烹飪搵食

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

昨晚第二次用,天氣咁熱,有咗佢舒服好多,不用睇火,可以一邊看電視一邊等食

Cheuk2012    發表於 18-6-21 22:21

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

機身有冇蒸氣出,你用左幾耐呀,有冇缺點

大宅

5R2H 發表於 18-6-11 09:16
機身有冇蒸氣出,你用左幾耐呀,有冇缺點

如果選擇super steam,會有蒸氣排出,我個人接受,可以不用看火。
我只是用了兩次,摸索中。
缺點,暫時未遇到,始終二千鬆d,已經抵玩又細細部(廚房細,空間有限)

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

jessicap 發表於 18-6-11 10:51
如果選擇super steam,會有蒸氣排出,我個人接受,可以不用看火。
缺點,暫時未 ...

多謝你。我之前就係睇中呢部,但果陣hk未有得賣,唯有買P仔,依家有得賣了,所以等下實際用家評價。都係鍾意佢細size同唔貴。

禁止訪問

子爵府

jessicap 發表於 18-6-11 10:51
缺點,暫時未 ...

Where to buy?

大宅

5R2H 發表於 18-6-11 12:21
多謝你。我之前就係睇中呢部,但果陣hk未有得賣,唯有買P仔,依家有得賣了,所以等下實際用家評價。都係鍾 ...

我都係睇中P仔和C仔呀不過見P仔話好多蒸氣和後面加水比較麻煩,所以揀C仔,可以放層架,放便擺嘢

大宅

PandaVV 發表於 18-6-11 13:10
Where to buy?

我等gilman開倉買$2060,其他店$3690左右,HKTVmall 有特價$2390

伯爵府

回覆 jessicap 的帖子

本來我都想好似你咁擺放, 但我個部唔知點解好大蒸氣, 係試過兩次得番1/4水時, 就無咩煙

不過係好用, 昨晚用steam蒸飯, 都ok

大宅

登!登!登! 發表於 18-6-11 14:31

本來我都想好似你咁擺放, 但我個部唔知點解好大蒸氣, 係試過兩次得番1/4水時, 就無 ...

大蒸氣?有沒有相,我都想知,昨晚我用con bake同gill,有開抽油煙機,唔覺有蒸氣出,直至煮好打開就有熱氣出。
Steam飯,試過一次,仍摸索中,我諗煮1-2人就會steam,4人以上都係用番俄姐煲,C仔留番整餸好d

子爵府

jessicap 發表於 18-6-11 15:42
大蒸氣?有沒有相,我都想知,昨晚我用con bake同gill,有開抽油煙機,唔覺有蒸氣出,直至煮好打開就有熱氣 ...

我都係用鵝姐煲㷛飯。想知焗烤功能是否OK? Thank you.

大宅

PandaVV 發表於 18-6-11 17:24
我都係用鵝姐煲㷛飯。想知焗烤功能是否OK? Thank you.

我覺得ok, 以前個焗爐係加$換,完全唔掂,今次C仔我亂試,揀熱風對流烤焗,又得wor, 暫時幾滿意,不過仍然努力中摸索

伯爵府

唔識放相, 不過有條片俾過對方CS睇, 佢話'n 展'睇過無問題, 個爐仲要前面都有蒸汽出架.........

個爐有時D蒸氣多到好似用鑊蒸野咁....., 不過係好用, 前日用steam蒸兩人飯, 30分鍾已ok

昨日steam蒸瑤柱冬瓜粒, 粟米粒, 豆腐粒, ok

大宅

登!登!登! 發表於 18-6-12 08:19

唔識放相, 不過有條片俾過對方CS睇, 佢話'n 展'睇過無問題, 個爐仲要前面都有蒸汽出 ...

Super steam前面都有d蒸氣出(應該係前面水兜位置有水,遇熱先有,我估咋,我間中入廚房看看,煮完有冇見周邊廚櫃、牆身有水蒸氣)

伯爵府

當然部機唔係開30分鐘都有蒸汽噴出機外, 但都唔短時間而且時多時少咁......, 上次係前面都噴唔少蒸汽架

但唔係D人講咁少law, 有時比電飯煲大蒸汽

大宅

請問做到一次過蒸兩層餸嗎? 入滿水最長可以蒸幾耐?

大宅

doristyy 發表於 18-6-12 12:27
請問做到一次過蒸兩層餸嗎? 入滿水最長可以蒸幾耐?

去周芬記配多個架,加fit size器具,應該得,我未試,架已配,揾緊fit size 廚具
注滿水,最長話兩小時。

伯爵府

周芬記係邊度?

大宅

登!登!登! 發表於 18-6-12 13:03

周芬記係邊度?

呢個架,袋印有地址,話C仔用就明,好多人搵

伯爵府

唔該, 個架實淨?