婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我在郭醫師處吃了幾個月中藥腫塊大小差不多,沒有消散,期間在手術的舊位置上又出膿,吃了兩個月的藥也差不多,於是沒有再去看。於是停了超過一個月中藥,期間沒有變好也沒有變壊。停中藥一個月後,我去了這裡一位姊妹提過的北京一個中醫張曉軍看病,那個是醫好很多這個病的中醫,也加入了國內這個病的病友群。我只服藥兩天,還未知成效,但我很有信心,張主任也說我沒大事,看完真的很放心!

複式洋房

irisiriswai 發表於 19-5-31 14:11
我在郭醫師處吃了幾個月中藥腫塊大小差不多,沒有消散,期間在手術的舊位置上又出膿,吃了兩個月的藥也差不多, ...

希望你快d好返

複式洋房

回覆 irisiriswai 的帖子

太好了!你如何接觸到張醫師?如何加入病友群?

複式洋房

man058man 發表於 19-6-1 21:58
希望你快d好返

今日第一次睇郭醫師,做左針灸,希望可以解決問題喇

複式洋房

回覆 man058man 的帖子

情況有沒有好轉?

複式洋房

Ng5252 發表於 19-7-18 00:20

情況有沒有好轉?

有呀,沒有再流膿了

複式洋房

大家近來病況有沒有進一步好轉?

複式洋房

Ng5252 發表於 19-8-26 20:44

大家近來病況有沒有進一步好轉?

睇左3個月中醫。上星期再去西醫照超聲波,醫生話再睇唔到有發炎了。

複式洋房

5個月前我,很難想像將來生活如何過,每行一步路乳房(左邊)都因為地心吸力影嚮下扯痛,每晚瞓教轉身時觸及乳房腫塊通常會痛醒,最基本想抱小朋友都不可能,日常生活嚴重影響。

未確診病前,6個西醫(婦科&乳線科)抽了3組織膿液
(1+2幼),血水久不久重很難埋口的針口流出,還食了不少抗生素(幸好那時未食類固醇)未能減輕病程,更莫講確診乳房是甚麼病。乳線科醫生也觸釋不到為何乳房短短5日內由初期少許痛到有3大粒腫塊(最大那粒5cm長),初期還懷疑我有一種乳癌。

4月中睇東華醫院乳線科醫生時,就懷疑我患“慢性/自身性乳線炎”,即時抽組織化驗,確診後需服用類固醇及預計6個月時間才康復,同日下午睇“星球”醫生(私家)既柏檔問意見時更被當頭淋一盤冷水(大致同意東華醫生斷症,不過要求我快做手術,無其它野可以做,覆發機會也大),基於2位公私家西醫生對病情跟進有這麼大差異(感覺上無甚把握),又剛睇到各位姊妹係BabyKingdom呢個post分享類似病歷, 所以我覺得不妨聽一聽“北角新都城 郭岳峰醫師”對治療情況睇法。

郭醫師聽完我描述病情,簡單睇過西醫報告,臨床檢查後,相信我是患上“漿細胞性乳腺炎”。郭醫師當日已有把握講到我食中藥後預期反應(e.g.一星期痛楚減輕,一個月後開始感覺不到痛楚)及預計我何時醫好。呢5個月除飲中藥外,每次都接受艾灸治療,期間一次火針(傷口分泌有明顯改善),及貼膏藥。

5個月後既今天,乳房差不多模不到腫塊了,生活質素亦回復正常了,遲點會去乳線科醫生再做檢查。非常感謝郭醫師,診所內職員,及曾經係度分享經歷既姊妹。你地每一post都能令患者了解更多,每一次分享都能對患者作鼓勵。不過,呢個病要有恆心(戒口,煲藥,食藥,休息),各位姊妹加油噢。

別墅

大家最近情況如何,我剛確診肉芽腫發炎,求大家指引

複式洋房

大家好,我上個月開始胸部突然漲痛,之後立即睇西醫,抽血,照超聲波,夾胸,抽組織化驗,已確診慢性乳線炎。食左2星期抗生素無效,早排睇到你地個post,知道有位郭醫師,尋日去左睇,開始左食中藥同艾灸治療。聽日去覆診西醫,我好唔想食類固醇...

複式洋房

man058man 發表於 18-8-26 00:05
5個幾月類固醇

你現在好返未呀

複式洋房

vivian0452 發表於 19-1-31 09:08

我之前都有食過三個多月類固醇,停藥就反彈,同埋副作用真係好大。做手術切咗佢, ...

你現在好番未呀 可否私下pm 分享下治療過程
我Pm唔到

複式洋房

MrsBB 發表於 19-9-10 10:06
5個月前的我,很難想像將來生活如何過,每行一步路乳房(左邊)都因為地心吸力影嚮下扯痛,每晚瞓教轉身時 ...

郭醫師好好呀 我之後有左bb 佢都有打黎問我生左未 如果我早d睇佢 可以唔駛食咁耐藥同埋唔駛做手術

複式洋房

我睇左郭醫師已經差唔多2星期,腫塊細左,同無甘痛。西醫都幫我放過2次膿,西醫都係想我食類固醇同全身麻醉放膿,我都拒絕左。
好意外地,郭醫師連我經痛都醫好左好多,剛剛嚟M,平時食兩種止痛藥要食足3日,依次只係食左2次止痛藥。
郭醫師話下次去試火針。
我想快d醫好生第二個...

複式洋房

GipsyLai 發表於 20-12-26 03:48

我睇左郭醫師已經差唔多2星期,腫塊細左,同無甘痛。西醫都幫我放過2次膿,西醫都 ...

希望你快d好返

複式洋房

kathsze 發表於 20-12-25 07:54
你現在好返未呀

我睇完你地分享 去左郭醫師度睇 現在都腫塊都慢慢縮小 謝謝你地的分享

伯爵府

man058man 發表於 19-8-30 14:27
睇左3個月中醫。上星期再去西醫照超聲波,醫生話再睇唔到有發炎了。

請問你是那個醫生?

伯爵府

kathsze 發表於 21-3-20 07:39
我睇完你地分享 去左郭醫師度睇 現在都腫塊都慢慢縮小 謝謝你地的分享

請問可分享郭醫師的聯絡嗎?

複式洋房

Bcjb 發表於 21-3-24 13:18
請問你是那個醫生?

郭岳峰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊