0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Babepapamama 發表於 18-9-13 14:02
我女女都係咁,睇咗楊醫生,紅蓋好得,但一停又爆過。試咗好多嘢都唔work, 灰爆。。 最後轉食能恩,搽濕疹 ...

我都好想個仔飲能恩. 但係一個月大嘅時候食佢屙唔出屎. 谷到塊面又紅一邊柯一邊喊, 最後轉左hipp. 依家七個月大開始不爆到上面,又想幫佢轉下低敏奶粉

大宅

回覆樓主:

有機奶粉天然好多, 我囝囝都食過hipp, 最近同佢轉咗美素隻有機奶粉, d濕疹幾乎退晒, 當然要勤力d搽cream保濕喇

大宅

fung0529 發表於 18-7-20 00:05
嘩 你小朋友d濕疹真係好勁呀。咁睇黎楊醫生真係超勁呀。我小朋友無你咁勁呀。咁我等到9月啦。希望你小朋友 ...

楊醫生收費如何?要睇幾多次?

大宅

yanyan_625 發表於 20-7-21 18:37
有機奶粉天然好多, 我囝囝都食過hipp, 最近同佢轉咗美素隻有機奶粉, d濕疹幾乎退晒, 當然要勤力d搽cream保 ...

搽乜cream? 每小時一搽?

大宅

mrslau999 發表於 20-8-11 16:08
搽乜cream? 每小時一搽?

而家呢個天氣我囝淨係用呢隻a cream,冬天我就會再加豬油膏,呢d膏成份簡單d,起碼無香料先。
咁我又無搽得咁密,視乎佢乾唔乾燥啦,一般2-3小時搽一次。

別墅

小雞媽咪 發表於 18-7-25 07:03
我老公有濕疹底 睇左一個中醫幾好
因為之前成日查類固醇啲皮膚成日好易又紅又爛咁
食小小海鮮 牛肉 就會 ...

求中醫資料

洋房

mr13wing 發表於 18-7-17 08:53
明白媽媽你既心情(emoji),我個仔滿月開始起,到而家4個幾月無停過,好反覆,睇過幾個醫生,搽左成個月類固 ...
你好啊, 我小朋友都有濕疹, 請問可以pm楊醫生的資料給我嗎?謝謝.

別墅

mr13wing 發表於 18-7-17 08:53
明白媽媽你既心情(emoji),我個仔滿月開始起,到而家4個幾月無停過,好反覆,睇過幾個醫生,搽左成個月類固 ...

資料補充:當時搽係面既原來係中度類固醇,所以兩日有明顯效果...不過當時爛得好緊要,又有感染,所以要搽。。。。

民房

你好啊,楊醫生係咪皮膚科醫生?可否pm我資料

洋房

fung0529 發表於 18-6-6 13:06
我B.B. 4個半月 濕疹超勁,用盡所有方法,搽晒無有品牌既膏都唔我,佢成日面痕,好辛苦 我心都痛爆呀,book ...

我仔就嚟八個月以前濕疹好勁架,成塊面都爛晒,後來經朋友介紹係萬寧買咗美國加州寶寶金盞花面霜用咗效果都幾好

洋房

我B.B. 4個半月 濕疹超勁,用盡所有方法,搽晒無有品牌既膏都唔我,佢成日面痕,好辛苦 我心都痛爆呀,book ...

我仔就嚟八個月以前濕疹好勁架,成塊面都爛晒,後來經朋友介紹係萬寧買咗美國加州寶寶金盞花面霜用咗效果都幾好

禁止訪問

大宅

同bb沖涼同開奶既水有冇用過濾水
我仔3個月濕疹到宜家一歲 用咗過濾水之後 有好轉 雖然未好番哂 但叫做控制到

複式洋房

我個女都係嚴重,可以話係無忽好肉,原本要等楊醫生兩個月,但後來佢打電話話有早啲嘅期,最終係等個半月。在這之前我都係乜膏都試晒,中醫,純天然乜乜乜都試,都係無用。見楊醫生時,我都唔敢肯定佢嘅藥有冇幫到手,結果就揸咗一星期,改善了很多,佢都話唔好諗住咁易斷尾,現在係反覆嘅,不時要用藥,但無成日周身抓,瞓到覺,已經好感恩了。

男爵府

我兒子以前幼稚園時都有濕疹,看過醫生用藥時咪好d,不用藥便返發。我後來聽收音機節目,教我做了以下方法,一年后斷了尾:
首先要去做敏感測試,看看小朋友對哪些食物及環境因素敏感,跟著便戒食那些食物及避免接觸那些東西.
用金銀花藤及白菊花煲一大煲水,放在浴盆加水,再次加冷壓椰子油,比他浸浴十分鐘,不用過水,日日浸,目的是消炎止痕及滋潤皮膚;
之后在有濕疹的皮膚塗寶嬰膚健藥膏,無類固醇,再塗舒特膚專為濕疹而設的lotion,是敏感測試的醫生介紹.因它有一種成份,可助抓損的皮膚傷口快些癒合,又夠潤,一日全身塗幾次
每天內服亞麻子油,因有消炎及滋潤肌膚作用,再服益生菌,加強自身免疫力

這樣一個月,小孩的情況已有明顯好轉,一年后斷了尾
上述方法叫自然療法,在任何藥坊也買到,收音機说是可以這樣做斷尾,當時我因已試過很多方法也沒用,心想这些東西對身體也沒害,就算小孩不適用,便給自己用也可,便姑且試試,結果真的斷了尾,你也可試試

男爵府

亞麻子油要用冷壓那種,因冷壓不經高溫才可保存最多營養成份

禁止訪問

複式洋房

中環張傑醫生好掂
個仔睇其他醫生都唔得
一睇張醫生就斷尾

琥珀宮

開始食粥仔,食少左奶就會好轉

首頁

尾頁

跳至