親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

終極熊貓 發表於 18-6-9 10:33
前輩有試過?

有坐過晨早机,早上 四点多五点到關西T2,去埋廁所(咪見到有休息室),搭埋穿巴去T1,在火車站等JR售票开門订JR火車票, 跟着轻鬆等火車站食街開門吃早餐,出到大板市區也未到早上九点。

但帖主是早上兩点多到關西,又有老有細,帖主真是想下是否值得為坐Jetstar慳少少机票$而令老人家和小孩捱下冇得休息好,或者花大筆$住机場日航酒店?
不如退左Jetstar机票,買過張早上香港出發,午前到關西机場机票好過仲化算,唔驶又花時間安排早上=点落机後的交通安排?省返的多一晚机場酒店(四大兩小最少兩間房)怕已可補貼買正價机票$,仲又省返時間充足電去玩。

子爵府

claudialuk2011 發表於 18-6-9 05:18
二月十六?

30/6

大宅

莊cc 發表於 18-6-7 11:12
請教各位,來緊我地會一行六個人四大兩小,會坐夜機到日本關西機場,到日本機場應該係凌晨兩點,知道可能要 ...

住日航啦!
我傍晚8點幾機到,住一晚日航,唔想頻撲去難波。最終過晒關都成10點,機場食埋嘢,就去日航settle.

子爵府

Sukebe 發表於 18-6-9 09:29
這是邏輯性錯誤, 入境後接近凌晨三點, 當然係用最短時間、最簡單方法去休息, 搞一場大龍鳳, 浪費咁多時間體 ...

其實如果講邏輯這問题,帖主坐得Jetstar去日本(唔坐JAL或ANA),四大二小,有老有細,又在這讨論區問休息區,當然是预算不多?
預算多咪包定架小巴去T1接机,再送你去市區五星酒店歎埋spa,吃埋早晨buffet休息夠才出去玩啦?
或者再豪d,同JR預约班子彈專列在關西机場火車站等你,再專車送你入大阪市區/京都/神户/奈良甚至名古屋也可?
交通會更舒適?
鬼唔知夜嗎嗎,我也想-出海關便去酒店房休息,這些同講"阿媽係女人"有乜分別?

关西T2主要是樂桃使用,超過深夜12杰到達的班次是有限,同T1白天相差甚遠。

子爵府

Sukebe 發表於 18-6-9 09:29
這是邏輯性錯誤, 入境後接近凌晨三點, 當然係用最短時間、最簡單方法去休息, 搞一場大龍鳳, 浪費咁多時間體 ...

关西T2主要是樂桃使用,超過深夜12杰到達的班次是有限,同T1白天相差甚遠。
另泉佐野是最近关西机場的日本社區,有酒店是提供深夜預约接送服務,关西机場与泉佐野好近,車程怕15分鐘以內,好短時間便可上房休息,房租也较相宜。
白天咪坐返南海电铁或JR入大阪或和歌山?
甚至行埋oulet再出發也可。
如果想冇邏輯性错误,就應買架私人飛机,你想幾点飛幾点到達全由你自已决定!
给建設性建議的才是邏辑上冇错误。

大宅

回覆樓主:

2位師姐/兄實在不使勞氣,樓主除了問出機場仲問日本買lv, cc. 應該不是咁緊畢直,大家少擔心。

珍珠宮

fatboyL2 發表於 18-6-9 11:22

有坐過晨早机,早上 四点多五点到關西T2,去埋廁所(咪見到 ...

樓主都無話有老人家

子爵府

莊cc 發表於 18-6-7 13:31
請問通宵巴士可以去到難波?邊度坐?

好似通宵大巴是去梅田而不是難波。

子爵府

connie_51 發表於 18-6-9 15:56
2位師姐/兄實在不使勞氣,樓主除了問出機場仲問日本買lv, cc. 應該不是咁緊畢直,大家少擔心。
...

如果$不是問题,退左Jetstar張机票,订返正常航班,選返好出發時間的航班,咪唔駛烦?

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我試過2年前 2大2細 (6-7歲) 出到去係便利店買d野食 之後長椅休息下 夠鐘去梳洗, 之後出大板 放底行李出去黑門同行街 夠鐘check in返去上房午睡 晚上再出去行街食嘢 算ok唔太辛苦

伯爵府

beterapp 發表於 18-6-9 17:26
我試過2年前 2大2細 (6-7歲) 出到去係便利店買d野食 之後長椅休息下 夠鐘去梳洗, 之後出大板 放底行李出去 ...

有小朋友始終要補返睡覺時間!對我來說係玩自己!基本上去/回程日我當無咗!
不過回程凌晨我又ok !
我地早機去!下午checkin ,一個大人輪流培小朋友午睡,黃昏左右再出動!

水晶宮

畀面勳章

rachie 發表於 18-6-9 11:24
30/6

我遲你一日我1號入住
你1號回港?點解唔玩多日呀

男爵府

Sukebe 發表於 18-6-9 16:41
謝謝賜教, 我好少去大阪, 唔知原來 JAL 復航了, 真懷念以前 JL701 / 702 的日子.

不過, 唔講邏輯了, 講實 ...
算吧啦...條友D"建設性建議", 應該唔會有人真係跟吧... 竟然教人一家大細搭巴士但係又係訓機場, 一係夜媽媽去搭車但又唔出市區... 講講下仲叫人退機票已經9588, 果張仲要係jetstar!! 你未由得佢自high囉, d咁既人你陪佢玩佢仲開心
如果12點我都仲會出市區酒店, 唔駛check in check out多次執過哂野, 最多第日訓晏d
2點既話真係機場酒店算啦... 機票慳到果筆用黎訓番晚好d既, 第日玩足全日都抵番啦

子爵府

lovelybaby2015 發表於 18-6-9 21:12
我遲你一日我1號入住
你1號回港?點解唔玩多日呀

因為2號嗰日有嘢做, 所以要1號返。
你幾多號去?玩邊度

水晶宮

畀面勳章

rachie 發表於 18-6-10 00:49
因為2號嗰日有嘢做, 所以要1號返。
你幾多號去?玩邊度

我26號下午機,2號0700返,你也是hk airlines?
Plan左去奈良,神戶,大阪就玩影城丶expocity

子爵府

lovelybaby2015 發表於 18-6-10 09:04
我26號下午機,2號0700返,你也是hk airlines?
Plan左去奈良,神戶,大阪就玩影城丶expocity
...

我24號去呀, 不過頭尾都冇咗兩日,係HK Airline 但機票平. 我去和歌山熊野古道,最後會留大阪兩日

珍珠宮

kelvin1206 發表於 18-6-9 21:48
算吧啦...條友D"建設性建議", 應該唔會有人真係跟吧... 竟然教人一家大細搭巴士但係又係訓機場, 一係夜媽媽 ...

有人要舒服,有人要錢,有人唔想煩

點為之有建設性?

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我暑假坐
0200起飛
jet star 去東京
0735降落

唔知到時自己和孩子的精神會點

我未坐過這些瘋狂時間

珍珠宮