家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

今日#941 出了買入訊號,29/4期結,27/5除淨派息,8月底又派多次息,如果想入貨,可以SP即月@75, 睇下可否接到貨

(非持牌人仕,純分享個人建議)
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Charitymami 發表於 19-4-26 13:06
今日#941 出了買入訊號,29/4期結,27/5除淨派息,8月底又派多次息,如果想入貨,可以SP即月@75, 睇下可否 ...

Sell in May & walk away , 玩股票期權,請控制注碼,5月又有一堆高息股派息:

【股民熱話】股息大派送 快睇5月60隻高息股派息備忘

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20190425/bkn-20190425080032031-0425_00842_001.html
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

禁止訪問

侯爵府

candywong0831 發表於 19-4-26 13:44
SP咁近?

想接貨嘛

禁止訪問

侯爵府

candywong0831 發表於 19-4-26 15:52
回覆 Charitymami 的帖子

原來係咁不過唔接貨,都可以無限復活

輸錢先至用無限復活

想接貨就要計好數, 我25/4 下單,做ITM [email protected]. 收期金$2.X
成本價大約$75

如果星期一(期結)升穿$77.5, 咁我就收晒所有期權金

如果未到價就接貨,5月&8月有股息收,收貨後做OTM SC,再賺期權金

子爵府

請教各位,會不會keep股票在銀行,然後做short call?

因不想keep太多股票在證券行,感覺不夠銀行穩陣。

男爵府

happymama2009 發表於 19-4-30 13:36
請教各位,會不會keep股票在銀行,然後做short call?

我的股票會放在中央結算戶口,如知道有機會被行駛,會早一天射倉。

子爵府

kenzo 發表於 19-4-30 13:53
我的股票會放在中央結算戶口,如知道有機會被行駛,會早一天射倉。

原來如此!係唔係叫銀行轉去中央結算戶口?

射倉即係要點樣做?

請指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

happymama2009 發表於 19-4-30 13:58
原來如此!係唔係叫銀行轉去中央結算戶口?

射倉即係要點樣做?

首先你要開左中央結算的戶口先。另外你要睇下銀行射股票去中央的手續費收幾多,你個case 可能直接射去股票行仲平。我放中央因為我所有股票都經一通買賣,貪佢收費平。買完即射去中央,好安全。另外中央收股息的手續費平過銀行。

中央射倉好方便,上網搞就得。

子爵府

到。
仲係新手級。
集中2隻#700 和 #388
偏愛SP
偶然SC

尋晚結算。
都有賺到買餸錢。

請問結算 係計4pm 定 係4:30pm

子爵府

kenzo 發表於 19-4-30 14:14
首先你要開左中央結算的戶口先。另外你要睇下銀行射股票去中央的手續費收幾多,你個case 可能直接射去股票 ...

多謝指點

如果射咗去中央結算戶口,賣股票點樣操作?有冇時差?

男爵府

happymama2009 發表於 19-4-30 18:43
多謝指點

如果射咗去中央結算戶口,賣股票點樣操作?有冇時差?

如要放賣股票,你要射番去股票行或銀行。射倉一般即日可以完成。

琥珀宮

happymama2009 發表於 19-4-30 13:36

我keep股票在銀行,有做short call,若到價要行使出貨,我會在最後一天平倉,再在自己銀行賣出股票,條數都分別不大

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

個仔滿18歲,剛考完dse ,見佢终於比較清閒,於是同佢去卷商開户口,開始教個仔如何買賣股票期權。long 同short, call option 同 put option , 甚麼情况下運用那種策略。講左n咁多次,之後再用佢開的股票期權户口真金白銀做買賣去解說,佢都係似明非明。

子爵府

kenzo 發表於 19-4-30 18:45
如要放賣股票,你要射番去股票行或銀行。射倉一般即日可以完成。

明白晒! Thanks!

子爵府

木土土 發表於 19-4-30 19:44
我keep股票在銀行,有做short call,若到價要行使出貨,我會在最後一天平倉,再在自己銀行賣出股票,條數 ...

有冇試過未到期,但被call?

子爵府

wallshar 發表於 19-4-30 23:08
個仔滿18歲,剛考完dse ,見佢终於比較清閒,於是同佢去卷商開户口,開始教個仔如何買賣股票期權。long 同sh ...

你教佢用電腦自己進行期權買賣?

其實我睇網上教學,反反覆覆睇好多次,都係明啲唔明啲。其實坊間有冇課程或者書教人期權買賣嘅執行同策略?

琥珀宮

happymama2009 發表於 19-4-30 23:33
有冇試過未到期,但被call?

有。
在行使後第二天係市場買貨補倉就可以了!

琥珀宮

wallshar 發表於 19-4-30 23:08
個仔滿18歲,剛考完dse ,見佢终於比較清閒,於是同佢去卷商開户口,開始教個仔如何買賣股票期權。long 同sh ...

點解要個仔學呢d?

首頁

尾頁

跳至