親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

來緊7~8月會去悉尼 墨爾本,好多活動想玩,但依個真係渣唔定主意,
驚到時餚底唔敢跳

大宅

回覆 aprilli 的帖子

太刺激了 冇人試過?!

男爵府

aprilli 發表於 18-6-7 15:55

太刺激了 冇人試過?!

N年前喺Melbourne, 我有試過Skydiving.

其實你知唔知Skydiving 分solo 同tandem 兩隻?
Solo 係自己跳出飛機同開傘,兩日一夜training camp, 要搵律師見証簽生死狀。第一日學基本跳出機艙、開傘程序同落地動作,第二日正式跳,但有兩個教練傍住,但只係跳出機艙外後果十秒左右,之後後要自己開傘搵地標大交义著陸點做落地動作。

Tandem 係教練全程係孭住你喺佢心口,你只要手交义放在自己心口,縮起雙腳, 教練孭住你跳出機艙同其他所有野,你只係做乘客咁,安全好多!

wcpcelia    發表於 18-6-8 16:23

男爵府

回覆樓主

果時我喺果邊住,同醫院同事一班人去兩日一夜solo skydiving camp。其實因在骨科病房工作關係,都見過唔少solo skydiving 出事斷手斷腳斷腰椎入嚟我醫院病房嘅病人,有啲仲係直入殮房。骨科醫生同事都叫我唔好玩埋啲咁危險嘅野,話唔想見我瞓喺病房要佢砌多個症。
上完第一日solo skydiving 正知原來咁多野兼顧,成
晚瞓唔著,卒之第二日轉玩tandem, 但solo 比tandem貴好多,差價無得退,其他人繼續solo好彩大家都無事。Tandem 其實都好好玩,跳出去果下天旋地轉,但果天從來未見過咁藍咁靚,個世界咁寧靜,個傘好大好色彩繽紛,穿過雲層果下感覺很奇妙!
因為solo skydiving 太危險,依家澳洲已經好少,絕大部分都係tandem.
老實講, tandem 在自己考慮過安全情況下可以試吓,solo 際唔過!

大宅

Activehealth 發表於 18-6-7 20:54
果時我喺果邊住,同醫院同事一班人去兩日一夜solo skydiving camp。其實因在骨科病房工作關係,都見過唔少s ...
多謝你的回覆啊.
我並唔知有SOLO,都唔敢試 太危險了.
我想玩既係TANDEM.就算有個教練揹住我都仲係好猶豫!
滑翔傘張開隋隋飄落果幾分鐘緊係開心 冇問題啦
但我唔想開心旅行受傷而回,所以想問清楚
你仲記得跳下來果刻的感受嗎?
是否在空中不受控地急墜,容易扭傷嗎?
一定係好刺激了!

公爵府

aprilli 發表於 18-6-7 14:31
來緊7~8月會去悉尼 墨爾本,好多活動想玩,但依個真係渣唔定主意,
驚到時餚底唔敢跳
我喺紐西蘭試過

我自己唔係大膽,但我老公好鍾意玩呢 d 刺激嘢,我係陪太子讀書,咬咬牙,深呼吸,死就死啦咁樣頂硬上嘅。其實真係上到飛機,唔到你肴底唔敢跳,玩 tandem 嘅話你有教練同你一齊跳(你揹住佢),輪到你時佢會一嘢推你出去,你只要享受 free fall 嗰刻嘅刺激就得

公爵府

aprilli 發表於 18-6-8 09:54
多謝你的回覆啊.
free fall 只係一個好短嘅時間(大約幾十秒,睇下你從幾高跳落來),跟住就會拉開降落傘,個傘一打開,下墜嘅速度就會即刻慢晒,你就好似喺空中漂浮咁,係好奇妙嘅經驗,到差唔多到地時,教練會提醒你雙腳向前,你會慢慢好似一路半坐一路向前線住咁落地,應該唔容易扭傷嘅

如果可以加錢請埋攝影師,記住要請,唔好慳呢筆錢,跳傘呢 d 嘢我哋一世人可能只會做一次,一定要影低佢

大宅

mugtaitai 發表於 18-6-8 10:27
free fall 只係一個好短嘅時間(大約幾十秒,睇下你從幾高跳落來),跟住就會拉開降落傘,個傘一打開,下墜 ...
多謝你的分享啊!應該會影相呀 但不會拍片,驚拍出來好樣衰

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

aprilli 發表於 18-6-7 14:31
驚到時餚底唔敢跳

13年前澳洲跳過
係個教練係我後面
2個一齊跳出去
開頭隻耳好痛
痛到驚會穿左
但後來落到某一個高度
又開左個傘
耳仔唔到痛
係空中飛翔感覺好正
值得一試

公爵府

aprilli 發表於 18-6-8 12:53
我都係淨影相咋,都唔會好樣衰嘅,一世人做一次,值得㗎

男爵府

aprilli 發表於 18-6-8 09:54
多謝你的回覆啊.

仍然記得,沒齒難忘,跳出機倉果下天旋地轉。

如樓上JM講,free fall 時間好短,跟住開傘。開傘後因爲風阻個感覺好似俾個傘扯番上去。之後會隨氣流兜圈迴轉而下,其實都兜咗好耐,好似成廿分鐘正落到地,落地果吓教練拉曬toggle 減速加埋用腳撑住地,所以好安全。

男爵府

我好想玩,但無奈老師話要等埋個仔夠大先一齊玩,唯有等多2年,到時去皇后鎮玩。

大宅

回覆 biancaho7 的帖子

會耳仔痛?好似飛機起飛咁嗎?

大宅

回覆 Activehealth 的帖子

有廿分鐘咁耐嗎,我見D介紹話飄5分鐘已落到地了.

大宅

回覆 女皇駕到 的帖子

是否要12歲先比玩?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

aprilli 發表於 18-6-9 12:11
回覆 biancaho7 的帖子

會耳仔痛?好似飛機起飛咁嗎?

我覺得痛過飛機起飛

男爵府

aprilli 發表於 18-6-9 12:16
回覆 女皇駕到 的帖子

是否要12歲先比玩?

澳洲應該係,但queenstown就over 30kg+佢check 過可以挷埋安全就可以。

男爵府

aprilli 發表於 18-6-9 12:15
回覆 Activehealth 的帖子

有廿分鐘咁耐嗎,我見D介紹話飄5分鐘已落到地了.

可能無咁耐但感覺上係好耐,其實係睇氣流, 我跳果日幾熱天朗氣清,不停有熱氣流向上旋。

我係果日最後一個跳,之後再無飛機上,唔駛趕住下轉。教練有時間同我隨著氣流兜大圈正慢慢落。

大宅

多謝各位的回覆,如我最後有玩 我會POST相同大家分享番

大宅

BK Milk勳章

黃金海岸,墨爾本~請問有無建議邊度玩?

首頁

尾頁

跳至