婦女醫護

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

[quote]Ng5252 發表於 18-9請問睇一次郭醫生大概幾錢,同埋需要睇病者乳房嗎?郭醫師應是男醫師吧⋯⋯

複式洋房

回覆 irisiriswai 的帖子

是呀!要檢查患處。(會有女助手進房,他們都好關心病人)我會取14天藥,大概2000。由於住得遠,我選擇自己㷛藥,效果較顕著。

別墅

我8月尾確診肉芽腫性乳腺炎,已經抽膿4次,自爆1次,結節性紅斑都出埋,仲有關節痛。9月尾開始食類固醇,每日40mg, 我重44kg, 所以醫生算係下猛藥。到今日已經食左超過兩星期,腫塊的確縮小左好多,膿都少左,紅斑關節痛都好返,覆診醫生都話有進步。不過同時類固醇的副作用都開始浮現,面腫,肚漲,皮膚變差,失眠。。有冇姊妹可以分享下,有冇方法可以減輕類固醇的副作用?我已經由未確診之前已經開始睇中醫,睇左都成兩個月,同埋節制飲食低鹽低卡,同埋飲薏米麥茶之類的去水腫飲品。因為乳房有個自爆大傷口,所以暫時唔方便做運動流汗。。每日睇住自己變醜,真係有d 沮喪。。

別墅

同埋好想關心一下大家的病情,有好轉嗎?希望大家都可以快d 好返,健健康康!

複式洋房

回覆 pinkydorothy 的帖子

希望你能快點好。其實真不知道為什麼會患上慢性乳腺炎好想知道你之前看中醫,用的是什麼藥材?沒有效用嗎?

複式洋房

如果你之後能做運動,一定要抽時間做。一星期三次30分鐘出汗運動著實有幫助病情。我的病情好了很多,但仍有很少約1cm的腫未散。大家加油呀

別墅

Ng5252 發表於 18-10-11 20:40

希望你能快點好。其實真不知道為什麼會患上慢性乳腺炎好想知道你之前 ...

係呀,就好似一夜之間就出現咁 不過依家都接受左,叫自己要積極面對。我喺寶血醫院中西醫結合乳腺診療中心睇嘅,佢都係開d 清熱排膿嘅藥比我 例如蒲公英 梔子,金銀花等等。其實我都唔知有冇用,老實講,我係食左類固醇先開始叫有好轉。不過中醫都有同我講,中藥係起效慢,但可以治本,所以我都會繼續堅持。希望你都快d 好返

別墅

Ng5252 發表於 18-10-11 20:44

如果你之後能做運動,一定要抽時間做。一星期三次30分鐘出汗運動著實有幫助病情 ...

介唔介諗分享下你用左幾耐先縮小到1cm, 同埋用左咩方法醫呀?

複式洋房

主要是看郭醫師,吃了中藥快半年,加上每周做兩至三天,每次約30分鐘的出汗運動。之前看的中醫,所吃藥粉無效。(持續發炎,腳上紅斑結不消,十分疼痛)

別墅

抽出既膿有無種菌?無菌?一直只抽膿唔洗開刀清膿?我病發時係驗到有菌。洗左幾個月傷口,上個月傷口附近又有硬塊,上星期四診覆又發現硬塊含膿,又開左刀做左挖空,又多一個傷口,呢個病真係好難纏!傷口係乳房,心理&身體創傷性都好大,每次食左止痛藥洗傷口都好痛。到上星期竟然又有一處含膿要開刀又有個好深既傷口,我真係崩潰!

別墅

Ng5252 發表於 18-10-18 15:54

主要是看郭醫師,吃了中藥快半年,加上每周做兩至三天,每次約30分鐘的出汗運動 ...

堅持落去,一定會完全康復的!我依家食類固醇都見效,膿少左好多,差唔多無晒,腫塊都有縮小,不過都仲好大範圍,傷口都未埋到暫時我都係中西醫一齊睇,每日散步,戒口,保持積極正面,感覺比之前好好多,我地一齊努力呀!

別墅

irisiriswai 發表於 18-10-19 14:21

抽出既膿有無種菌?無菌?一直只抽膿唔洗開刀清膿?我病發時係驗到有菌。洗左幾 ...

我係無菌的,所以病發初期果一個月食抗生素完全無效,都同你情況差唔多,有腫塊含膿。抽完一次又一次,有一次仲自己破潰左,留左個好大的傷口,要每日洗,都唔知幾時先會埋口。我明白呀,呢個病真係令人好痛苦你係膿太多,所以要開刀引流?雖然好痛,不過其實都係一件好事黎嘅,d 膿出左黎會舒服好多,同埋開刀傷口會細好多。我之前破潰個傷口有5蚊 咁大,仲好深好醜樣。。你一直有食藥覆診都出現新腫塊?唔好灰心呀,只要繼續撐落去一定會好架。希望你快d 排晒d 膿出黎,我個中醫話化膿其實係好事,係d 腫塊液化左排出體外,即係你嘅病灶又少左。我地一齊堅持努力呀!

別墅

我含膿位於爆破後醫生話一定要開刀唔係會細菌感染wor,我傷口一定比你大&深,比你更醜樣,at least 4cmx4cm,挖左個大窿清走膿腫&壞死既tissue 。唔知點解你爆破唔洗做手術?定其實e生已經幫你挖走左膿腫?呢個病對女性真係好傷害,見到自己個胸1個窿2個窿,仲有好大條疤,仲有好返個傷口位會凹,仲要日日洗傷口,仲要勁痛。真係每次都忍唔住喊。
大家加油,努力撐過去!

別墅

請問你洗左幾耐傷口?

別墅

我洗左一個月多少少,有長返d 新肉出黎,洗傷口都已經無咁痛啦。我個醫生有講過,如果有需要會剪走d 壞死左的組織,咁樣會幫助到新組織生出黎。可能我d 組織無壞死到,所以佢無幫我做手術清理。依家我自己洗傷口果時,都會忍住痛,盡量擠d 膿出黎,我覺得擠完個傷口好得快左。不過我唔sure 咁做啱唔啱,但無我依家個傷口真係乾水左好多,d 肉都生快左。

複式洋房

不如你試下郭醫師吖!我專登來親子王國看看有冇同病的朋友,因為有見我在郭醫生診所認識的另一位病人又係忍受不斷洗傷口,但不斷有新生腫塊的苦況!那位媽媽吃了郭醫師的藥後,真的好見效,一切都靜止咗,所以我才想來告訴大家搞極唔惦,不如去試下。因為我一開始有事就看郭醫師,所以沒有開洞洗傷口之苦(香港中醫不能動手術),只不斷靠吃中藥消散腫塊。我覺得有這個病,而冇方向丶整極也冇效用咁落去,真是好痛苦。(我不是來賣廣告的,我親身試過覺得真是行才來講講😊。因我之前看另一位中醫,他的藥對我毫無效用😓。郭醫師好高學歷,好多學生,我諗佢真係好得㗎

複式洋房

回覆 Ng5252 的帖子

郭醫生也提過洗傷口可以加速痊癒,但持續發炎,那一定要不斷洗。(我自己揣測)如果中藥能制止發炎及同時消散腫塊,那你一邊又去洗傷口,那麼一定會好快好!

別墅

Ng5252 發表於 18-10-19 23:43

不如你試下郭醫師吖!我專登來親子王國看看有冇同病的朋友,因為有見我在郭醫生 ...

之後我都想試下搵郭醫師,我依家食緊果d 中藥感覺唔到有好大幫助,我都食左兩個月有多。

伯爵府

pinkydorothy 發表於 18-10-11 19:30
我8月尾確診肉芽腫性乳腺炎,已經抽膿4次,自爆1次,結節性紅斑都出埋,仲有關節痛。9月尾開始食類固醇,每 ...

我都係肉芽腫乳腺炎,又係有關節痛,我初初就係唔想有副作用所以堅持唔肯食類固醇靠自己好,現在叫康復了8個月,但久不久都會乳房抽痛和有一粒二粒野,但隔一排又會自然消失,胸d印仲未退,幸好依家定期覆診,起碼touchwood又含膿就即抽唔使界,想問你話未確診時睇中醫果時係腫塊定係已有膿時睇?

伯爵府

irisiriswai 發表於 18-10-19 16:16

我含膿位於爆破後醫生話一定要開刀唔係會細菌感染wor,我傷口一定比你大&深,比 ...

你又要再開刀 真係好痛苦,係呀,就算好番都凹左入去,黑色一撻撻,老公話唔介意,但自己都覺恐怖,好怕比佢見到 仲有唔知係咪埋得唔好,有時都會好痕按下去會痛

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊