婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

媽媽可人 發表於 18-6-12 16:20
我唔記得註明—

中午茶是722。

點解唔叫你c6比番$你?佢阿娘要你咁樣entertain, 咁佢有冇咁entertain 外母?

大宅

媽媽可人 發表於 18-6-12 16:20
我唔記得註明—

中午茶是722。

埋單意思,係叫你做依個動作咋?中午茶你又話c6俾定錢你埋單,晚飯,你c6同姑仔夾錢,你私下有出過錢

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

點都係你仔問題啦。今次鬧得杰杰地,下次自己注意安全。我成日同仔講,把口生係人度,你自己做既事(打人,今次衝出馬路)係你自己做,要自己負責。

老公比錢果度,既然佢比番你咪ok, 你仲應該暗笑99傻。你老公其實都想佢媽開心,但個人又豬仔,唔識好仔兩頭暪。下次你叫99隨便叫啦手,阿x比夠家用我(emoji)

翡翠宮

回覆樓主:

咁點解要忍呢?

男爵府

回覆樓主

我而家係去到忍無可忍的程度啦⋯⋯

當時忍辱負重~~忍氣吞聲~~
99話結婚時女家要得多、女家影相影得多、女家無出$$$$$$!問我攞返啲金器去買樓(唔係我名),話我烏鴉變鳳凰!

公一份婆一份,我老公無俾$我的,而家屋租水電煤工人佢俾,99話呢啲就係家用!我兩個仔由細到大,所有衣食,供書教學99%我俾!

我生得佢地,就要供養佢地!
我老公成日話佢無$$!
佢試過叫我俾$先,話之後先俾返我,最後我都唔會有$攞得返!(所以如果你叫我俾$,咁你俾$我去俾$)

Jm話新抱請飲茶好應該,如果你地做佢新抱,唔知個心又會點諗。
最好笑我老公生日,係我話不如叫埋99食自助餐,99要湊外孫,咁岩個女又放假,最後一齊食,埋單邊個埋??????

點解要係我?同事話佢老公俾$佢消費,乜都老公俾$$,我?

62話大嫂要養家,結左婚夫家行先,99話做冬要食正日,唔好返外家,食窮外家。年初一要去99度拜年,年初二要返99度食開年飯!(我睬佢都傻,我年初二返娘家)坐月唔好返外家⋯唔洗俾$我阿媽,因我要養家!!!!我當時講我搵得少,我搵多啲俾多啲$我阿媽!拜山撞日子,我要拜男家!!

點解唔話下自己個女?年初一返外家,冬節正日返外家,坐月外家坐,每月奉獻一萬八千七!

太多細節,大家唔會明!

大宅

回覆樓主

如果佢係咁雙重標準,你都一樣雙重標準,唔洗同佢客氣啦
學晒你姑仔,再要c6負擔多啲
佢係男人黎,一家之主,點可以淨係水電煤工人?

子爵府

媽媽可人 發表於 18-6-13 08:12

哈哈 你奶奶咁叻
係我就一句 我以後會學你個女

翡翠宮

其實一睇就明
你老公當你提款機
你如果可以對你老公 say no
你自然就會對你奶奶 say no

呢D老公,你點嫁得落?!

子爵府

回覆樓主:

咩老公咩家庭嚟架!?

公爵府

回覆樓主:

雙重標準的99......我會成日潤佢,下次99再話你咩野?你都說"跟你個女學的"

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

美之選468 發表於 18-6-11 15:55
下次你娘家食飯時,你故意叫C6埋單(俾佢試吓個滋味)他一定唔高興的,這個時候你向他表示同情及理解,因他的 ...

好建議

大宅

回覆樓主

乜都唔駛講,同c6講以後乜都一人一半,你比你媽我比我媽。出去食飯我唔會再比錢,講完!

我婚後一直100%比晒家既所有洗費,仲要幫佢地比d電話費呀(6299太爺)有線電視費呀,etc。叫親c6買野就我比錢,都算!但當屋企買左新野就係咁嘈嘈嘈(我地分開住),當我傻婆!(最離譜仲叫我唔好比家用我媽!)

最後我只同c6講,我係愛你才會做呢個傻婆,咪當我真傻。之後有一次發生左d事我好決絕話以後所有野一人一半,比個excel表佢,佢見到就知死。(當然最後當冇事發生)但之後佢識同佢家人溝通保護我。

別墅

首先唔關任何你姑仔或99事... 而是一開始你同你老公冇一個 你們大家同意的理財方法。而呢套方案不應該加入99 和其他人意見,點解你唔同老公傾掂先而埋怨其他人呢?

男爵府

媽媽可人 發表於 18-6-11 13:19
昨天食端午節飯....

正午12時, 我地去美心飲茶, 我老公叫我埋單...

如果樓主唔想的,又有小朋友開支大,問心c6唔應該叫你請佢自己屋企人食飯洗錢。坐的士,你應該自己同兩個小朋友坐一輛,99+c6+姑仔+佢個仔一輛。就算姑仔個小朋友跟你車,佢阿媽都應該跟同一輛。唔好話我自私,自己個仔自己睇,其他人的顧到就顧,你當時無顧緊你果個你都有責任。另外我一定會爆個姑仔個仔,佢咁樣,以後唔好再痴住你的小朋友玩。。。如果大隻就係你c6個仔,咁通街都係,咪傻啦,比我會串爆佢,一出街就大大聲咁回串,仲要今日串完聽日再串過

伯爵府

我明,我9962 都係 double standard, 也是唔比仔女出錢,指明要人地仔女(女婿、新抱)比錢果D人!以前佢哋試過出到聲要我請,已經講緊我養梗佢地個仔,即c6, 同佢兩老,因為佢地同我住了一段時間,屋係我,c6 冇收入,好厚面皮的一家人!同你一樣,我c6 同我娘家食飯,從來沒有出過錢,有次我媽私下同我講,點解你老公次次食飯都唔比錢,我老豆好人,叫我媽唔好咁。咪以為男家窮,9962 有幾間屋收租,另外各仔女比兩屋收租(屋錢不可用於自己家庭),但女婿新袍唔會有什麼jetso, 仲要貢獻錢出來!
我而家自己家什麼都一人一半,不再自我犧牲,別人只會當你水魚、傻婆。

大宅

回覆樓主:

你老公玩野呀?咁既行為 等同助長男家既人恰你姐!

首頁

尾頁

跳至