自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

Fion_Chan 發表於 18-6-7 22:20
我其實唔明,希望/寄望仔女有乜錯?就算我有積蓄養到我自己過世,要求仔女付家用養我唔啱咩?一對老人家使 ...

請問你自己,有冇將一半人工上繳父母?所有休息日,都陪父母左右?同父母出街,只付責比錢?

男爵府

tester5 發表於 18-6-8 05:22
因為仔生一個,唔生性就慘。生多幾個,總有一至個是比較好的(孝順、讀書、成就),機會率點都會拉高d,所 ...

有冇諗過,那個生性的,要一1人養一屋廢人的感受? 做父母的,心態就是只要自己好過,話之子女死。

karenlyk    發表於 18-6-8 12:48

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-6-7 20:25
我由細到大,父母都話佢地對仔女養到讀完書就完責任,成日叫我地有錢就為自己打算,唔需要養,有心請佢地食 ...

我父母不是這個想法,但我係咁的想法

大宅

回覆樓主

唔講上一代人,正常7080後大學畢業應該可以養得起自己成世,應該無養兒防老觀念。
如果係經濟較好年代出身都唔可以養自己過世,反而去寄望個小朋友出黎做野養自己係咪好反智,真係累鬥累

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 TMC3012 的帖子

我62同99就係長期有病,個pk大伯一結婚就拎左我62間公屋(唔係同我62住),之後再話99同佢老婆唔岩,自此斷絕來往,無再理9999份人係唔抵幫,但我好肯定個pk大伯2公婆係借題發揮,唔想負責任

伯爵府

回覆樓主:

一直唔敢唸養兒防老,但願唔好我養番佢地問我玀番。已經十分感謝。

當然望佢地發達養埋我啦。

水晶宮

Fion_Chan 發表於 18-6-7 23:22
咁我地嘅仔、女不要相識好了

我估好多女仔嘅父母都唔想同你仔相識

水晶宮

blackberry 發表於 18-6-7 23:31
唔怕你仔變癈人嗎?唔駛做就做少爺?咁讀書嚟做乜?

吓,點會變廢人

大個會結婚,對自己老婆子女付責任,跟住負責返自己退休生活,咁都叫廢?

父母旨意子女負責其退休生活就叫唔廢?

水晶宮

bosch 發表於 18-6-8 05:35
4叔, 李+x 果d 又窮唔窮? 佢地係養孫防老...

佢地點會係養兒防老呀

佢地次養兒繼承家業

唔信佢地有收子女家用lor

侯爵府

ash_yehyeh 發表於 18-6-8 09:39
我估好多女仔嘅父母都唔想同你仔相識

如果個個都好似呢度大部份網友咁樣教女,我都好驚阿仔無可避免要娶港女囉 。不過,我會努力培養阿仔成為一個令老婆滿意、又唔會忘本唔理老家嘅、有承擔嘅男人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Fion_Chan 發表於 18-6-7 20:45
我自問我家唔算窮、我同老公亦絕唔廢,我同老公都好相信養兒防老咖喎,而且養兒防老唔單止是物質上,情感 ...

男爵府

回覆樓主

窮人先要求仔女養自己,結果一代窮一代

子爵府

呢個世界, 任何家庭只有一講錢就反面!!

父母唔收家用, 家庭一定和諧!!

D人成日都話一家人開開心心食餐飯, 有人做大富貴埋單一定開心, 仔女夾錢, 一定有人唔夾, 唔愉快收場.

APIGMA    發表於 18-6-8 12:04

侯爵府

淘心 發表於 18-6-8 08:16
請問你自己,有冇將一半人工上繳父母?所有休息日,都陪父母左右?同父母出街,只付責比錢?
...

初出來工作,有畀一半人工咖,不過人工有加咖嘛,老爸老媽要求的合理嘅(即係今日生活水平來講,9000另加水、電、煤、管理費等係夠兩老生活咁囉,醫療我爸媽暫時唔用太多,長期病都係去政府覆疹,間唔中小手術才去私家),多年下來,他們的家用升幅比起我升職加薪嘅加幅細,現在佔我人工比例當然沒有一半咁多。當然唔會「所有」休息日都陪父母啦,我還有自己家庭、朋友的。同父母出街,「只」負責畀錢?唔太明,同父母出街,費用係我地3兄妹出,多數是平分3份。

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 18-6-7 20:51
因為舊思想嘅父母覺得生你,養咗你成十幾廿年養番佢好應份,除咗返工搭車食飯錢,全部都畀曬佢 ,佢唔會諗 ...

呢個甘似我奶奶,不過我奶奶係升級版,我老公18歲出嚟做暑期工開始俾家用直到佢30歲結婚,無論幾錢人工都好,自己每月永遠只有3千蚊洗費,攞錢時美名話幫佢儲錢,結果一個崩都唔會俾我地

子爵府

~緣~ 發表於 18-6-7 23:27
結果系?

當然冇啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

淘心 發表於 18-6-8 08:22
有冇諗過,那個生性的,要一1人養一屋廢人的感受? 做父母的,心態就是只要自己好過,話之子女死。
...
冇架,呢個世界好多有錢人,都唔係一出世就有錢架,都係靠自己搵架啫。你夠狠既,可以搵到錢都唔好養佢地架ma,冇人可以迫到你架喎。
佢有個人選擇,你都可以有個人選擇架ma,傻豬。

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

淘心 發表於 18-6-7 15:38
睇到隔離個post, 好似愈窮愈廢的父母,愈相信養兒可防老。 所以生得就生。

反而中產仲小心考慮。

窮人月入一萬元,生五個,每個家用二千,啱啱好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ash_yehyeh 發表於 18-6-8 09:42
吓,點會變廢人

大個會結婚,對自己老婆子女付責任,跟住負責返自己退休生活,咁都叫廢?

吓,我問jm怕唔怕啫,廢唔廢又係觀點角度問題,有人所謂顧家就係帶埋老婆仔女返屋企啃老,俾明明2公婆收入唔少

侯爵府

2018復活節勳章

淘心 發表於 18-6-7 15:38
睇到隔離個post, 好似愈窮愈廢的父母,愈相信養兒可防老。 所以生得就生。

反而中產仲小心考慮。

我親戚唔係窮人喎。係有錢嘅中產,咪一樣信養兒防老。d女全部離晒婚,佢就摟住d外孫嚟養。佢當年就話,唔在意d女嫁得好唔好,最緊要生到仔女。

首頁
34567...10

尾頁

跳至