家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

Esther_Rachel 發表於 18-7-1 10:29
最鐘意做匯豐,兩星期前做兩手72.5,千一蚊期權金,另外年頭接咗70領展,上個月short call到期前喺72.5價 ...

做得好好。

大宅

Yeungtay 發表於 18-6-20 23:08
想知是否有股票戶口便可買賣期權?

唔係,要開股票期權戶口先可以買賣期權。

大宅

Esther_Rachel 發表於 18-7-1 11:40
唔係,要開股票期權戶口先可以買賣期權。

明白

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我朋友之前收期權金 ,每月收得很開心 ,但上次他說,因為股價下跌而要接2,500,000 貨,我叫他輸少當贏平倉算數~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

新手問: 之前388港交所期權每個月都有, 但今次見沒有7月,8月, 只見有9月及12月?如果做了9月期權金怎樣計??

男爵府

Martin媽咪 發表於 18-7-5 10:40
新手問: 之前388港交所期權每個月都有, 但今次見沒有7月,8月, 只見有9月及12月?如果做了9月期權 ...

388 有7,8月的期權做喎

琥珀宮

大力大力 發表於 18-7-2 21:45
我朋友之前收期權金 ,每月收得很開心 ,但上次他說,因為股價下跌而要接2,500,000 貨,我叫他輸少當贏平倉 ...

若非專業炒家,應該準備好到價會接貨出貨,先好做期權。

我也剛比人exercise 而接咗2628中人壽,不過無壓力,因就算唔做期權,之前都打算係呢個價位買貨。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我以前個証卷客,他在他家姐開的証券行做經纪,專教客人玩期權,上次金融海嘯他告訴我輸了20架日本車~

賭場上,散户無專家的~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 18-7-5 21:38
我以前個証卷客,他在他家姐開的証券行做經纪,專教客人玩期權,上次金融海嘯他告訴我輸了20架日本車~:quie ...

所以千萬不可以玩空頭。有幾多實貨就沽幾多認購期權,最壞情況都係俾人call 走自己的貨。同樣,有錢接貨先好short put.

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 18-7-5 21:38
我以前個証卷客,他在他家姐開的証券行做經纪,專教客人玩期權,上次金融海嘯他告訴我輸了20架日本車~:quie ...

咁佢玩得咁大,20架應該都係佢濕濕碎

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

不過個市一路向下,D short call 權金好少

男爵府

chemlo0920 發表於 18-7-5 21:46
不過個市一路向下,D short call 權金好少

我依家唔敢short call 住,怕俾人call 走d 貨之後返彈買唔返。再跌多d, 會出手short put, 睇下低位接唔接到d 貨返黎收息兼short call.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chemlo0920 發表於 18-7-5 21:45
咁佢玩得咁大,20架應該都係佢濕濕碎

相信不是,他相子好肉亦~

買基金真係好傷

男爵府

回覆樓主:

新手一問,如果睇好一隻股,有股又有cash. 咁應該LP來hedge 正股,還是LC來博賺多D。long是否多數輸?

複式洋房

回覆樓主:

股票期權交投淡靜,港交所根本係迫散戶買輪買牛熊(emoji)

別墅

kenzo 發表於 18-6-12 13:55
我今年2月利用期權在$80 接左中電。之後個個月都short call 中電收期權金,我盡量都會keep住d 貨玩short c ...

我玩開short put
同你理念一樣
只玩公用股,收租為主
到價就接貨,未到價就收租
呢類公用股唔怕接

不過近排少玩公用股(個人覺得炒得太高,偏離基本面)

呢排開hsbc多

別墅

kenzo 發表於 18-6-12 13:55
我今年2月利用期權在$80 接左中電。之後個個月都short call 中電收期權金,我盡量都會keep住d 貨玩short c ...

btw
你用邊間玩?
之前有朋友做凱基
所以用咗,好似$10一張

別墅

singwin 發表於 19-4-21 10:57
新手一問,如果睇好一隻股,有股又有cash. 咁應該LP來hedge 正股,還是LC來博賺多D。long是否多數輸?
...

long只係輸期權金

男爵府

chiusinyu717 發表於 19-4-22 19:16
btw
你用邊間玩?
之前有朋友做凱基

一通

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

今日#941 出了買入訊號,29/4期結,27/5除淨派息,8月底又派多次息,如果想入貨,可以SP即月@75, 睇下可否接到貨

(非持牌人仕,純分享個人建議)
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

首頁

尾頁

跳至