家庭理財

跳至

首頁

尾頁

專家

大家諗吓喺學習理財嘅時候,例如複式效應、月供平均成本法、製造被動收入、產生正現金流等,都會發覺相逢恨晚,自己太遲先學,如果細個早啲學就好嘞。有呢種諗法一啲都唔奇,由細至大,學校老師冇教,家長喺屋企冇講,去到出嚟打工賺錢先喺耳濡目染嘅情況下道聽塗說,嘥咗唔少時間。需知道理財投資最大嘅朋友係時間值,即使投放嘅資金唔多,只要透過時間同埋複式效應,再加上挑選適合的投資物,假以時日財富就會慢慢咁累積。

一啲好基本嘅投資概念,例如複利息咁,其實係初中嘅數學堂都有教過,但係課堂學嘅只不過係運算、次方等部份,反而冇好好將個概念應用喺個人理財同現實生活中,白白浪費左寶貴嘅學習理財機會。學習理財永遠只有聽到人講後悔學得太遲,而唔會聽到人嫌學得太早。

咁你個小朋友又開始咗學理財未呢?

原文連結:按此

更多理財好文:按此

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

小時候,父母只會教你節儉儲錢,不要洗大,但呢套用在現今世代一定唔夠,學校更加唔會教

大宅

FinKAB@BK 發表於 18-6-7 16:08
大家諗吓喺學習理財嘅時候,例如複式效應、月供平均成本法、製造被動收入、產生正現金流等,都會發覺相逢 ...
依家知都吾遲

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

FinKAB@BK 發表於 18-6-7 16:08
大家諗吓喺學習理財嘅時候,例如複式效應、月供平均成本法、製造被動收入、產生正現金流等,都會發覺相逢 ...

我中學時期已經開始儲錢,初做嘢冇耐已做港幣定期,當時好高息。家人都有教點樣揀股票

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

講起好笑,我買股票的啓蒙老C竟然系我第二份工老闆,佢叫我抽新股,但冇教我揀股票,所以我成手蟹

子爵府

mymelody0701 發表於 18-6-7 17:17
小時候,父母只會教你節儉儲錢,不要洗大,但呢套用在現今世代一定唔夠,學校更加唔會教
...

不能完全同意, 出嚟做嘢第二個月,我媽巳經教我將收入一半儲起每月做定期, 嗰陣我每個月儲5000, 一年我已經做到六萬, 人工越加越高, 我嘅錢就越儲越多, 只要手上有子彈 ,至可以做到你想做嘅嘢, 反而麻木投資 隨時死得更快

所以萬變不離其宗,啱啱出嚟做嘢嘅人 ,頭五年應該要努力儲錢, 到累積夠一定嘅數目, 先至再做其他嘢

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-6-8 08:00
我中學時期已經開始儲錢,初做嘢冇耐已做港幣定期,當時好高息。家人都有教點樣揀股票
...

我最記得我出嚟做嘢五年, 係唔怕死嘅情況之後,買入人生第一層樓, 果陣時係緊緊湊夠首期, 仲要阿哥同家姐兩個擔保人,銀行先至肯借錢

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 18-6-11 12:13
我最記得我出嚟做嘢五年, 係唔怕死嘅情況之後,買入人生第一層樓, 果陣時係緊緊湊夠首期, 仲要阿哥同家 ...

時機很重要。great ☺
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

小朋友仲讀緊幼稚園,我已經開始教佢地 "什麼是錢",一個好似好簡單的問題,但很少人可以具體講出來。

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-6-11 12:27
時機很重要。great ☺

其實歷史不斷重複, 而家樓價高就等爆煲之後, 再趁低位買入, 但係儲錢 就真係要時時刻刻都要, 中國之所以成為強國,就係因為國民都有呢個儲錢嘅意識, 唔似美國佬淨係一味消費

首頁

尾頁

跳至