跳至

首頁

尾頁

別墅

由於網上資訊不多,希望有心人幫忙解答

1:請問媽媽香港人,爸爸係加拿大公民
結婚後,媽媽在加拿大產子是如何收費?

2:我老公4歲時,跟佢爸爸技術移民到加拿大入藉,之後一直加拿大讀書生活工作,交稅。
如果係香港生BB,係香港入紙申請,小朋友係咪都係擁有加籍?
(因為上網睇到世襲制有分第一代,第二代。我唔知我老公屬於第一代,定已經係第二代)

大宅

Cashmama 發表於 18-6-5 19:17

你本身申請入籍未?如果未又無health card(Toronto), 睇報紙話生小朋友$15000-$30000加紙,我未有身邊朋友試過,所以不太清楚。如果已係PR/citizen, 由產檢到生都係免費!
因你老公已係公民,就算你未入紙申請,你小朋友係香港出世,都自動成為公民,只要出世後申請番個citizenship 同passport就得。簡單一年內就搞掂!
你老公係第一代,因佢係跟隨父母入籍!
希望幫到你!

男爵府

Tracychg15 發表於 18-6-5 23:47

你本身申請入籍未?如果未又無health card(Toronto), 睇 ...

Healthcare要睇下你會住邊個省,以我為例,我住Alberta亞省,如果你未係PR/Citizen,但係你先生係,咁佢既Healthcare account可以cover埋你,變左你係visitor都有Healthcare。
我仲等緊PR批,响加拿大生咗呀3女,所有產檢,醫院生B,產後檢查,打針,全部免費。
每個省有唔同plan,自己上網check下先!

男爵府

回覆樓主:

答埋你第二個問題,你老公係第一代,你小朋友係第二代(自動成為citizen),你個孫第三代,就要响加拿大境内出世,否則會冇咗加籍

別墅

謝謝你資訊

我哋結左婚,入紙申請入籍未批
如果喺香港生BB都可以自動入籍,咁就少好多問題了。
謝謝你

別墅

Tracychg15 發表於 18-6-5 23:47

你本身申請入籍未?如果未又無health card(Toronto), 睇 ...

多謝你資訊

真係擔心費用龐大。但係如果我都可以享受福利,咁就少煩惱了

請問你等批核等左幾耐?

別墅

mrshau 發表於 18-6-6 00:31
Healthcare要睇下你會住邊個省,以我為例,我住Alberta亞省,如果你未係PR/Citizen,但係你先生係,咁佢既 ...

明白。thanks a lot

男爵府

I believed you better check with official channels, such as Consulate HK.

男爵府

Cashmama 發表於 18-6-6 00:41
多謝你資訊

我境內申請,等左14個月,仲等緊

別墅

預祝盡快成功

大宅

Cashmama 發表於 18-6-6 00:41
多謝你資訊

我2013年尾境外入紙,10個月就批左,2014年尾要報到,但我11月時生埋先過黎,申請extension, 最後2015年尾先到埗

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主

2016 溫哥華順產,要求無痛分娩,其實費用同係香港私家醫院差唔多(小過萬五),但所受嘅待遇完全唔同,由入院起已經有護士1:1咁看住你,由頭到尾一人房,喺房內生產,老公可以陪過夜瞓梳化,BB全程同房,如果係香港要幾十萬埋單

大宅

mrshau 發表於 18-6-6 01:13
我境內申請,等左14個月,仲等緊

請問,你境內申請之後有冇類似工卡嘅比你可以工作?因我都系打算境內申請

男爵府

白·富·美 發表於 18-6-24 23:20
請問,你境內申請之後有冇類似工卡嘅比你可以工作?因我都系打算境內申請
...

我冇申請OWP, open work permit,所以唔可以做野

複式洋房

你好,我身邊剛好有朋友沒有身份在加拿大懷孕了,在這邊生,距話睇醫生比現金,安排去醫院$3000生要比$1500訂,生完再俾1500,如開刀令計,其他加埋預一萬加幣!如果你身體好沒高齡問題,可以去助產士度生,平好多好多,朋友剛生完!如果你再想知詳細的,我再幫你問啦!我朋友生完三個月左右

首頁

尾頁

跳至