親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

pigmei 發表於 18-6-13 09:20
回港証,身份證,回鄉證

係小孩一定要特區護照?因身份證係冇相片吾得!

男爵府

stella^^ 發表於 18-6-13 03:46
Ok 一定

Thank all

子爵府

stella^^ 發表於 18-6-13 09:38
係小孩一定要特區護照?因身份證係冇相片吾得!

香港居民前往內地時,應謹記帶備:

[img=13,13][/img]
- 香港身份證或回港證;及

- 如果是非永久性居民,簽證身份書或其他有效旅遊證件;及

- 回鄉證或前往內地所需的有效旅遊證件。

當使用回鄉證,你應檢查回鄉證的有效日期,尤其要注意未滿十八歲者的三年期回鄉證。

如兒童已持有有效的回港證,則可以不用攜帶其特區護照。

子爵府

sangsangboy 發表於 18-6-13 08:59
想問小朋友去海南,係咪一定係要有特區護照
因屋企人有回港証但冇特區

香港居民前往內地時,應謹記帶備:

- 香港身份證或回港證;及

- 如果是非永久性居民,簽證身份書或其他有效旅遊證件;及

- 回鄉證或前往內地所需的有效旅遊證件。

當使用回鄉證,你應檢查回鄉證的有效日期,尤其要注意未滿十八歲者的三年期回鄉證。

如兒童已持有有效的回港證,則可以不用攜帶其特區護照。

大宅

pigmei 發表於 18-6-13 11:44
當香港居民前往內地時,應謹記帶備:
- 如果是非永久性居民,簽證身份書或其他有效旅遊證件;及[/img]
- 回 ...

我大仔話有個賽車表演好刺激值得買票睇

子爵府

stella^^ 發表於 18-6-13 11:52
我大仔話有個賽車表演好刺激值得買票睇w男仔

子爵府

男仔喜歡睇就當然要去睇下啦,好難得遇上!

男爵府

起邊度來?我book左2晚亞龍灣,2晚三亞灣,未plan 去邊,見到網上話(蜈支州島)好正,第一市場食飯,天涯海角,南山寺、解放路步行街、

大宅

shan1016hk 發表於 18-6-13 15:01
起邊度來?我book左2晚亞龍灣,2晚三亞灣,未plan 去邊,見到網上話(蜈支州島)好正,第一市場食飯,天涯 ...

https://kknews.cc/zh-hk/travel/53rare2.html

男爵府

stella^^ 發表於 18-6-13 20:59
https://kknews.cc/zh-hk/travel/53rare2.html

Thank,好正喎,我都去睇吓,原來可以起香港買定門票,

大宅

回覆樓主:

早上好天公做美,我們這一家出發啦?因坐早机5.30分出門口,預計7點到机場搭港龍8.35分起飛,到埗就再報告!

大宅

回覆 stella^^ 的帖子

近呢十年去去過三次,咁講真一般㨂去都係近近地坐轉飛機同較細小朋友玩酒店。第一次跟團住同一間Le Meridien,洒店新開又泰式設計,房間仲upgrade 左有jacuzzi,
洒店設施都好正,泳池、kids club、仲可以踏單車,夜晚係bar 飲嘢、聽歌,仲打snooker,
其他景點同餐好ok喎!
第二次就自由行去Mission Hills,酒店除左有shuttle機場接送,每日亦有車出附近商埸、公園,
我記得去左一個大型百貨商場,有得行亦有不同食肆、韓燒、日式、台灣式都有,價錢不貴,
萬綠園好大,有運動徑、大草原,可以放風箏,租電動車係公園行駛,坐到4個大人,小朋友
玩得好開心。酒店泳池有室內、室外,少人,有浮床,艇仔提供。
酒店餐廳好食,但價錢真係同香港酒店差不多,都貴!
瞓前浸埋溫泉,舒服!
第三次亦係自由行去文華東方,酒店環境好正,各餐廳都好好味,尢其中菜,但附近真係無嘢行,
坐的士出外方便,不過食肆一般。
其實去邊都有好玩嘅地方,決定左去就玩得開心D!

男爵府

lavender~cat 發表於 18-6-18 09:54
回覆 stella^^ 的帖子

近呢十年去去過三次,咁講真一般㨂去都係近近地坐轉飛機同較細小朋友玩酒店。第一次 ...

(emoji)(emoji)等妳再分享,有冇去到賽車?

大宅

shan1016hk 發表於 18-6-19 09:19
(emoji)(emoji)等妳再分享,有冇去到賽車?

第一天係酒店嘆吓!今次自由行大仔喜歡佢負責?一出机場打的不過要講價?今次住三亞半山半島洲際酒店五星好大,我還價80元人仔Ok, 拎左房去食中餐廳食點心麻麻地,跟著返房午睡晚上行去食泰國菜,坐出去望海景好靚食物又正即時入會拎住張咭全球通用有九折,乖孫報左2个遊戲,一個早上食完早餐手繪圖案在手上,下午游完水學整蛋糕,有拎來我房間比我試食好味,跟著梳洗出去晚餐和睇賽車!

大宅

stella^^ 發表於 18-6-19 16:35
第一天係酒店嘆吓!今次自由行大仔喜歡佢負責?一出机場打的不過要講價?今次住三亞半山半島洲際酒店五星 ...

第二晚5.30分在大堂打的出發,因賽車場地近机場都幾遠,市區的士就有打錶老實啲,我們叫司機介紹食店晚餐,他載我們到目的地跟住掉頭先再在負近揾食店?咁我就選擇左新彊大盒雞食店下車,試吓又幾有特色烤串燒羊半打、半份大盒雞小辣、涼拌粉絲、煎䱽魚、海南4角菜清炒幾好食、旦炒飯最平10元、叫左一杯俄羅斯似啤酒既凍飲試吓好正、夠鐘乖孫瞓左為有打包一盒炒飯比佢、食咁多吾洗300蚊打的走人,去到賽車館裸票入場?嘩真是值得一睇好刺激一定要睇!睇完打的返酒店太興奮所以溜夜報告早抖明天再續!

男爵府

stella^^ 發表於 18-6-20 00:10
第二晚5.30分在大堂打的出發,因賽車場地近机場都幾遠,市區的士就有打錶老實啲,我們叫司機介紹食店晚餐 ...

賽車你係起香港買定,去到先買,可否提供吓資料,謝謝

男爵府

請問三亞邊間酒店有泡泡泳池

大宅

babycute2009 發表於 18-6-20 08:37
請問三亞邊間酒店有泡泡泳池

泡泡泳池係未baby 池?

大宅

shan1016hk 發表於 18-6-20 08:15
賽車你係起香港買定,去到先買,可否提供吓資料,謝謝

你問得正好我大仔在淘宝買不過要揾朋友用大陸電話買有半價抵好多知嗎?

大宅

stella^^ 發表於 18-6-20 14:13
你問得正好我大仔在淘宝買不過要揾朋友用大陸電話買有半價抵好多知嗎?
...

第三天早上照行去中餐廳吃早餐,食到10.30分散場早餐吾錯係free. 跟著去坐小火車遊行一圈全間酒店、大約20分鐘預早訂有半價70元一家五口,跟著返房抖吓換泳衣游水,晚上坐酒店車去行大百貨公司和吃晚餐,回程自己打的。

首頁

尾頁

跳至