婦女醫護

跳至

首頁
34567...14

尾頁

別墅

Ng5252 發表於 18-11-15 19:19
https://m.haodf.com/touch/zhuanjiaguandian/zhangshiyunbj_6116276540.htm

這是一位北京女大夫對肉芽腫 ...
多謝資訊,呢篇文章真係完全解釋到我宜家既情況!希望中e真係幫到我!

別墅

今日第三次去郭醫師那裡覆診,感覺比之前有好轉。第一次睇郭醫師的時候,正正是我類固醇減藥的第一天,現在暫時無反彈,腫塊沒有增加。不過我的腫塊本來是平滑的,現在變得有點粒粒,有點痛,之前是幾乎不痛的。不知道是不是好事?今日問了郭醫師的意見,我想逐步停服類固醇,醫師說可以的,今日開始幫我加重中藥,先試一星期。

別墅

補充一下,吃了郭醫師的藥,除了腫塊沒有增加,感覺部分面積較細的腫塊也有軟化了。so far,我只是吃了一個多星期的藥,有這樣的效果已經很不錯了,感覺比我之前睇的中醫有效。之前吃了兩個月中藥,也沒有好轉。

複式洋房

回覆 pinkydorothy 的帖子

我當時就係由開始出現粒粒之後,慢慢散去的!希望你的情況也是腫塊準備消散的前奏。我記得腫塊當時消散,係感覺整塊變簿,慢慢不為意之後,乳房已回復原狀似的,跟另一面差不多了。只是現在尚有少許在中間,繼續努力吃藥。郭醫師建議我可試試針灸,加速痊癒。不過我會看看情況再試。

別墅

Ng5252 發表於 18-11-16 23:19

我當時就係由開始出現粒粒之後,慢慢散去的!希望你的情況也是腫塊準備消散的前 ...

你出現粒粒的時候,有漲痛嗎?我依家其實感覺比之前痛,但又同時感覺腫塊好像有軟化了一點。希望可以跟你一樣,腫塊快快消失!

別墅

想問下你地睇郭醫師選擇煲藥定沖劑?煲藥實在無時間....

別墅

irisiriswai 發表於 18-11-17 00:13
想問下你地睇郭醫師選擇煲藥定沖劑?煲藥實在無時間....

我係代煎藥的,真空包裝,一次一包,浸熱就飲得,很方便。

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-17 12:40
我係代煎藥的,真空包裝,一次一包,浸熱就飲得,很方便。
剛剛睇完,今日無得代煲藥。診金連4日藥$12xx,日日食真係好貴....仲要唔止睇一個月...希望有效啦!

別墅

irisiriswai 發表於 18-11-17 13:36
剛剛睇完,今日無得代煲藥。診金連4日藥$12xx,日日食真係好貴....仲要唔止睇一個月...希望有效啦!
...

如果有效都值得嘅,最緊要身體健康(emoji)

複式洋房

我是帶十幾包藥回家煲的,因為住得遠。

複式洋房

我最初有腫塊,係痛到背脊。一邊吃中藥丶一邊都痛的。已經忘記何時才開始不痛

別墅

回覆 Ng5252 的帖子

最緊要有效!我望住我心凹凸不平,充滿疤痕又黑媽媽既胸已經好down,我只希望郭醫師幫到我根治到呢個病...

別墅

大家最近有好轉嗎?我吃了郭醫師的藥,漲痛感減少了,感覺腫塊有縮小了一點點,腫塊周圍軟化了,可能是長了些新組織出來,希望會一直好下去。

複式洋房

很開心知道這個好消息!大家加油呀!吃中藥要好忍口,我忍得好辛苦還要保持良好生活習慣!繼續努力!

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-26 09:19
大家最近有好轉嗎?我吃了郭醫師的藥,漲痛感減少了,感覺腫塊有縮小了一點點,腫塊周圍軟化了,可能是長了 ...

聽到你咁講好鼓舞!祝你越來越好快d好返!
請問郭醫師有無開supplement 鹼麥素比你?其實係咪必須?我因食梗西藥同時又要飲中藥,唔想同一時間食咁多野...

別墅

Ng5252 發表於 18-11-26 21:23

很開心知道這個好消息!大家加油呀!吃中藥要好忍口,我忍得好辛苦 ...

郭醫師話蛋&牛都食得,你有無照食定戒埋?戒口真係好辛苦,我已經戒左差不多半年啦⋯⋯
請問你係咪已經飲左半年中藥?無間斷?醫師有無話幾時可以停?

別墅

irisiriswai 發表於 18-11-26 22:43
聽到你咁講好鼓舞!祝你越來越好快d好返!
請問郭醫師有無開supplement 鹼麥素比你?其實係咪必須?我因食 ...

無呀,鹼麥素係咪for 開過刀復原架?我無開刀,所以可能無開俾我。介唔介意話我知你食緊咩西藥呢?有用嗎?

別墅

Ng5252 發表於 18-11-26 21:23

很開心知道這個好消息!大家加油呀!吃中藥要好忍口,我忍得好辛苦 ...

我都有戒口,同努力運動。雖然係辛苦,不過對身體的確係好的,一定要堅持。好多謝你介紹郭醫師,我諗我有信心叫西醫果邊停類固醇了!

別墅

pinkydorothy 發表於 18-11-27 16:27
無呀,鹼麥素係咪for 開過刀復原架?我無開刀,所以可能無開俾我。介唔介意話我知你食緊咩西藥呢?有用嗎 ...

因為早前又發現另一硬塊,西醫䨱診完開左消炎藥比我食,所以宜家中西藥一齊食。
想問下你係咪一食完藥當日就覆診中醫,定都有停1,2日?

別墅

irisiriswai 發表於 18-11-27 17:30
因為早前又發現另一硬塊,西醫䨱診完開左消炎藥比我食,所以宜家中西藥一齊食。
想問下你係咪一食完藥當日 ...

我通常早一日或當日覆診,唔會俾自己停藥呀

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊