母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊會係東區生
幾年前第一胎全奶粉
今胎想餵人奶
但唔想埋身,想買定電泵係醫院用
想問醫院比唔比咁做?

別墅

anson_doctor 發表於 18-6-9 21:51
黎緊會係東區生
幾年前第一胎全奶粉
今胎想餵人奶

只有Bb勤力D吸你先容易上奶,越泵會越少,你卑BB啜多d,到時候奶多了先泵出黎備用,開頭BB胃容量唔大,不過好快肚餓

男爵府

黎緊會係東區生
幾年前第一胎全奶粉
今胎想餵人奶
我估唔太嘈應該唔會點理你吧。(當然最好問清楚)但醫院唔方便清洗、消毒d用具,呢個係一個大問題唔易解決。東區要留醫幾耐?捱唔捱到埋身餵短時間出院先泵?

男爵府

tiffanytiu 發表於 18-6-9 22:06
只有Bb勤力D吸你先容易上奶,越泵會越少,你卑BB啜多d,到時候奶多了先泵出黎備用,開頭BB胃容量唔大, ...
都唔一定越泵越少的。我由大約20日開始全泵,泵到6個幾月停,係越泵越多既。雖然我係2/3人奶,但我只係早晚泵兩次,小朋友早、晚2餐奶粉,其餘人奶,6個月停泵冰奶夠食到8個月大。

男爵府

黎緊會係東區生
幾年前第一胎全奶粉
今胎想餵人奶

公立醫院好似有電泵借用 ,好似唔可以帶私人泵,我係全泵媽,生完未上奶,到2日後出院就努力泵奶,我自己好懶,大約4小時泵1次,每日5泵,到BB滿月就全人奶喂到現在,當初係bb留院搞到食慣奶樽我先逼做泵媽,但都有好處,我可以比屋企人湊bb同喂奶,同老公去拍拖

大宅

回覆樓主

我上胎係全奶粉
餵完都起碼有得休息訓下
雖然d姑娘始終都係3不5時過黎幫我量血壓
整呢整路
但係我見到其他人餵人奶既簡直無得訓
所以都驚驚地
所以想全泵 起碼可以休息下

別墅

anson_doctor 發表於 18-6-10 07:48
我上胎係全奶粉
餵完都起碼有得休息訓下

第二胎如無意外,好似生完24個鐘就出得院。
泵奶都需要時間,其實都一樣無得瞓。
係醫院時埋身餵更方便吧!

大宅

黎緊會係東區生
幾年前第一胎全奶粉
今胎想餵人奶
喺醫院泵奶又要洗奶樽洗奶泵同消毒.....泵完要立即雪起,用時又要溫熱番
每兩至三小時泵一次,清潔好麻煩,所以啲護士一見到就唔建議你咁做

因為bb太細個,一唔小心好容易會腸胃唔舒服

侯爵府

回覆樓主

醫院點消毒呀?

別墅

回覆樓主

醫院可以借泵的,我就係生完bb起nicu一直冇得親喂,反而醫院唔會比你用自己泵,頭2日未上奶姑娘會教用手搾奶落針筒,第三日上奶就用泵

大宅

AAV 發表於 18-6-10 00:03
都唔一定越泵越少的。我由大約20日開始全泵,泵到6個幾月停,係越泵越多既。雖然我係2/3人奶,但我只係早晚 ...

我情況同你好似只有時間ㄧ日泵兩三次,但我只係夠餵兩,三餐(emoji)(emoji)唔夠就補粉,點先可以咁多奶(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

popo112 發表於 18-6-22 16:59

我情況同你好似只有時間ㄧ日泵兩三次,但我只係夠餵兩,三餐( ...
我b一日5-6餐左右,早晚2餐食奶粉,其他餐食人奶。不過我b最多只食150ml, 所以需求也不多。奶我自問唔算多,知道有人一泵可以有20安,我就大約一泵10安,夠bb食。我每次泵會用手輔助搾出來,會泵到清曬。我雖然唔多,但想鼓勵泵媽:係越泵越多既,並唔係好似好多人咁講越泵越少。

大宅

AAV 發表於 18-6-22 17:19
我b一日5-6餐左右,早晚2餐食奶粉,其他餐食人奶。不過我b最多只食150ml, 所以需求也不多。奶我自問唔算多 ...

我B依家3個半月,都係ㄧ日5-6餐,依家食緊150ml,想幫佢加量,但我一搬泵到5-6安(emoji)(emoji)(emoji)全日加埋最多都16,7安(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主

建議你再考慮下係唔係要全泵。我覺得埋身超方便,泵又要泵、要餵、要洗。全泵媽唔易做,佢地好犀利。
參考下呢篇:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=10113967

水晶宮

anson_doctor 發表於 18-6-10 07:48
我上胎係全奶粉
餵完都起碼有得休息訓下

先唔講醫院准唔准你自備泵(應該唔可以亦唔實際,有實際需要如母嬰分離的話醫院會畀你借用奶泵及用具),喺可以選擇嘅情況下唔埋身一嚟就做泵媽,老老實實,有啲搵自己笨。其實如果做全泵媽,你生完一樣係要半夜起身泵奶先會夠奶量。我自己兩胎全埋身,其實都係邊餵邊休息或做其他嘢,又唔覺特別難頂,至少慳返洗嘢消毒泵奶等時間。而且埋身食我個人覺得efficient過泵。唔係話全泵唔可能,絕對有人做到,不過難同艱辛又壓力大囉,我就非常佩服佢地喇。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 18-6-22 23:46
我上胎係全奶粉
餵完都起碼有得休息訓下

係呀,泵奶都好多野做ga, 但只要係在職奶媽,點都係要泵ga 喇,無得揀。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

我上胎係全奶粉
餵完都起碼有得休息訓下

只係開頭遮,就算你泵,都要好似初生咁一日泵十幾次,身體先會造足夠既奶。埋身又唔洗洗樽洗泵,方便好多。
奶粉難消化先會拖長左時間,人奶對bb 好、易吸收食得密。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

複式洋房

一般BB要留醫 NICU OR SCBU 才可以借泵你自己泵自己餵冇人會理你
但初生用具消毒要求極高
政府冇電掣俾你用
唔太建議

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊