自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果無事無幹就真係無乜所謂, 養到咪, 但如果長期有病要請人照顧/入老人院, 咁開支都唔少, 仔女多些牙都仲好啲, 如果得一個,負擔都幾大架

但。。。。如果年齡相差唔多, 到我退休收入少咁點頂? 叫個孫幫手?

好似我都同阿媽講, 我退左休就錢銀上未必理到你咁多(好後生就生我), 所以我希望自己早啲走, 咁錢淨左你鍾意點洗都得

珍珠宮

回覆樓主

而家唔會咁諗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我自己生三個,老公養一家飽唔死餓唔親,但一家融洽兄弟妹將來都可以扶持吓掛 只求佢地將來養活自己,同埋自己少病痛,好死,不要連累佢地

侯爵府

TMC3012 發表於 18-6-8 00:32
如果無事無幹就真係無乜所謂, 養到咪, 但如果長期有病要請人照顧/入老人院, 咁開支都唔少, 仔女多些牙 ...

唉,一樣
某人都係有家庭負擔(父母有$淨唔太慳).
成日講想早d走, 宜家自已儲返d,講少左。
但俾難聽說話。
每人需要為自已生命負責, 不是推俾一下代
有能力可給父母零用
如果真窮, 政府會有福利, 唔好太擔心

用戶要求終止服務

家庭倫理....每人都有自己一套,

我又厄一分,...YEAH ~

RAA    發表於 18-6-8 14:52

大宅

Fion_Chan 發表於 18-6-7 22:39
如果我要人24小時on call 照顧,我唔使我仔親自照顧,但請人照顧我/住老人院嘅費用和搞手續呀、安排呀,我 ...

請問你有幾多個仔?有無諗過佢一個人同你地三個人分擔的不同?咁佢將來自己有家庭 又點呢?

大宅

MoooVoo 發表於 18-6-7 23:51
講真丫,舊時d窮父母所謂既“養”咪又係俾飯你食俾車錢你搭返學,呢d最基本啦仲講到自己幾偉大。我都唔明 ...

心聲!我99都係咁要求仔俾大部份人工
但問題係你當年都係政府學校,拎津貼,$15一日食飯 無活動 無娛樂 無旅行 但可以要求,人哋比大部份人工

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

~緣~ 發表於 18-6-7 04:51
因為舊思想嘅父母覺得生你,養咗你成十幾廿年養番佢好應份,除咗返工搭車食飯錢,全部都畀曬佢 ,佢唔會諗 ...

唔只以前有咁嘅思想,你睇格離鋪,問要仔女比幾多家用,有人答要人工一半,亦有唔少人答會幫佢儲起!

大宅

icedmilktea 發表於 18-6-8 00:01
非常同意您的講法。我媽也常説好彩生咗我哋4個, 每個月每人俾幾千佢做零用, 病咗入院我們爭住去探, 要咩食 ...

我覺得多多少少係無問題 心意錢係要有。但唔可以係有壓力式個隻囉⋯⋯咁樣大家都會舒服好多。因為仔女係真心俾,我一出黎做野第一個月 我媽即刻要我上繳。好難受...

子爵府

lalang02 發表於 18-6-8 01:42
心聲!我99都係咁要求仔俾大部份人工
但問題係你當年都係政府學校,拎津貼,$15一日食飯 無活動 無娛樂 無 ...

仲要以前啲父母冇乜付出例如興趣班嗰啲 ,淨係 畀一日三餐 ,係完全冇零用錢, 好似我哋呢啲住公屋 ,基層得冇得再基層嗰啲,冇新衫著、 冇玩具玩 ,成日執表姐啲二手衫,出嚟做嘢要畀三分二人工都痴線嘅 ,月頭就笑容滿面問你攞家用,一畀咗塊面就黑到月尾

大宅

Fion_Chan 發表於 18-6-7 20:45
我自問我家唔算窮、我同老公亦絕唔廢,我同老公都好相信養兒防老咖喎,而且養兒防老唔單止是物質上,情感 ...

認同

子爵府

yanbb12 發表於 18-6-8 01:43
唔只以前有咁嘅思想,你睇格離鋪,問要仔女比幾多家用,有人答要人工一半,亦有唔少人答會幫佢儲起!:igiv ...

以前我咪又係要畀三分二人工,後來發覺唔夠錢使,我話只可以畀一半,又係響度呃呃氹氹話幫我草起第日畀返我,而家我生活真係好麻麻,咪又係冇畀我 ,之前發生咗啲事真係冇錢開飯,我都冇去求佢, 因為我知佢一定唔會幫我

子爵府

blackberry 發表於 18-6-8 00:40
我自己生三個,老公養一家飽唔死餓唔親,但一家融洽兄弟妹將來都可以扶持吓掛 只求佢地將來養活自 ...

如果真係長期病要洗好多錢自己又辛苦,真係你話齋~我寧願早啲去咗好過費事連累仔女同另一半 ,自己又唔使咁辛苦

寶石宮

2023年兔年勳章

sts8000 發表於 18-6-7 20:18
極極極極極憎 d 人生得就生!!!
我同C6都因為經濟/社會嘅原因延遲我哋生仔嘅計劃。當你買一層樓600萬,人工 ...

子爵府

回覆樓主:

同意呀眼見都吾少心想政府無津貼佢哋真係食蕉

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

淘心 發表於 18-6-7 15:38
睇到隔離個post, 好似愈窮愈廢的父母,愈相信養兒可防老。 所以生得就生。

反而中產仲小心考慮。
因為仔生一個,唔生性就慘。生多幾個,總有一至個是比較好的(孝順、讀書、成就),機會率點都會拉高d,所以生多d,總是比較好的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

4叔, 李+x 果d 又窮唔窮? 佢地係養孫防老...

公爵府

回覆樓主:

所以我生完兩個都唔敢再生。
一來小朋友學習支出好大。
二來,好似佢地返小學我仲可以返part time, 到中學我想返full time,到時儲返d養老金。

伯爵府

回覆樓主:

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

yurijm 發表於 18-6-7 21:19
我覺得都係上一代既思想了
如果有留意開隔離年輕人成日上既x登
個個星期都有年輕人開post鬧自己父母養兒防 ...

係"無父幹",就係父母既錯。
不知所謂的乙陸!!!

首頁
23456...10

尾頁

跳至