母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

B仔2個半月有多,一直都係10%生長線。而家全人奶,仲有冰奶剩,因為BB食得唔好。

而家BB每日規律大概如下:

0500 埋身一邊(一路瞓所以會食唔清)
0800 埋身一邊(一路瞓所以會食唔清)
1100 100ml
1300 100ml
1500 100ml
1700 100ml
1900 100ml 或埋身
2100 打後嘗試全埋身
2330 睡覺

問題係BB夜晚埋身果幾個鐘會食得好猛憎,頭幾啖ok,大概5分鐘左右,之後佢一啜到有奶出就喊,放低佢又喊同好想啜咁,放埋身佢又即刻啜,一有奶出佢又喊。如是者到佢瞓時會啜住奶咀好似唔飽咁,我再泵都可以憑泵出的安數知道佢唔多飽,於是將泵出的奶用樽餵佢佢就好舒服咁瞓着。

想問下:
1) 係唔係即是BB唔鐘意埋身
2) 想令BB可以埋身食得清(通常佢食完唔肯食一邊後我仲可以泵得出半安至一安,比第二邊佢又肯繼續食)
3) 洗唔洗停樽迫BB埋身,但我怕佢會仲輕,因為埋身食極都唔清,食得好少
4) 如果變全泵(等佢食多D重D),咁出全日街咪好麻煩?應該帶奶出街定係即泵即食?好浪費時間啊!
5) 點可以令BB埋身又得,樽又得?

BB真係食得好少,計過條數我全日只有30-33安奶,但BB都食唔曬,通常剩6-10安,所以咁細粒。佢而家用樽好過埋身,我應該放棄埋身嗎?

比D意見Please,thank you!

伯爵府

原帖由 babycookie 於 09-3-29 01:27 發表
B仔2個半月有多,一直都係10%生長線。而家全人奶,仲有冰奶剩,因為BB食得唔好。

而家BB每日規律大概如下:

0500 埋身一邊(一路瞓所以會食唔清)
0800 埋身一邊(一路瞓所以會食唔清)
1100 100ml
1300 100ml
1500 100ml
1700 ...

1)一出奶就喊, 仲食唔到.....係咪你多奶得濟, 阿b濁親佢食唔切所以喊? 係就餵之前泵走一兩安奶先囉.
2) 唔好俾佢瞓, 整醒佢囉
3) 你個b 出世係咪都係細碼b?佢係咪每日都夠片片? 如夠片都ok 呀, 我女出世一直到3個月都係10%生長線, 但健康院檢查每次都話佢重得幾好, 到4個開始阿女先過到25%. 到差唔多5個月先 50%, 其實如果你個b 健康又夠片, 我覺得可以唔好太介意幾多%, 健康就ok 啦. 而且唔夠肥亦未必一定係佢食得唔好 , 可能瞓得唔好都會, 我個女就係之前成日唔瞓囉, 而家瞓多左就開始長肉啦.
4) 你係咪全職媽媽? 唔駛返工就唔好泵啦, 羨慕死我呢d要返工泵奶的奶媽呀, 而且食樽可能有乳頭混淆架麻.
5)我返工用樽就唔係我餵的, 我放工一定埋身唔補樽, 人奶或奶粉都唔補, 試過一兩次補完奶仲衰, 埋身喊到七彩, 擺明蝦我想我再補樽, 所以我之後死都唔肯再補啦, 最多下餐早少少餵囉. (唔知幫唔幫到你啦, 個個b 都唔同麻)

泵的量唔可以同埋身比較, 食唔哂可能你係富媽媽又唔等於佢食唔夠, 細粒都可以有其他原因.......
可以的話, 梗係埋身好過泵啦, 咁煩........我返工無法啦

你加油呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊