自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hui_bb 發表於 18-6-6 11:33
大嫂入門講明敬茶要有金鏈,否則無茶飲,老爺一早買左金鏈都費事飲
...

其實敬茶我又真係覺得係禮,就算要跪下長輩都o k。
我又聽過媳婦話有金才敬茶,結果6299背後即把物業加曬咗女個名。

珍珠宮

回覆 Baby_Thomas 的帖子

D3姑6婆係唔係傻架

子爵府

2024年龍年勳章

careycarey 發表於 18-6-6 13:05
你奶奶冇聽過唔可以俾大肚婆跪咖咩?好似話個肚可能係帝皇投胎定咩,驚被跪嘅人受唔起
...

話可能係神佛呀

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我係嗰D
你越多野講,你之後會越唔高興 嗰D

公爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-6-6 16:17
的而且確有啲99係見高拜見低踩。
媽做白領,奶奶對佢好專敬,食飯會叫佢坐低,唔使幫手。 另一個新抱做工 ...

其實婆媳關係,某程度上金錢係一種潤滑劑

首先大家係分開住,財政獨立,自然少磨擦
如果同99住,即係寄人籬下,莊閒自然分明
除非99格硬搬黎住黎計。

有JM講得岩,娘家有錢有地位,99敢擺款玩野咩!
當然唔排除有例外

水晶宮

(Samantha) 發表於 18-6-6 16:32
我係嗰D
你越多野講,你之後會越唔高興 嗰D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一隻鴨鴨 發表於 18-6-6 16:33

我唔鍾意啲咁嘅人,只要係人品好,唔需要理人哋職業嘅高低
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-6-6 16:40
我唔鍾意啲咁嘅人,只要係人品好,唔需要理人哋職業嘅高低

雖然我都唔鍾意,但好多類似情況
親朋戚友間都好多,當係一種分享

珍珠宮

2018復活節勳章

mother904 發表於 18-6-6 12:22
呢類99多數好麻煩,有個強勢呀媽既老公都係群腳仔居多。
有朋友十幾年前結婚,真係斟茶時俾99留難,講咩: ...

我朋友個舊同學就係咁,個奶奶打橫嚟,個老公又愚孝,結果段婚姻只維持咗幾年,朋友同學頂唔順奶奶而提出離婚,嗰個男人無幾耐再婚,隔兩年又再次離婚,亦係同一原因
跟著個奶奶仲介紹女人俾個仔,我心諗唔好再累人喇,兩個前新抱都頂呢兩母子唔順而提出離婚,仲嚟

大宅

BK Milk勳章

一隻鴨鴨 發表於 18-6-6 16:33

我就係例外個個

寶石宮

poppyoliver 發表於 18-6-6 12:52
我結婚時有左幾個月,嘔到死死下個肚又週不時扯住扯住,老公問99可唔可以飲茶就算,唔使我跪,點知我99一句 ...

嘩!好過份

寶石宮

回覆樓主:

都痴痴地

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Baby_Thomas 發表於 18-6-6 12:20
我果時斟完茶
三姑六婆拎咗盆水 & 毛巾出來
示意我要幫99洗腳

咁玩嘢? 咁我會做得徹底d, 幫佢當眾除衫沖埋涼, 夠孝順卦?

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

nainaitze 發表於 18-6-6 16:48
我朋友個舊同學就係咁,個奶奶打橫嚟,個老公又愚孝,結果段婚姻只維持咗幾年,朋友同學頂唔順奶奶而提出 ...
天呀, 害人害物
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果咁樣同我講嘢,杯入面會唔係茶,會變咗杯屎水。
寓意口臭既人要飲番啲臭既水先合身份

水晶宮

畀面勳章

nainaitze 發表於 18-6-6 16:48
我朋友個舊同學就係咁,個奶奶打橫嚟,個老公又愚孝,結果段婚姻只維持咗幾年,朋友同學頂唔順奶奶而提出 ...

因為個死人99唔覺得係自己有問題。佢覺得係個仔唔識揀老婆

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

其實係睇仔企得硬唔硬
我個時老母都要求要跪
我直接講人地女家敬父母都唔使跪
點解來到要跪?
係咪想結完婚連仔都唔要?
最尾...褂都冇換就咁晚裝企係度敬茶
暫時婆媳相敬如賓
有咩問題先同我講
兩個都俾面我(touchwood)
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

將呢個鋪分享俾老公睇,佢話邊個敢搞你只係找死
結婚簡單搞、無斟茶,99一向唔滿意但無人理佢意見。兩公婆結婚係我地主場,搞事唔該出去
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

琥珀宮

CACACAROL 發表於 18-6-6 11:07
查看相片
向奶奶敬茶被訓話 新娘難受
晴報專訊】「初歸新抱,落地孩兒」,部分奶奶喜歡向新抱施教,要求她 ...

係我就糟質返佢個仔

子爵府

小滴兔兔 發表於 18-6-6 12:47
係呀,有時諗返怪自已當年點解唔識say no,但嗰張斟茶相我已delete咗。
咁又唔使怪自已,其實結婚果日咁忙亂,新娘除左笑之外,都唔識做其它反應,say no又驚延誤時間
我結婚果日,我奶奶都攪攪陣,原本晚上敬茶只係預幾個長輩,點知佢即興叫左十幾廿個人上黎,仲要係唔熟的,對方完全冇預備。到後期,我見d時間越拖越長,奶奶仲係台下係咁叫d親戚上黎,忍唔住同老公講:仲要敬?好彩司儀聽到幫我叫停

首頁

尾頁

跳至