親子旅遊

跳至

首頁
34567...14

尾頁

男爵府

I want to ask what will happen if the host can't get the license on time (applied already)

Will the apartment blocked or what someone would check the apartment having guests or not from time to time?

My host insists he would get the license as he fulfill all requirement govt needs and he is just waiting for the approval. However, he also can't tell when he could get it.

Airbnb said I should keep the reservation while we will be there in late July only.

公爵府

小麵麵 發表於 18-6-12 16:43
睇完你地嘅問題我都好擔心,我一行9人,4大4少年1小童,8月會去東京,就是睇完呢個新聞,已經叫朋友send em ...

9 個人一個浴室,我好肯定一定有拗撬。亦肯定唔可能讓你兩母女先。尤其是如果嗰四個少年係女仔。好簡單,第一個沖嘅時候,其他人做咩? 等? 要等超過兩個鐘。假設9:00 返去,11:00 先有涼沖,仲要日日都讓? 點可能?讓你個女又點解要讓埋你? 我妹同朋友去玩,一早講明唔住airbnb, 唔同其他家庭share toilet bathroom.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sukebe 發表於 18-6-13 12:41
你真係想得太美、太理所當然, 我會讓小朋友先使用浴室, 但我不認為佢有特權, 如果我有需要, 我都可以係第一 ...
我好同意,我睇唔到小朋友有需要優先去沖涼

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cpcog 發表於 18-6-13 12:58
I want to ask what will happen if the host can't get the license on time (applied already)

Will the ...
無人答到你到時會點,佢可以非法接待你,但有可能隨時比人發現比人舉報,
其實如果而家係犯法既,
之前都係犯法,只係之前仲有少少灰色地帶,
而家就肯肯定犯法。
日本人普遍係好守規舉,
之前都有睇過一D人話住住下比鄰居舉報要即刻收野走,
或者要住得鬼鬼祟祟唔可以比人知你係旅客,
但有正式法規既話鄰居既反應會更大,
警察亦會即刻知道要點做。

如果屋主係唔能夠係你入住前攞到申請,
但仍比你去,
一係就入住前先話唔得取消你 booking,
一係就你住住下比人知然後趕你走,
最好彩既咪住完都無事羅。

禁止訪問

男爵府

回覆 shinku 的帖子

I talked to airbnb via message and phone. The staff said my reservation is still valid while the process of the application is still going. He said I should not to cancel my booking until 10 days before our arrival.

My host said his building was legal as bnb. However, I don't know how to prove it.

子爵府

回覆樓主:

我個case都係7月中入住大阪bnb, 屋主話申請緊license同埋入住無問題。我直接聯絡左airbnb,佢地立即幫我cancel左 & 100%refund...跟進都好快

珍珠宮

cpcog 發表於 18-6-13 17:25

I talked to airbnb via message and phone. The staff said my reservation is still ...

十日之前先取消? 而家搵,選擇都少左好多, 仲要等到出發前先訂, 一定貴到喊

大宅

shinku 發表於 18-6-13 21:09
十日之前先取消? 而家搵,選擇都少左好多, 仲要等到出發前先訂, 一定貴到喊
...

我也是咁樣回答!死得!

男爵府

回覆 sandypink 的帖子

I also will stay in late July but airbnb responses differently! I need to wait till mid July if I want to cancel.... why?!

at that time, all other suitable rooms might be full already?!

男爵府

Aibnb said I should trust the host could get the license before my arrival so would only cancel the reservation 10 days before.

侯爵府

MommyPanel勳章

你真係想得太美、太理所當然, 我會讓小朋友先使用浴室, 但我不認為佢有特權, 如果我有需要, 我都可以係第一 ...

講很好好呀

男爵府

不是我想得太美,他有說的,我就是覺得唔想這樣有特權,其他小朋友會唔開心,大家最後唔開心,所以我先提出意見,不要讓。最後昨天電話傾咗一陣,決定再找其他住宿,但佢地不想酒店,我都讓步可以不住酒店,但最少要有兩間浴室。

男爵府

heilok 發表於 18-6-13 13:45
9 個人一個浴室,我好肯定一定有拗撬。亦肯定唔可能讓你兩母女先。尤其是如果嗰四個少年係女仔。好簡單, ...
我就是知道啦,我個大仔都唔會讓比個妹,所以我就是講,朋友讓,佢地可能沒有所謂 但果幾位青春少年,我就一定知會唔高興(比我都唔想,但媽咪叫喎)。去玩就是開心,要解決問題,要大家遷就我,我都唔想。

男爵府

Sukebe 發表於 18-6-13 14:34
你如果話比你老公知道這情況, 你估佢會 :

(1) 無問題的, 照住
我老公講咗啦~佢當然問點解唔住酒店,舒舒服服。剛剛呢個問題已經算是解決了,大家都會有各自空間,而且最重要是我朋友都滿意。
認真出門玩,唔想要人遷就,所以最好有咩問題都要出聲。

珍珠宮

小麵麵 發表於 18-6-14 15:30
不是我想得太美,他有說的,我就是覺得唔想這樣有特權,其他小朋友會唔開心,大家最後唔開心,所以我先提出 ...
堅持唔住酒店,真係好怪啊??

男爵府

我本先BOOK 咗八月初沖繩民宿,一行13人,4個家庭; 同屋主查詢,屋主表示申請緊許何証;因為咁多人,都擔心到時無屋住唔知點算, 即時揾定可以延遲付款/免費取消的酒店;

後來見到我訂的房源已下架, 我即時向AIRBNB 查詢, 但AIRBNB 回覆我”房東目前沒有向日本旅遊局登記”; AIRBNB 知我擔心入住前房東都未申請到許何証, 都幫我取消, 並全數退回。另外再送咗相等於訂房價格的COUPON 同埋美金100的體驗優惠卷我。

取消咗3—5日已收到退款了。

大家有疑問都可以直接揾AIRBNB聯絡, 佢哋回覆都好快.

禁止訪問

公爵府

回覆樓主

唔住酒店,咁即係住邊? 朋友屋企?

珊瑚宮

heilok 發表於 18-6-14 16:36
唔住酒店,咁即係住邊? 朋友屋企?

繼續民宿(只是改為有2廁、2浴室既民宿)

首頁
34567...14

尾頁

跳至