興趣嗜好

跳至
[好圖] 繪畫同好  

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

工筆畫要好耐性。。。我心急,跟書學剪紙☺

子爵府

2021勳章

我枝畫筆荒廢左好多年喇,呢啲係舊作,因為心急冇耐性,所以都係啲炭筆、水墨速寫。。。

子爵府

2021勳章

。。。炭筆速寫

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ASUS_JT 發表於 20-11-5 20:42
工筆畫要好耐性。。。我心急,跟書學剪紙☺

剪纸更加需要心靈手巧

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ASUS_JT 發表於 20-11-5 21:10
我枝畫筆荒廢左好多年喇,呢啲係舊作,因為心急冇耐性,所以都係啲炭筆、水墨速寫。。。

呢兩日上微博睇咗個畫畫老師講咗句點醒咗我。佢強調“整體性”,過份注意細節會忽略整體性,而且會突顯唔到立體感。其實我幾羡慕速寫好嘅人,就好似你嘅畫咁人物結構比例好好,呢樣係我嘅短板
而家我畫緊嘅一幅畫又係衰咗响比例上,可惜已經幾近完成,唯有等下一幅再改進。

子爵府

2021勳章

carrina 發表於 20-11-6 23:54
呢兩日上微博睇咗個畫畫老師講咗句點醒咗我。佢強調“整體性”,過份注意細節會忽略整體性,而且會突顯唔 ...

我多年前嘅國畫老師同我地講, 畫畫要“氣韻生動、骨法用筆、應物象形、隨類賦彩、經營位置”,不過所有嘅法則都係為左最前四個字“氣韻生動”服務。國畫著重留白,畫得太多太滿就唔靈動喇。 好啱我哇,我懶吖嘛,留白唔使畫最啱我

我好羨慕妳夠耐性,畫頭髮的仔細程度我絕對絕對絕對無法辦得到。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ASUS_JT 發表於 20-11-7 01:01
我多年前嘅國畫老師同我地講, 畫畫要“氣韻生動、骨法用筆、應物象形、隨類賦彩、經營位置”,不過所有嘅 ...

慨嘆我沒老師指導,以前上美術堂miss都係出題後就唔理。好多問題都係人大咗先發現。所以有好老師真係好幸運,就算唔相識嘅人,只要佢一句話點醒我都會好感激佢。

子爵府

2021勳章

carrina 發表於 20-11-7 11:47
慨嘆我沒老師指導,以前上美術堂miss都係出題後就唔理。好多問題都係人大咗先發現。所以有好老師真係好幸 ...

愚見認為,老師就在圖書館。“臨摹”就是最好的學習,圖書館大把名家畫冊,大師文字留言可供參考。畢加索、梵高、米勒、趙少昂、楊善琛。。。個個都是妳老師,開心嗎?絕對難得吧!

早前去圖書館見到中國神剪王子淦作品集,驚為天人,咁咪影印番屋企研究,畫吓紙樣學剪囉。

曾經好想入大學(本地,冇錢留學)讀藝術,但見佢地啲畢業作品展又真係無乜睇頭,甚至“把鬼”。算啦,慳番筆錢。試想有幾多個名畫家係學院派? 又有啲學畫嘅跟死一個名家老師,終生作品都無法走出老師陰影。。。應驗左齊白石名言“學我者生、似我者死”。。。有時學雜啲都有好處㗎。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

ASUS_JT 發表於 20-11-7 13:54
愚見認為,老師就在圖書館。“臨摹”就是最好的學習,圖書館大把名家畫冊,大師文字留言可供參考。畢加索 ...

你講得啱!老師皆在身邊

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

忙碌地渡過了一周。下一幅,我可以再努力一些

別墅

carrina 發表於 18-6-11 23:53
歡迎鍾意畫畫嘅jm上黎貼堂
呢個星期一口氣惡補番多年冇畫嘅鉛筆素描,估唔到越畫越起勁

畫得好靚呀

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章