0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

新手媽媽求救,BB依家一百日大,人奶+奶粉,出世時全人奶都2-3日一次,補奶粉食S26,醫生話奶粉敏感所以個半月轉能恩,又係幾日一次,啱啱轉左illuma兩星期,但係到今日3日都未有便便!各位媽媽,請問有咩方法?

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主

轉奶粉轉得好密喔,bb都需要時間適應。有飲奶粉就要比D水佢飲啦。

洋房

回覆樓主

其實我餵完奶粉嗰餐之後都有比水佢飲,但情況一樣!

別墅

0ppa 發表於 18-6-8 12:12
奶粉敏感唔可以亂試奶粉ga....搵d低乳糖既轉會安全d,
同埋比多小小水bb飲啦
有隻親舒就係低乳糖,岩敏感bb飲

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

PhoenixLingLaw 發表於 18-6-8 00:04
新手媽媽求救,BB依家一百日大,人奶+奶粉,出世時全人奶都2-3日一次,補奶粉食S26,醫生話奶粉敏感所以個半 ...

人奶bb係2~3日一次便便係正常

想知你bb係一日有幾多餐人奶 幾多餐奶粉?如果8~9成係人奶, 2~3日痾一次都可以接受,
如果佢無放屁,肚谷谷得好辛苦,痾唔出屎面都紅晒,咁就有問題,同埋你轉奶粉轉得太密喇…

伯爵府

PhoenixLingLaw 發表於 18-6-8 00:04
新手媽媽求救,BB依家一百日大,人奶+奶粉,出世時全人奶都2-3日一次,補奶粉食S26,醫生話奶粉敏感所以個半 ...

轉奶粉轉的太密喇

複式洋房

轉咁密!BB好難適應!

洋房

回覆樓主

一日兩餐人奶,三餐奶粉,都有屁放,但佢便便時就係面都紅晒,好辛苦咁

洋房

比卡chu 發表於 18-6-11 16:18
回覆 PhoenixLingLaw 的帖子

一係試下babynes,呢隻有益生菌同益生元,可以保護bb腸道健康,會易d有poo po ...

轉得咁密,係咪吾應該再轉住?

男爵府

你有無先落水後落奶粉?例如比水60毫升,然後落奶粉,冲出来就有65-70毫升之間。甘樣沖先唔會便秘。

別墅

轉太多對bb 腸胃唔好,我大仔話敏感時本身比佢飲緊s26, 之後都係轉返同牌子的s26 低敏就算,便便都無問題日日有,你可以試下比佢飲少少水同按摩下肚仔

洋房

dxf920 發表於 18-6-13 09:32
你有無先落水後落奶粉?例如比水60毫升,然後落奶粉,冲出来就有65-70毫升之間。甘樣沖先唔會便秘。
...

我係落水先落奶粉呀,我通常會落多10ml水

複式洋房

回覆樓主:

健康院醫生話有d bb係 幾日先一次ga, 而且會係一大包,如果便便正常形狀就無問題

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

轉奶粉太密啦,好易轉壞腸胃,其實轉能恩個時你要俾D時間bb適應,唔係即刻有一日3便架,唔同人奶呀

首頁

尾頁

跳至