論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

princesscupcake 發表於 18-6-12 22:36
千祈唔好揾有馬來西亞經驗,我家嗰件就係

請問有乜問題?因為我下一個都係馬來西亞完約

複式洋房

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:10
17年7月嚟,已經十一個月,日日做錯嘢,又唔道歉,叫佢聽我講點做又走咗去,問佢仲要唔要人工佢就行返嚟話s ...

No one perfect ? 咁少事都做唔好,一係博炒,一係性格上唔鍾意 follow instruction ...

唔係唔識唔記得,係唔願做!你問佢,會唔會唔記得佢自己幾時放假,幾時出糧?呢D又記得,小朋友屋企野又唔記得!

好嬲!

複式洋房

Peonyfruit 發表於 18-6-12 20:48
剛請了人,等三個月!已經用過三個,希望下個會正正常常!依個工人知道炒佢會賠一個月糧,我話我已經敎左 ...

我炒一個寫一次信,只要合理,道理向我呢邊我就一定出聲!

侯爵府

是美 發表於 18-6-13 15:23
未必,我上個醒印駁嘴嘅,之前請佢話同婆婆有意見夾唔喱,跟手我又年幾炒左,被朋友見響旺角放🐶! ...

所以佢地乜都吾怕

侯爵府

Kasiufung 發表於 18-6-14 11:18
請問有乜問題?因為我下一個都係馬來西亞完約

成曰喺家玩自拍(自拍狂),冇耐性,自私,冇愛心,冇常識,自傲,要求多多,手腳慢,吾醒目,態度差,彈屋細冇馬拉咁大間屋比佢放嘢,吾捱得,吾衞生成曰r手r脚板底,夜晚吾沖涼,吾識煮飯... ...

侯爵府

未必,我上個醒印駁嘴嘅,之前請佢話同婆婆有意見夾唔喱,跟手我又年幾炒左,被朋友見響旺角放🐶! ...

見到一位菲一年內斷咗2次,agent幫佢搵到第三份工近日又攞到簽證嘞,幾容易,僱主真慘。

侯爵府

anniter1000 發表於 18-6-14 07:18
我用過兩個菲都成日講叫我換人,點解佢哋成日講呢句,佢哋唔知講左有咩後果咩,你們返工會唔會同老細講我做 ...

佢哋轉工吾需要比手續費,0成本,所以佢地好快又有新僱主吾驚。

公爵府

princesscupcake 發表於 18-6-15 07:39
成曰喺家玩自拍(自拍狂),冇耐性,自私,冇愛心,冇常識,自傲,要求多多,手腳慢,吾醒目,態度差,彈屋 ...

我請過幾個菲工主都喜歡R腳板底,個頭見佢冼完手,呢頭見佢R腳板底然後切菜切肉所以我從來唔叫工人切生果。

公爵府

princesscupcake 發表於 18-6-15 07:44
見到一位菲一年內斷咗2次,agent幫佢搵到第三份工近日又攞到簽證嘞,幾容易,僱主真慘。

有些agent 硬推斷約工人俾僱主,有一次見過一個菲姐,一年唔夠斷兩次,我根本唔會請佢,但好奇之下in 佢,in 完之後佢問我會否請佢,我心諗當時佢以為我係水魚睇下願唔願意上釣,我心想就算唔俾agency fee我都唔會請呢類斷約工人。

侯爵府

OKC 發表於 18-6-15 16:37
有些agent 硬推斷約工人俾僱主,有一次見過一個菲姐,一年唔夠斷兩次,我根本唔會請佢,但好奇之下in 佢, ...

點解佢仲可以留港搵工咁開心

公爵府

princesscupcake 發表於 18-6-15 18:59
點解佢仲可以留港搵工咁開心

我都唔明,第一份一個月後被人炒,原因係佢有一次放假後帶家鄕食物放在僱主家中雪櫃,僱主話唔鐘意就炒佢,第二次幫一對長者夫婦打工,斷約原因係僱主退休不用工人,但夫婦倆已年過六十五,咁點解又請工人,完全唔make sense, 最衰係agent 推介俾我,我心諗靠害咩,所以亦無再聯絡那個agent .

大宅

冇寫信投訴佢?

大宅

回覆樓主:

啲菲姐最叻講i dont know 好蠢又懶醒,錯又唔改,籍口一大堆,重覆錯,又要比面色你睇,家陣你咩事,你邊位?

公爵府

im跳跳豬 發表於 18-6-16 01:11
啲菲姐最叻講i dont know 好蠢又懶醒,錯又唔改,籍口一大堆,重覆錯,又要比面 ...

好多菲姐通病,我家中那位一樣,仲要唔叫唔做,機不離手,日日玩幾粒鐘電話,家務只是做表面功夫,好聲勸佢,當我唱歌,要我黑面佢才收憸,隔一星期又黎過,係咁loop,對住佢好累,一返屋企見到佢就唔開心,佢一出門放假我就鬆哂。

啱啱搵到新工人,忍多三個月踢條懶蟲出去。

大宅

花之豆 發表於 18-6-14 11:45
No one perfect ? 咁少事都做唔好,一係博炒,一係性格上唔鍾意 follow instruction ...

唔係唔識唔記得 ...

唉我嗰新工人,第二天對我I am not perfect.咪比我勁駡佢,我冇要求perfect, 我要求你帶個腦做野呀。佢重提醒我,我返咗三日炸,你訪D工人係咪咁串,痴線的。

大宅

回覆 sukimama 的帖子

我個黎左兩個月都係咁講,i am not perfect.又唔係鬧佢,講佢有咩問題都唔得,起曬剛死鷄撐飯蓋,佢無錯係我錯,比你拗贏左又點,你輸左每月獎金和利是,過年我一元都唔比。

複式洋房

sukimama 發表於 18-6-16 13:03
唉我嗰新工人,第二天對我I am not perfect.咪比我勁駡佢,我冇要求perfect, 我要求你帶個腦做野呀。佢重 ...

真係冇甘串,不過唔到2星期就叫我買佢指定既野佢食⋯

勁想對你0個個講你返咗3日我已經想炒你曪

大宅

花之豆 發表於 18-6-16 22:08
真係冇甘串,不過唔到2星期就叫我買佢指定既野佢食⋯

勁想對你0個個講你返咗3日我已經想炒你曪

係吖。。三日唔对路,真係想炒佢我有一晚放工趕回家,佢又失憶,煮乜唔预備,蒸咗9次鱼都唔記得。我嬲到拍枱。

大宅

princesscupcake 發表於 18-6-15 07:39
成曰喺家玩自拍(自拍狂),冇耐性,自私,冇愛心,冇常識,自傲,要求多多,手腳慢,吾醒目,態度差,彈屋 ...

祝我好運

公爵府

anniter1000 發表於 18-6-16 13:23
回覆 sukimama 的帖子

我個黎左兩個月都係咁講,i am not perfect.又唔係鬧佢,講佢有咩問題都唔得,起曬 ...

我聽agent講好多菲傭其實自尊心好強,可能知自己錯(仲要離譜)都唔認,死雞撐飯蓋,就算有能力但太自我中心所以不適合打住家工,加上文化差異,最後同僱主閙彊。所以agency 角式很重要,工人唔聽僱主但都會聽下agency。

首頁

尾頁

跳至