興趣嗜好

跳至
[好圖] 繪畫同好  

子爵府

2019新春慶豚圓 熱血勳章 好媽媽勳章

jpwy 發表於 18-7-28 20:34
回覆 carrina 的帖子

畫功了得!我也喜歡畫但唔見得人

堅持畫就會有進步架啦!我唔善長畫人物,呢2個月多畫咗,雖然比目標仲係有距離,但真係放膽咗同畫得快咗~
另外,我而家會上IG search #sketch,有好多勁人放畫畫短片,係好好嘅參考!

jpwy    發表於 18-7-29 16:25

子爵府

回覆樓主:

今日完成喇!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Cheuk2012    發表於 19-1-5 01:00

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

回覆樓主:

好靚,我唔知咩係專業畫功,我只會欣賞通俗入世的畫作,睇唔明D名家作品

子爵府

701003 發表於 18-7-31 09:36
好靚,我唔知咩係專業畫功,我只會欣賞通俗入世的畫作,睇唔明D名家作品
...

畫畫同創作其實都係一種情感表達,如果要都拉上“專業”就太商業化喇

子爵府

回覆樓主:

新開隨身練習本第一頁
《eyes & tears》

翡翠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好靚呀,我都想學吓畫畫

子爵府

tempooo 發表於 18-8-7 11:21
好靚呀,我都想學吓畫畫

如果唔諗住上堂學,非常推介IG其中一d參考,尤其係artists job,佢有好多step by step嘅參考

https://www.instagram.com/p/Bl75fjsHMJw/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=3sdhr1jmoc2r

https://www.instagram.com/p/Bhqfw0PAL2v/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=7gkfobhveqnc

子爵府

好靚呀,我都是學畫畫,不過是國畫

子爵府

leechansandy 發表於 18-8-8 10:03

好靚呀,我都是學畫畫,不過是國畫

國畫 一齊黎貼堂交流吓~
我都買咗幾本國畫自修書,不過仲未有時間練習,只係用marker扮毛筆

子爵府

回覆樓主:

用咗幾日終於完成一幅小時候嘅合照。
睇住相就好似無耐之前,但原來我們都長大,都老去…
因為係阿媽order,所以今次用咗120%心機畫,雖然攰,但樂在其中

Cheuk2012    發表於 19-1-5 01:00

子爵府

回覆樓主:

啱啱响IG睇到個好好嘅人像示範,分享一下
https://www.instagram.com/p/BmRHj24HBR8/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1urdprdenlyjg

翡翠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

carrina 發表於 18-8-7 20:47
如果唔諗住上堂學,非常推介IG其中一d參考,尤其係artists job,佢有好多step by step嘅參考

htt ...

呢幾日睇咗好多成人畫班,原來都要200蚊以上一堂,仲貴過小朋友班
跟住去youtube睇咗幾日,星期六去買工具畫吓先!

你學咗幾耐先畫得咁靚?

子爵府

tempooo 發表於 18-8-10 11:54
呢幾日睇咗好多成人畫班,原來都要200蚊以上一堂,仲貴過小朋友班
跟住去youtube睇咗幾日,星期六去 ...

我細個就好鍾意畫畫架喇,無出去學過,但係真係大部分時間都係畫畫同睇漫畫,同時會睇好多插畫,睇吓人地d畫法同著色技巧。
畫畫係要不斷練習,就會不知不覺咁進步

子爵府

呢d都係我素描時常用工具,miniso化妝掃尤好用,掃兩掃就做到暈染效果

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

成日都諗緊“點解無論幾輕力筆觸都咁現?!”化妝掃終於幫我解決咗呢個問題
最近聽番城寨英雄d歌,就揀咗花大班練手,不過尚未完成

Cheuk2012    發表於 19-1-5 01:01

子爵府

carrina 發表於 18-8-12 01:56
成日都諗緊“點解無論幾輕力筆觸都咁現?!”化妝掃終於幫我解決咗呢個問題
最近聽番城寨英雄d歌 ...

修補陰影位,頸鏈,完成

子爵府

回覆樓主:

今日貼堂

子爵府

回覆樓主:

今日顏色練習

子爵府

介紹多一款紙比你,十幾蚊有50張,畫上去色調舒服而且容易控制

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊