自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

補充多小小
廸士尼仲有啲書嘅
每日都會同小朋友睇
我以前請嗰個係印傭
佢都唔識英文
但因為每日都同我小朋友一齊聽一齊睇
佢嘅英文都有進步

我覺得…如果係我自己同呢套教材教我嘅小朋友,唔一定會有好大幫助,因為我冇乜耐性,一個星期五日都睇同一隻DVD

但因為我工人好有耐性
我交待佢嘅事佢有做哂
所以某程度上呢套教材係幫到我小朋友

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

beibeigbb 發表於 18-6-11 23:11
佢地上次sell我個套6皮幾呀 好過做保險

唔係呀?

我一直以為萬幾蚊、但我都已覺得超貴唔值~

別墅

swmr 發表於 18-6-11 13:50
請問有冇二手廸士尼美語世界嘅用家? 可唔可以分享下用成點? 同點用?

我係廣東話家庭。無外佣。自己英文本身唔係勁。所以買套二手用幫當時仲係bb嘅大囝。淺藍色bb套先玩,跟著 深藍、深綠、淺綠、黃色,其間當玩playgroup一陣唱下歌、一陣睇下書、一陣碌下咭(大小小有分辨能力玩QnA咭)。我用呢套到入咗幼園就放賣出去,轉用幼園到初小嘅點讀書伴讀。陪養咗佢鐘意英文同睇書嘅興趣,k2/3識自動波去揀書同揀戲睇學上去。我大囝同細囡相隔5/6年。細囡出世時,忙跟大囝功課,又諗住佢細,無咩點理佢,諗住哥英文好,哥哥係教會識埋啲朋友都講英文,佢跟著哥玩都應該自然會識,點知到上尾,就發現真係唔掂,哥哥朋友A叫停朋友B:she doesn’t know English

別墅

Hommeip12 發表於 20-12-3 21:55
我係廣東話家庭。無外佣。自己英文本身唔係勁。所以買套二手用幫當時仲係bb嘅大囝。淺藍色bb套先玩,跟著 ...

仲轉番中文同佢講野。我就開始攞番哥嘅kipper書開始睇,不過我一開口佢就有壓力,走咗去。無奈又試下搵番套二手美語。又係由淺藍色套bb開始睇,撞到佢鐘意裡面嘅bb同美妮,佢就開始跟著追睇,自己碌卡玩錄音。一年時間過去,今年係睇到佢有進步,會自己攞本kipper書叫我讀比佢聽,係kipper六級故事書,都長,但佢聽完會好滿足咁走開,玩第二啲野。返學個abc老師同佢唱同講嘅佢都明哂,我先無咁擔心囡。總括學外語,家庭無環境又想慳都有辦法嘅,先要提起佢興趣,再比合適嘅,每天用一個唔需要長,但要持之而恆去建立習慣,佢就學得容易又舒服。祝福你家,加油 :)

禁止訪問

侯爵府

Hommeip12 發表於 20-12-3 21:55
我係廣東話家庭。無外佣。自己英文本身唔係勁。所以買套二手用幫當時仲係bb嘅大囝。淺藍色bb套先玩,跟著 ...

我好認同你講,我係6年前買.5萬幾。但冇後悔。
我大女個時日日用,到細女冇時間用。好明顯睇到小朋友對英語上的分別。
其實我身邊有3個朋友有買,都説不後悔。

首頁

尾頁

跳至