婦女醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

侯爵府

irisiriswai 發表於 18-8-27 16:33
我係樓主,我發完個帖兩日後發炎含膿位置爆破,流到成身血,即入急症室。兩日後轉去私家醫院由我睇開的私家醫 ...

我冇你咁嚴重,睇你形容都覺得痛,你要保重

自從有乳腺炎之後,我開始每兩星期通一次淋巴,而家發炎冇咁勁,但7月尾照過有多左一個發炎既“拱“…

你洗唔洗抽粗針檢查?醫生話半年要抽一次,確保係炎症唔係癌細胞

複式洋房

我係樓主,我發完個帖兩日後發炎含膿位置爆破,流到成身血,即入急症室。兩日後轉去私家醫院由我睇開的私家醫 ...

我之前都自己爆左個洞出黎,日日都要去換藥。希望你d菌快d殺晒,快d好返喇。

大宅

請問做左手術之後要住幾多日院?同埋傷口要幾多日先好無噤痛?
依家一睇到D手術既野已經心寒~真係好似好痛~!!

別墅

Thanks!
我確診慢性乳腺炎前已做曬一系列有關乳癌既檢查包括抽粗針。所以之後應該無需要因為驗乳癌而再抽針。做完手術第一個月每次醫生幫我洗傷口都痛到喊,宜家洗都痛但好好多,我仲有個1cm深既傷口,我都想快d好,開始心急無咩耐性,已經洗左2個半月啦傷口啦⋯⋯

別墅

我住左4日院,傷口要洗幾耐先唔痛好難講,我怕痛,洗左2個半月仲有d痛

大宅

原來要住噤多日...噤係唔係真係一日要換2次~係唔係真係痛到癲~?

別墅

回覆 rosanayan 的帖子

其實住3日可以出院,但要頻密返e院洗傷口,好嫌煩所以住多日方便洗多次傷口...開頭要日日/隔日洗,跟住可以隔兩,三日洗一次。其實洗得密唔密視乎傷口情況,如太污糟要洗密d。

伯爵府

我都試過爆破d血好似瀑布咁流出黎,洗傷口都3個幾月先好,你去到幾日先洗一日應該差唔多好,呢d病係長期病,keep 住睇政府好d,最好屋企預備d 洗傷口的包,有咩事唔得閒去或紗布滲滿血可自己洗

別墅

回覆 fionstone 的帖子

我一直係私家洗傷口,除左頭兩星期一星期洗3次之外,之後都係一星期洗2次(已經洗左2個半月),呢個星期先開始係政府診所洗,點知姑娘assume 我係要每日洗,就算唔係都要隔日洗,呢個星期唔知係咪洗密左,傷口好似好得快左!希望快d好返!呢個病真係好困擾,手尾好長,我已經睇左半年醫生。每星期1-2次....

伯爵府

irisiriswai 發表於 18-9-1 14:24

我一直係私家洗傷口,除左頭兩星期一星期洗3次之外,之後都係一星期洗2次(已經洗 ...

係呀,我開頭一日換兩次紗布嫁,姑娘比埋紗布我回家話一濕透就好換,因為其實仲會有膿血滲出來,你可以葉住幾日?? 食多d健康魚呀,健康食物幫助埋口

別墅

THANKS!我已經逼自己食多d有蛋白質既食物等個傷口快d生返d肉。我既敷料有消毒殺菌物質,如漏液不多可以隔耐d先換。不過我呢2個星期係政府診所洗密左傷口好似好得快左,所以我勤力d隔日洗,希望快d好返啦!

複式洋房

各位姊妹,快快看中醫吃中藥!
我在三月發現有小腫塊在乳房6字位置。不過幾天後變大至5至7cm,於是去看普通醫生,那醫生轉介我去照超聲波及夾胸。當時照的醫生極度懷疑是乳癌。後來我輾轉去荃灣港安乳房健康中心睇,那兒的周俊恆醫生只看超聲波及乳房表徴就斷定我是乳癌二期,即時叫我隔幾天去照正電子素描,當日診症則抽了幼針。由於乳癌為嚴重疾病,所以我再轉看更專的黃亭亭醫生,她即場為我照超聲波及抽粗針,我也帶同照電子素描報告給她看。結果兩天之後,她報告顯示我患上肉芽腫乳腺炎,但周俊恆醫生憑正電子報告及幼針報告(高度懷疑導管癌)仍斷定為乳癌。在診斷過程,黃亭亭醫生的程序更可信,所以我就認為黃亭亭醫生的判斷更可靠。因為周俊恆醫生似乎似藉要求我照呢樣照果樣撂水多過似醫我。

我見不是乳癌,是慢性乳腺炎,屬於自身免疫系統問題,無菌,而當時我雙腳也因免疫問題有紅斑结,十分疼痛,吃西藥類固醇只能抑制,不吃則番發,所以我上網一試,找了郭岳峰中醫(他專於腫瘤治療,以前是浸大臨床講師,在內地是南方醫科大學博士,也有十分多著作)。吃了中醫後一個星期,紅斑結消散,不痛。再多吃一個月,發炎腫塊開始變軟,現在已消散變薄,尚餘1cm的腫塊,表面的紅腫減少。郭醫師也介紹了另一位患上慢性乳腺炎的女士我認識,她之前看西醫,屢醫不愈,更有兩三個月不能洗澡,苦不堪言,後來她轉看郭醫生,果然好轉!大家快看中醫吧!我上網發現內地和台灣醫治肉芽腫乳腺炎有好多個個案及成功經驗,大部分是看中醫治好,而內地中醫可做小手術,愈合更快(香港中醫不能做小手術)!

複式洋房

回覆 Ng5252 的帖子

補充,我吃中藥四個月。現已消散不少

複式洋房

回覆 Ng5252 的帖子

https://m.haodf.com/touch/zhuanjiaguandian/zhangshiyunbj_6116276540.htm
是內地治療乳腺問題的中醫。用簡體字,要慢慢看一下,相信這中醫在內地治療慢性乳腺炎頗成功。

公爵府

虎到金來勳章

大家記住,係睇乳腺科才是醫乳房問題,唔好睇錯其他科呀。

別墅

請問你個腫塊有無含膿?我係驗到有菌既,後尾仲含膿,情況嚴重&緊急,個個階段應該中醫解決唔到吧....相信係好初期既慢性乳腺炎去睇中醫先可行?

複式洋房

回覆 irisiriswai 的帖子

我覺得你可一邊到醫院洗傷口,一方面吃中藥。不過吃中藥要有耐性,你絕對可以一試。我當日也是灰到爆即管一試中藥(因為我之前也不大相信中醫,因為良莠不齊)。因為我的腫塊有5-7cm大小,表面也有紅腫含些膿液,手術會影響乳房外觀,傷口也十分大。但吃了幾個月中藥,現在腫塊已經差不多消失,沒有膿液。
我所知慢性乳腺炎有幾種,有的可以有膿,有的沒有,也分階段性,原因好可能是自身免疫反應引起。 西藥會以抑制的藥物來處理,不吃時反彈。我不知道郭醫生開的藥何解可以令我不再發炎和消去腫塊,但既然可以,就不防一試了😊

複式洋房

另外,如果你去看郭岳峰醫生,你可帶同西醫的檢驗報告,讓他知多一點點。

公爵府

虎到金來勳章

在那裡可看郭大夫呢?朋友即將做乳房電療擔心後遺症,郭大夫可帮到忙嗎?

複式洋房

郭醫生預約電話25169866/25167962地址:北角英皇道416-438新都城大廈B座523室

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊