仔,萬一真係勁污糟,我就用水沖一沖先抹P.S做人阿媽後個袋長期 ...

你個方法好,我下次帶濕毛巾,其實有時小朋友想食野我先幫佢地抹下手

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

帶獨立包裝的,佢問你就答:唔好意思,我只剩番一張留俾阿仔用,你要嘅可以去對面7仔買。

大宅

抺茶雪糕 發表於 18-6-4 23:00
咁奇怪,反而我唔係好介意個仔玩到雙手污糟,好少有濕紙巾係身亦唔會玩玩下幫佢抹,但公園嘅媽咪幫自己個小 ...

甘小朋友有時想食野,都要抹下隻手仔

大宅

回覆:真係好討厭d媽咪奉旨甘問我拎濕紙巾

你帶定多一包全新濕紙巾,當下次佢再問你「借」,你面帶微笑雙手奉上:「呢包送畀你用丫 用完你可以去XX買,咁多咁多錢咋!又平又好用!放落袋帶出街好方便,唔使用起上嚟周圍問人攞咁麻煩!」

題外話:其實所謂濕「紙」巾唔係紙,係「不織布」,含有塑膠,難以分解⋯⋯
可以的話帶濕紗巾代替即棄濕紙巾,沾稀釋消毒藥水(天然啲可用精油(尤加利之類)+清水),用膠盒裝住,抹完返屋企洗,紗巾好快乾

子爵府

回覆樓主

我仔的同學都係咁
我會放一包濕丶一包乾紙巾喺佢書包,另每日都有帶濕手巾俾佢食完飯抹咀,但毎日放學返屋企,包濕紙巾必定用哂,佢話d同學借左無還

所以我長期要訂一大盒放屋企備用

子爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我係你,會買勁大包勁多張嗰啲,下次一開聲問你要濕紙巾就即刻送俾佢,話,見你咁鍾意,買包大嘅俾你,呢個牌子真係好好用,一輪咀,講到佢無聲出,最後記得同佢講,咁大包用到至少成個月㗎!睇佢仲有無下次

大宅

laulaucat 發表於 18-6-4 23:28
你帶定多一包全新濕紙巾,當下次佢再問你「借」,你面帶微笑雙手奉上:「呢包送畀你用丫 用完你可 ...

向你學習!我都想環保d!

我唔想同佢講甘多,大家小朋友同一個班,費事多左八卦,我自己改變好了

大宅

MerryMe 發表於 18-6-4 23:34
我仔的同學都係咁
我會放一包濕丶一包乾紙巾喺佢書包,另每日都有帶濕手巾俾佢食完飯抹咀,但毎日 ...

呢仲人真係好討厭

男爵府

俾我下次就話無帶

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

港式奶茶 發表於 18-6-4 23:34
我係你,會買勁大包勁多張嗰啲,下次一開聲問你要濕紙巾就即刻送俾佢,話,見你咁鍾意,買包大嘅俾你,呢個 ...

結果會係濕巾收咗,明天繼續唔記得帶。。。

珍珠宮

回覆樓主:

用濕毛巾

首頁

尾頁

跳至