家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

洗手間門口地腳線成日有d好細粒果d茲仔,太細影唔到相,請教有咩方法清理。

伯爵府

回覆樓主

有無人幫到我

伯爵府

回覆樓主

係咩蟲?

伯爵府

回覆樓主

今晚再用膠紙貼死成30隻,全部都係地腳線走來走去,按佢會跳,你唔係用燈照佢,你可能以為係灰塵

男爵府

kc1016 發表於 18-7-5 00:37
今晚再用膠紙貼死成30隻,全部都係地腳線走來走去,按佢會跳,你唔係用燈照佢,你可能以為係灰塵

...

白蟻

男爵府

陪月勳章

係咪細細隻赤赤啡啡咁既色? o係地腳線先有? 試下bio-kill, 我舊屋之前都係咁, 仲要係新裝修完冇幾耐咋, 又係突然有大量呢o的蟲蟲走出黎, 最後o係o的邊度噴, 之後就冇晒喇, 可以試下

伯爵府

hoiching0516 發表於 18-10-2 16:33
係咪細細隻赤赤啡啡咁既色? o係地腳線先有? 試下bio-kill, 我舊屋之前都係咁, 仲要係新裝修完冇幾耐咋, 又 ...

係only係地腳線, 多數近洗手間, 按佢會跳, 請問你幾耐用一次bio-kill?

男爵府

陪月勳章

kc1016 發表於 18-10-2 19:30
係only係地腳線, 多數近洗手間, 按佢會跳, 請問你幾耐用一次bio-kill?

噴左一次就逐少消失了, 係呀, 淨係地腳線有

男爵府

hoiching0516 發表於 18-10-3 14:55
噴左一次就逐少消失了, 係呀, 淨係地腳線有

我都有相同問題及情況,立即買了bioxxxx,是否係出沒地點噴就ok?

男爵府

陪月勳章

ATRT_HFC 發表於 18-10-4 18:05
我都有相同問題及情況,立即買了bioxxxx,是否係出沒地點噴就ok?

我噴晒全屋既地腳線, 地腳線同地板之間會有隙, 要噴埋入去

當時係多到成堆堆o係晒地腳線邊同地板邊, 真係每日多一些, 係我爸試左用biokill係得 (因我好怕殺蟲水味, 亦都試過噴殺蟲水唔得, 噴完都繼續有), 成間屋o的牆腳都噴晒最穩陣

男爵府

hoiching0516 發表於 18-10-5 09:47
我噴晒全屋既地腳線, 地腳線同地板之間會有隙, 要噴埋入去

謝謝你! 我都跟足你做法先, 穩陣D好D, 希望佢地快D係我屋企消失啦!!

男爵府

潮濕就會有, 佢地係食潮濕發MO既嘢而生存, 一般家庭都會有, 噴完BIOKILL會少一排, 聽人講不會用手指按死它, 要攞膠紙貼走佢掉, 話死咗會有死味喎.

複式洋房

fifiger 發表於 18-10-5 15:21
潮濕就會有, 佢地係食潮濕發MO既嘢而生存, 一般家庭都會有, 噴完BIOKILL會少一排, 聽人講不會用手指按死它, ...

唔好意思,想請教一下,係咪要日日用BIOKILL噴?屋企新裝修,住咗兩個月,夜晚發現好多,只係廚房嘅地腳線位置

瑪瑙宮

我廁所地邊間中有, 我噴漂白水落 d 邊度, 就會有一排無, 再見又噴.

男爵府

回覆 manki8411 的帖子

你連續噴幾日, 之後會發現無, 但過一排又有架.

複式洋房

fifiger 發表於 18-10-9 16:31
回覆 manki8411 的帖子

你連續噴幾日, 之後會發現無, 但過一排又有架.

咁咪要長期噴……,有冇方法係完全冇㗎??

男爵府

manki8411 發表於 18-10-9 16:33
咁咪要長期噴……,有冇方法係完全冇㗎??

無辦法,除非無毛菌無濕氣

複式洋房

fifiger 發表於 18-10-9 21:38
無辦法,除非無毛菌無濕氣

哦…,唔該哂你嘅解答丫(emoji)

男爵府

manki8411 發表於 18-10-8 23:45
唔好意思,想請教一下,係咪要日日用BIOKILL噴?屋企新裝修,住咗兩個月,夜晚發現好多,只係廚房嘅地腳線 ...

我又係剛裝修完冇耐,最近一星期才出現呢D小蟲,好驚嚇呀!之前未裝修,住左十幾年都未出現過呢D蟲蟲,莫非同新装修有關?

現在已經日日早及晚噴biokill, 只剩一隻半隻,但仍然好擔心啊!

大宅

你們好! 我都想加入這話題! 我家也是新裝修好。。頭幾天有好多這些小虫虫。我用過滅虫炸彈兩次,每星期一個。都重有!再用bio-kill,又用漂白水!依家間唔中都重係有幾隻彈出來!好煩呀! 重有什麼方法?

首頁

尾頁

跳至