自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前讀書,會教我們尊重別人的空間,大家有點距離才舒服!但現在出街搭車,總有陌生人貼上來,或坐在你旁不斷郁動!好討厭呀!

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

係,強國人係無呢種sense. 搞到香港好亂 。不喜勿插

珍珠宮

回覆樓主:

我都好憎,搭車d 大媽好鍾意貼住我,搞到我好唔自在。

珍珠宮

samo 發表於 18-6-9 17:46
以前讀書,會教我們尊重別人的空間,大家有點距離才舒服!但現在出街搭車,總有陌生人貼上來,或坐在你旁 ...

絕對認同!
我成日唔明啲人點解要掂到人,因為我本人好怕,所以一有人掂到我,我即刻縮,啲人就覺得我巴閉

男爵府

回覆樓主

同感。我試過請後面嘅大媽唔好推我,結果當然係冇人理....

wcpcelia    發表於 18-6-10 10:05

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

choco_soup 發表於 18-6-9 18:55

佢哋迫車時連個胸都可以隨便貼落人度,不分男女

男爵府

回覆樓主

昨天坐地鐵,有個大媽坐在我旁邊,然後撓手,佢長長的指甲插到我手臂,我縮了一縮,望下自己的手臂有冇損到,個大媽就發癲,大大聲講:我唔小心啫,唔係有心,對唔住囉!全車的人望住我地,真係好討厭!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

samo 發表於 18-6-9 20:22
昨天坐地鐵,有個大媽坐在我旁邊,然後撓手,佢長長的指甲插到我手臂,我縮了一縮,望下自己的手臂有冇損到 ...

唔好理佢,由得佢自己失禮人

男爵府

katyiplee 發表於 18-6-9 18:30

唔好話,有日喺中環坐地鐵,死鬼佬都係咁,坐到sir坐落黎,牙手牙腳,應該係西班牙佬

wcpcelia    發表於 18-6-10 10:05
無聊閒在家

珍珠宮

samo 發表於 18-6-9 20:22
昨天坐地鐵,有個大媽坐在我旁邊,然後撓手,佢長長的指甲插到我手臂,我縮了一縮,望下自己的手臂有冇損到 ...

你都好d。

我琴日搭輕鐵落緊車,企我隔離個大媽落緊車未行出車廂已經開遮仲要整到我,我即刻出聲叫佢唔好係車廂入面開遮,佢鬧返我,話唔小心開左遮洗唔洗話佢。佢都痴痴地,有錯仲要鬧返人轉頭。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

choco_soup 發表於 18-6-9 18:55

我最怕排後面嘅大媽,佢成日用個胸頂我背脊,轉頭望一望好D,但條隊一郁,佢又用個胸頂我

翡翠宮

回覆樓主

HK 太多人
講真,有D 頂唔順,好大壓迫感,所以除左番工,都唔係好願搭車出街,去番自己住果區既社區算

珍珠宮

叮妹 發表於 18-6-9 18:04
去超市比$都比大媽貼埋來排隊

排隊都仲好少少

試過個大媽冇買嘢,喺我比緊錢時; 佢要出去,夾硬用佢個屁股磨我個屁股咁出。

侯爵府

回覆樓主

我請過去迪迪尼,後面個強國妹妹狂痴埋來,我扮孭背囊一袋撞落佢度,之後佢話:喂,小姐,你的包包撞到我呢
我唔望佢唔出聲唔理佢當聽唔到
之後佢繼續依依哦哦話我無『素質』

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

叮妹 發表於 18-6-9 18:04
去超市比$都比大媽貼埋來排隊

寶石宮

2023年兔年勳章

samo 發表於 18-6-9 17:46
以前讀書,會教我們尊重別人的空間,大家有點距離才舒服!但現在出街搭車,總有陌生人貼上來,或坐在你旁 ...

感同身受

侯爵府

用櫃員機會擺到明"裝"你。我擰轉頭望住佢望到佢唔裝先繼續

大宅

認同! 都係啲強國人冇文化。
排隊又鐘意痴到貼一貼,鬧鬼佢地 痴咁埋會快啲咩?

首頁

尾頁

跳至