6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我女女8個幾月接近9個月, 之前好好湊, 自然入睡, 一覺瞓天光。但近呢個星期好扭計, 好眼瞓都唔瞓, 淨係狂喊, 餵奶換片按摩播歌抱住攬住乜都試過, 搞完一輪佢自己攰瞓著, 唔夠一個鐘就醒, 又喊過, 每晚醒幾轉。日頭又唔瞓得多, 醒來唔見人(如大人去咗廁所)又狂喊 (以前唔會), 有冇有經驗jm知道係乜事? 我媽話佢似係嚇親, 我老公話會唔會係由人奶轉奶粉燥熱 (我係全泵媽, 最近冇晒貨要食奶粉), 我爸話可能吽牙仔 (佢出咗兩隻門牙), 請問邊個可能性高啲? 如果食保嬰丹或吳德物次又得唔得呢?
唔該晒各位jm~呢排冇覺好瞓, 仲要返工, 好辛苦~

子爵府

回覆樓主

似吽牙,我仔吽牙就一晚醒幾次,訓得差脾氣差

別墅

littlefeather 發表於 18-6-12 16:31
我女女8個幾月接近9個月, 之前好好湊, 自然入睡, 一覺瞓天光。但近呢個星期好扭計, 好眼瞓都唔瞓, 淨係狂喊 ...

我女七個幾月,之前都係可以自行入睡的。
突然一晚醒幾次,仲要不停喊不停喊。
唯有嘗試食保嬰丹。
之後先發現原來佢出牙仔。

你唔介意食藥的話,可以嘗試下保嬰丹。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能關吽牙仔事,加上BB愈大愈醒,有可能鐘意撒嬌。

大宅

Natalie625 發表於 18-6-13 00:07
似吽牙,我仔吽牙就一晚醒幾次,訓得差脾氣差

咁請問你仔仔要幾耐先瞓得好啲?係咪每吽一次牙就會脾氣差一排?

大宅

柚子妹 發表於 18-6-13 04:53
我女七個幾月,之前都係可以自行入睡的。
突然一晚醒幾次,仲要不停喊不停喊。
唯有嘗試食保嬰丹。

請問係唔係出完牙仔就可以變返以前咁自行入睡?

因為我大女由初生到兩歲都難「暗」瞓覺,係咪吽牙都係咁;到細女見佢可以自行入睡好開心,點知而家同家姐細個一樣,最煩係佢一喊就嘈醒家姐~

大宅

haha748494 發表於 18-6-14 23:20
可能關吽牙仔事,加上BB愈大愈醒,有可能鐘意撒嬌。

係,自從佢活動能力高咗就好貪玩,夜晚冇人同佢玩就喊,喺床度爬來爬去,又企起身叫~

別墅

littlefeather 發表於 18-6-15 08:29
請問係唔係出完牙仔就可以變返以前咁自行入睡?

因為我大女由初生到兩歲都難「暗」瞓覺,係咪吽牙都係咁 ...

我全埋身餵人奶,每晚十點半就會飲奶瞓覺。
九成九飲完都已經瞓左。
就放落bb床。有時未瞓冧知道放低就會喊。
唯有抱一陣瞓冧左先再放低。

呢排我女隔一個鐘左右就喊,抱起收聲繼續瞓。放低可能隔一兩個鐘又喊。抱起收聲又繼續瞓。
我都唔知咩原因。
大人都唔係晚晚可以熟睡可以一覺瞓天光。
BB其實都一樣。

佢吽牙仔果排瞓得係好差,每晚醒幾次仲要爆喊。抱住都喊。
佢暫時只出左兩隻牙仔,未知係咪每次吽牙都係咁。

子爵府

littlefeather 發表於 18-6-15 08:23
咁請問你仔仔要幾耐先瞓得好啲?係咪每吽一次牙就會脾氣差一排?

每次吽牙都係咁出左就正常返..

出小臼齒先最難頂

複式洋房

支持你

大宅

柚子妹 發表於 18-6-15 08:38
我全埋身餵人奶,每晚十點半就會飲奶瞓覺。
九成九飲完都已經瞓左。
就放落bb床。有時未瞓冧知道放低就會 ...

明白。大家都要加油湊b~

大宅

Natalie625 發表於 18-6-15 14:59
每次吽牙都係咁出左就正常返..

出小臼齒先最難頂

即係會重複幾次

都好,而家有定心理準備~

大宅

capture1999 發表於 18-6-15 17:33
支持你

多謝!

別墅

朋友剛介紹一個免費講座,關於如何用自然療法處理BB濕疹,咳,發燒等常見問題和令BB情緒穏定,從而減少食西藥, 亦會教大家製作DIY濕疹膏, 我覺得幾好, 如果有興趣, 可pm 我

首頁

尾頁

跳至