少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,中四文科,全級差唔多包尾,冇心機讀,今年老師預計未必有得升班,應該原校留級,定喺轉Band 2學校重讀中四?希望大家俾下意見!

男爵府

畀面勳章

小朋友自己有咩意見,已經中四,應該有自己諗法,有無補習!

大宅

回覆 aptcan 的帖子

最弊喺佢自己都唔知要點做,好懶散,對自己冇要求,冇方向。小學至中三都有補習,得今年中四佢唔願意補,結果成績差得仲緊要,今個星期要考試啦,3個星期前我強逼佢點都要補下數學,搵咗個中學老師補緊數學。上個學期一次考試同兩次測驗成績都非常差,今次除非好大進步,如果唔喺留級喺走唔甩啦。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

是否根本不喜歡文科,其實文科都好難讀。

大宅

回覆 aptcan 的帖子

選修科都喺佢自己選嘅,但係因為成績關係,選唔到第一志願。佢讀緊呢間中學,當期時喺我嘅主意,我發覺真喺唔啱佢,所以選科我俾佢自己選佢啱讀嘅。

大宅

崔妍 發表於 18-6-11 16:15
如題,中四文科,全級差唔多包尾,冇心機讀,今年老師預計未必有得升班,應該原校留級,定喺轉Band 2學校重 ...

我覺得原校留班好啲,唔使重新适應近環境及同學, 同埋band 2 未必易讀, 這成績亦未必收, 所以要跟仔仔傾吓, 點解無心機讀書, 系因為課程度深,還是其它原因, 亦可探討吓仔仔 有沒有其它興趣, 向其它方向發展, 加油哦

大宅

回覆 粉紅虎 的帖子

你講得都好有道理,轉校都未必適應到,選到啱讀嘅都冇咁易。圍棋學咗好多年,現時業餘3段,但係都唔喺佢最興趣嘅嘢,手機遊戲先喺佢最興趣嘅,雖然我有控制住佢用手機時間,但係佢都喺好沉迷。睇見佢讀得咁冇心機,真喺唔知點算好,問佢點解成績會咁差,佢好悔氣咁講,佢天生懶惰,唔喺讀書嘅料,聽得我好痛心。

大宅

崔妍 發表於 18-6-11 17:49
回覆 粉紅虎 的帖子

你講得都好有道理,轉校都未必適應到,選到啱讀嘅都冇咁易。圍棋學咗好多年,現時業餘 ...

這年紀有啲麻煩,又唔鬧得又唔哦得, 為有家長不要放棄, 另一方面睇, 沒有周街走, 沒有學壞,暫時未有自已得方向,加油媽媽

大宅

回覆 粉紅虎 的帖子

多謝鼓勵!面對青春期的孩子,真心束手無策,這是一個關鍵的過渡期,要能平穩度過,作為家長要適時調整心態,學會接受。

洋房

崔妍 發表於 18-6-11 17:49
回覆 粉紅虎 的帖子

你講得都好有道理,轉校都未必適應到,選到啱讀嘅都冇咁易。圍棋學咗好多年,現時業餘 ...
係你呢段說話我睇到喺香港既制度只睇成績,媽咪都好心痛仔仔喺制度下變成左犧生品。
仔仔唔算懶惰,圍棋業餘3 段,呢個需要時間練習先有咁既成績。佢花時間打機,呢個係佢興趣,,佢悔氣咁同你講,可能佢對學校都好無耐。
如果能揾出佢既方向,就好拉!

大宅

其實讀書好少事, 既然唔想讀就無謂迫, 索性停學出來做野, 咁佢好快明白要努力讀書, 到時再讀都未遲

大宅

回覆 innerpari 的帖子

「求學不是求分數」是一個夢想,一個永不會發生在香港的夢想!香港社會很現實、很功利,無論讀書或就業,第一個條件就是看你有多少分。整個社會的學習氣氛低沉,讀書與分數掛鉤,分數又成為人的價值的指標。學習變得毫無趣味。香港教育制度如果不變的話,要脫離這種現象,我認為是不可能的事。我仔小學成績屬於中上,屬於好動,開朗,有自信的男仔,我同所有家長一樣,對子女有期望,可能呢個原因,幫佢選咗間比較優質嘅學校,噩夢從此開始,由於學習壓力大,小朋友嘅性格好大轉變,變得沉默不語,自卑,鬱鬱寡歡。功課跟得好吃力,慢慢對學習冇嗮心機。一個錯誤的決擇,影響咗孩子一生,選校真喺須慎重!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔仔中三...重考緊試..
佢都係BAND 1英中...考尾1/4果班人...
我都未知佢升唔升到中四....

之前中二同中三上學期見家長時...
老師已講過選科問題...如果唔岩讀..學校會請小朋友考慮轉校...
只係我仔到依家都冇乜所謂咁...
係我叫佢溫下書..佢都重會做下樣.(都可能真係有溫掛)...
佢亦都好似完全唔覺得自己會升唔到班....

我重等緊佢自己開竅....
讀書真係冇得迫...真係皇上唔急太監急

如果仔仔升唔到班...我諗我會由佢自己決定...
原校留班..還是轉校...
不過轉校都要有其他學校收先得架...
Band 1尾既學生...Band 2都未必會收...
而且Band 2的...都想上Band 1....好多時都唔見得比Band 1輕鬆...
所以如果到時佢真係要轉...我估都要搵Band 3頭校風比較好既學校...

不過依家所有都係我自己諗...
諗佢如果真係唔掂..要點行

洋房

崔妍 發表於 18-6-13 18:09
回覆 innerpari 的帖子

「求學不是求分數」是一個夢想,一個永不會發生在香港的夢想!香港社會很現實、很 ...
"一個錯誤的決擇,影響咗孩子一生,選校真喺須慎重" 由小學成績中上,開朗有自信的男仔,變到現在自卑,壓力好大。我估你寫呢段內容會唔會都有新諗法呢?

有時當我哋發現問題出現,可能喺生命中的轉機,給自己一個機會回望過往同現在經驗,整合一下。如果你有新諗法,不如同仔仔傾下,佢夠大,有能力思考。今次的危機可能是一個新轉機。

加油!

洋房

月希 發表於 18-6-13 18:32
我仔仔中三...重考緊試..
佢都係BAND 1英中...考尾1/4果班人...
我都未知佢升唔升到中四....
香港小孩太幸福,物質豐富,唔憂生活。讀書真係皇上唔急太監急。佢哋無方向同目標,依賴,唔夠獨立。做家長壓力仲大,每次見家長,我諗心態好似大仗咁,又要俾老師話,壓力好大,小朋友讀書唔得,責任就好似喺家長道。

珊瑚宮

innerpari 發表於 18-6-13 18:49
香港小孩太幸福,物質豐富,唔憂生活。讀書真係皇上唔急太監急。佢哋無方向同目標,依賴,唔夠獨立。做家長 ...
我自己就好D...我唔覺得責任在我....
小學階段..我會TAKE依個責任..因為小朋友重細...
而小學時...我仔都係精英班的..佢都唔係讀得辛苦既小朋友..
所以中學後..我一早講左..責任係佢自己...成績好壞...
對我冇影響....只係影響佢自己既將來...

就算見老師相討果時...我都係咁同老師講...
佢咁大個...我迫佢唔到啦..有提佢溫習..但佢溫幾多做幾多...
我控制唔到...

不過點都係佢媽媽...點都想佢將來過得輕鬆D...
起碼養得掂自己

大宅

如題,中四文科,全級差唔多包尾,冇心機讀,今年老師預計未必有得升班,應該原校留級,定喺轉Band 2學校重 ...

揾間 Band 2 升中五, 快 d 考完 DSE, 如果讀到繼續讀, 否則出嚟做嘢。

洋房

月希 發表於 18-6-13 19:16
我自己就好D...我唔覺得責任在我....
小學階段..我會TAKE依個責任..因為小朋友重細...
而小學時... ...
你呢個心態好好呀! 夠正面 ! 到中學階段,讀書責任都係交給小孩決定,父母角式喺同佢分析商討。回歸你既煩惱,試下同個你個仔講下你諗法,交番個波俾佢。如果佢想留底,叫佢先定時間表或可行方案追番成績,之後一齊商討。如果佢想轉校,叫佢自己先揾心儀學校資料,之後一齊傾,陪佢去睇下間學校,咁你又可以對間學校了解下。
現今做媽咪真係好難! 加油!

珊瑚宮

innerpari 發表於 18-6-14 17:51
你呢個心態好好呀! 夠正面 ! 到中學階段,讀書責任都係交給小孩決定,父母角式喺同佢分析商討。回歸你既煩 ...
明天考最後一科啦....今年冇得追囉...
佢自己實有話自己有努力架....
真係...未知現實既殘酷呢

該同佢講既我都同佢講晒....
真係睇佢自己做法....

我一早講左唔會同佢搵學校...
叫佢自己搞...唔好煩到我...

雖然我唔係咁LIKE依家間學校..
但可以既都唔想佢轉啦...老實..又要再適應過咪重麻煩...

複式洋房

應該問下你小朋友意見,睇下系邊一方面問題令佢唔想讀,揀錯科?同老師唔夾?學唔識?學校唔適合自己定乜嘢?
亦都要同佢解釋返原校留級同轉校有乜分別,另外原校留級會否能轉換選修科都需要留意下。

首頁

尾頁

跳至