單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

吾知點解,最近成日無缘無故抑鬱發作,成晚訓吾著,好想哭,好辛苦了,比死仲難受,又吾敢同人講,怕人笑話,我應該點解。

珍珠宮

正常的, 人人都有這些問題,睇下發出黎定隱性姐...睇下E生...
做自己想做的事情...多和朋友呻下..多同朋友出去行...多活動,你會好轉的...
我都係咁過...

別墅

Macusmama 發表於 18-6-12 15:46
正常的, 人人都有這些問題,睇下發出黎定隱性姐...睇下E生...
做自己想做的事情...多和朋友呻下..多同朋友出 ...

可吾可以完全根治,我好討厭自已甘無能,我好想做個内心好强大,百毒不侵的好媽媽,但吾知點解成日無缘無故犯抑鬱,呢種感覺好辛苦,我好討厭呢種可怕的感覺。

伯爵府

samme1215 發表於 18-6-12 14:40
吾知點解,最近成日無缘無故抑鬱發作,成晚訓吾著,好想哭,好辛苦了,比死仲難受,又吾敢同人講,怕人笑話 ...

最重要唔好諗埋一邊,多啲約唔同嘅朋友飲飲食食,一大班朋友去下郊外呼吸新鮮空氣,或者去下離島山頂睇下靚風景,放開心情,甚至搵啲嘢嚟學充實自己,過一段時間就會好,努力呀!

伯爵府

samme1215 發表於 18-6-12 15:52
可吾可以完全根治,我好討厭自已甘無能,我好想做個内心好强大,百毒不侵的好媽媽,但吾知點解成日無缘無 ...

唔好迫到自己咁緊,會有反效果,最重要係放鬆心情,搵啲良好興趣或者節目俾自己同小朋友或者一大班朋友,例如去下踩單車,燒下嘢食等等,加油(emoji)(emoji),每個人都可以渡過低潮!

大宅

吾知點解,最近成日無缘無故抑鬱發作,成晚訓吾著,好想哭,好辛苦了,比死仲難受,又吾敢同人講,怕人笑話 ...

3161 6666
向晴軒電話

當年我唔開心時就打去, 佢哋會記錄我哋嘅對話,可能下次打去係唔同社工,不過佢哋都好好
時間會幫你,慢慢來
我過了五年,而家好開心

男爵府

減齡達人勳章

睇醫生(emoji)‍⚕️

珍珠宮

samme1215 發表於 18-6-12 15:52
可吾可以完全根治,我好討厭自已甘無能,我好想做個内心好强大,百毒不侵的好媽媽,但吾知點解成日無缘無 ...
只你係你未釋懷...咩事都好,唔好想衰野..明天會更好...完全100%好哂,唔可能的...我自己都未可以...藥只可以RELAX你的心情,但過一段日子,唔可以DEPEND ON MEDICINE了..

多同朋友傾...你唔行出第一步,你朋友都唔知可以點幫你..
多同朋友出去,去一個TRIP,會好些少的...我都係咁...

我朋友多了.活動多了.也不太無聊了,也不亂想了...

你TRY行出第下步先...

別墅

如果真係抑鬱, 要清楚係一種病, 唔係只係情緒低落咁簡單, 真係需要搵專業人士協助。其次就係搵返適合自己的渠道, 去宣洩自己嘅情緒, 有時未必係一大班朋友就得, 要睇下之前你系點樣嘅人, 要相信低潮總會過去。

別墅

我同你一樣 都有呢種感覺! 真係好討厭! 比如明明唔想想個樣野或人,偏偏個腦會轉左去個到,比如想開心,但又開心不來,好煩....

大宅

我自己都有呢個病,唔知可以點講,大家加油!

男爵府

笨nana 發表於 18-6-21 03:28
我自己都有呢個病,唔知可以點講,大家加油!

睇醫生咯!

大宅

sssssssss 發表於 18-6-21 09:09
睇醫生咯!

有食藥,但唔係萬能....

大宅

回覆樓主

勇敢面對,世上賤男何其多,你何必為個爛橙糟蹋自己

別墅

meow50 發表於 18-7-2 12:00
勇敢面對,世上賤男何其多,你何必為個爛橙糟蹋自己

你講得好有道理,但其實真是吾關賤男的事,而是香港生活壓力太多,而我自己乜都比吾到亚囝,想揾多D錢,但無時間陪亚囝,比吾到家庭温暖亚囝。

大宅

回覆樓主

俾到幸福的生活給囝仔,不一定和金錢掛勾,要有基本生活,我相信可以申請众援,最緊要你和小朋友走出一步,將來一定明天會更好。我跟我的小朋友說好,將來的生活一定比之前更好,勇敢面對

別墅

meow50 發表於 18-7-2 23:01
俾到幸福的生活給囝仔,不一定和金錢掛勾,要有基本生活,我相信可以申請众援,最緊要你和小朋友走出一步, ...

每個單親媽媽都係逼依無耐先至會選擇申請眾援,全職湊仔,我地仲年輕,仲有大把精力靠自己,自強不息,又有邊個想同呢個社會脫節,低頭靠政府,比人地瘋言冷語,睇吾起呢。姐妹們,加油!

大宅

妳唔好睇小抑鬱,快啲揾專業人事,當年身邊親人有心結,鬱到話好辛苦想自殺,嚇死,即刻揾專業人事介紹醫生,後來佢結解咗都要繼續食藥,話幫助个腦回復到正常水平

大宅

回覆樓主:

我都有抑鬱,同埋偏偏面對著各種壓力,現在租屋都好怕有嘢壞,要俾業主無理取鬧。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至