論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:24
佢係個agent介紹話佢係上個香港僱主因爲婆婆喺等工人到港期內中風已經好返,婆婆唔鍾意個女自己揸主意自己 ...

你係 full time mom, 乜都吾洗佢做,洗乜驚

大宅

princesscupcake 發表於 18-6-12 22:40
你係 full time mom, 乜都吾洗佢做,洗乜驚

我會落街買嘢食飯,細佬又未返學,怕兩兄弟打交擒高佢繞埋手唔理,雖然佢都冇乜理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你可忍得咁耐, 我掃把好耐。

侯爵府

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:48
剛請了人,等三個月!已經用過三個,希望下個會正正常常!依個工人知道炒佢會賠一個月糧,我話我已經敎左 ...

佢哋最鐘意話up to you ,又廢

公爵府

ccysj01 發表於 18-6-12 21:04
未必係蠹,佢唔care,話之你,又懶,唔願做

係,我件菲工主又係咁,完全無心裝載,記性差到令我心寒,好簡單記個時間都做唔到,根本佢係一個軀殼,我已警告左佢,可否記少少野,用少少effort?

但每日機不離手。

當你對住一班咁嘅菲律賓女傭,人人差不多complaint, 你就明白點解佢地咁窮

公爵府

回覆樓主

仲有,佢哋應該唔知道或承認自己蠢,佢哋有乜做錯都係僱主錯。

複式洋房

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:21
放假返嚟按門鈴二十分鐘喺門口罰企,都唔打電話叫唔叫蠢?
仲要連續兩星期都係咁
...

轉數慢真系冇辦法,我個菲早上10點幾帶個仔去公園玩扑倒整到眼,12點幾先whatspp話我知,叫佢影張像俾我睇下傷勢佢話瞓左,我話瞓左都影到㗎,佢影張背脊像俾我,激死!拉拉聲趕返去見到眼眶腫曬,嬲死!鬧佢點解10點幾整亲12點幾先講,大鑊我要即刻睇醫生㗎嘛,又要擦油㗎嘛,吾出聲!

複式洋房

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:21
放假返嚟按門鈴二十分鐘喺門口罰企,都唔打電話叫唔叫蠢?
仲要連續兩星期都係咁
...
你哋系味特登試下佢會吾會打電話?😆

大宅

其實我覺得佢哋唔係真的太蠢,只是唔care. 求求其其做。試下僱主底缐。做到得50分僱主都無炒佢,佢咪覺得點解要做咁好。
如果佢真係無記性,試下遲咗出糧比佢,睇下佢會唔會唔記得!所有有關佢哋嘅權益就一D都唔蠢了!

侯爵府

bpwwp 發表於 18-6-13 10:49
其實我覺得佢哋唔係真的太蠢,只是唔care. 求求其其做。試下僱主底缐。做到得50分僱主都無炒佢,佢咪覺得 ...

完全同意

大宅

OKC 發表於 18-6-13 07:32
仲有,佢哋應該唔知道或承認自己蠢,佢哋有乜做錯都係僱主錯。

千錯萬錯都係僱主錯!
我話我食乜你食乜,又咖啡又生果,生日又蛋糕又利是, 你俾d心機做啦!
你俾自己幾多分,佢:90分!
我笑:ridiculous!

大宅

是美 發表於 18-6-13 09:33
你哋系味特登試下佢會吾會打電話?😆

唔係

大宅

其實我覺得佢哋唔係真的太蠢,只是唔care. 求求其其做。試下僱主底缐。做到得50分僱主都無炒佢,佢咪覺得 ...

試圖已經死左,我已經請左新人!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

要做野, 就靈魂唔跟身。
偷野, 攞著數, 知你弱點, 就非常醒。 跟住問佢就 I don't know.

MABOMA    發表於 18-6-13 13:19

大宅

Peonyfruit 發表於 18-6-12 22:24
佢係個agent介紹話佢係上個香港僱主因爲婆婆喺等工人到港期內中風已經好返,婆婆唔鍾意個女自己揸主意自己 ...

連續斷約兩次入境處唔會再批俾入境
如果工人態度差,工作差,表現差,記得寫信去入境處投訴佢,寫花佢個底留個記錄,唔好俾佢再害人!

複式洋房

MABOMA 發表於 18-6-13 13:18
如果工人態度差,工作差,表現差,記得寫信去入境處投訴佢,寫花佢個底 ...
未必,我上個醒印駁嘴嘅,之前請佢話同婆婆有意見夾唔喱,跟手我又年幾炒左,被朋友見響旺角放🐶!

複式洋房

ccysj01 發表於 18-6-12 21:04
未必係蠹,佢唔care,話之你,又懶,唔願做

完全同意

公爵府

MABOMA 發表於 18-6-13 13:18
如果工人態度差,工作差,表現差,記得寫信去入境處投訴佢,寫花佢個底 ...

支持舉報衰工人。

複式洋房

同意!成日乍傻扮懵,話佢就黑面,唔應唔睬,叫佢學就話I can't do that, you find another helper。

大宅

我用過兩個菲都成日講叫我換人,點解佢哋成日講呢句,佢哋唔知講左有咩後果咩,你們返工會唔會同老細講我做唔到你換人,我真係會換人你唔好後悔。

首頁

尾頁

跳至