自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

黎緊個仔小一,間小學要求小朋友要學一種樂器(鋼琴唔計),我相信好多學校都係咁。問題係,我本人對音樂認識係零,我如何知道個仔學咩樂器最適合?

求大家俾意見,謝謝

公爵府

回覆樓主:

上youtube 比各樂器video比佢睇,佢選,用半年租樂器學,半年唔喜歡再轉。

我細仔由小提琴轉長笛,長笛就ok。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-6-5 07:30
黎緊個仔小一,間小學要求小朋友要學一種樂器(鋼琴唔計),我相信好多學校都係咁。問題係,我本人對音樂認 ...

仔考慮打鼓

公爵府

Honey 發表於 18-6-5 07:52
上youtube 比各樂器video比佢睇,佢選,用半年租樂器學,半年唔喜歡再轉。

我細仔由小提琴轉長笛,長笛就o ...

冇半年咁多,好似一開學就要選樂器,邊有時間續樣俾佢揀。

公爵府

brother4 發表於 18-6-5 08:01
仔考慮打鼓

我覺得我仔應該較喜歡打鼓,但身型細粒,唔知啱唔啱呢?

公爵府

sunnymama2 發表於 18-6-5 08:23
冇半年咁多,好似一開學就要選樂器,邊有時間續樣俾佢揀。

唔係用半年選,而係用半年學,半年唔岩就轉。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

音統處網頁有介紹各種樂器,同一段樂章,點選不同樂器,會播出該樂器吹/拉奏的聲音。

睇下佢聽完後會唔會有特別愛好。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

要考慮埋屋企地方夠不夠大放樂器

禁止訪問

回覆樓主

珍珠宮

黎緊個仔小一,間小學要求小朋友要學一種樂器(鋼琴唔計),我相信好多學校都係咁。問題係,我本人對音樂認 ...

試下中樂

公爵府

chingmon 發表於 18-6-5 08:41
我上次問你同一條題目,你明明有答案,點解仲問?皮紋分析吾係講佐?

皮紋只係參考,玩玩吓。

仔係鐘意學打鼓,嗰時係為興趣。但啱啱知黎緊小學必學一種樂器,而且係計分的,我唔敢單從興趣睇,仲要睇合唔合適。

我對音樂零認識,所以想知大家為小朋友揀“適合”樂器時,要考慮什麼呢

公爵府

talktime 發表於 18-6-5 08:48
試下中樂

Very good, 等我諗吓先!

珍珠宮

回覆樓主

鼓?

大宅

sunnymama2 發表於 18-6-5 08:24
我覺得我仔應該較喜歡打鼓,但身型細粒,唔知啱唔啱呢?

首先諗下屋企有冇地方放樂器先,學樂器係要練習,出去租房練鼓我地都試過,但最後都係買套練習鼓俾佢屋企練。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

音統處有暑期班, 一星期課程學基本音樂知識, 上完這五堂有一個樂器介紹課, 有晒弦樂, 管樂, 中樂樂器, 近距離接觸樂器, 小朋友接觸一下, 㨂到自己鍾意的

子爵府

暑假有啲琴行開樂器體驗,百零蚊一堂,每堂試一種樂器咁

公爵府

musiccisum 發表於 18-6-5 09:48
暑假有啲琴行開樂器體驗,百零蚊一堂,每堂試一種樂器咁

係,等我睇吓先

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔學校,呢d叫做專項訓練,學校講明有邊幾種,小一上學期會試晒咁多,跟住下學期就編入去學邊種。跟住就係學校上堂,唔需要額外出去學。
音樂如是,體育如是,藝術如是。呢個叫做"一樂一體一藝"。
不知所謂的乙陸!!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

首先你想個仔學樂器 係純粹 小學要求 所以你配合以作交代,right?
你仔學樂器係自己出去出面行,定學校有得畀佢學?
你仔學校 自己有冇樂團?
如果學校冇樂團,要自己出去學樂器, 咁要諗清楚啦!
我女學校有樂團,學校亦有樂器班 ,小一嘅時候 ,亦都叫我哋學樂器,但不是必修 ,最終我冇幫我個女揀學樂器!
因為佢哥哥以前有學樂器,都係因為學校要計分 而不得不繼續! 當一樣嘢唔係自己好樂意就會變得辛苦 ,每日要練琴都好敷衍!

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

公爵府

M&A Mom 發表於 18-6-5 11:37
首先你想個仔學樂器 係純粹 小學要求 所以你配合以作交代,right?
你仔學樂器係自己出去出面行,定學校有 ...

係學校要求一定要學一種樂器,學校有老師教,學校亦有多個樂團。聽說一學就好難轉樂器,所以一間始揾到最適合個仔學的樂器好重要。

但我唔知點揀好。。。

首頁

尾頁

跳至