3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

喜歡做功課,寫字,閱讀,每天可獨立完成
唯獨係要畫畫的功課就考起,早兩日畫一幅動物畫畫咗大半個鐘,見到佢好吃力,怕畫得唔靚,一定要我逐筆畫比佢睇先肯跟住畫

請問有人有類似經驗嗎?
除了多d比佢隨意畫+鼓勵讚賞,仲可以點呢

象牙宮

人家天分不是在書畫上。

要十大全能?

我都唔叻畫。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

洋房

佢鍾意做功課寫字,係唔係可以抽架?畫畫好講創意,佢跟住你一筆一筆先肯畫。可能佢對自己要求高,驚出錯,唔敢試。
佢平時係點架?

伯爵府

melolo317 發表於 18-6-13 08:05
喜歡做功課,寫字,閱讀,每天可獨立完成
唯獨係要畫畫的功課就考起,早兩日畫一幅動物畫畫咗大半個鐘,見 ...

你鍾意,唔代表佢會鍾意

大宅

回覆樓主:

可能我表達得唔到點,令jm以為我想逼佢鐘意畫畫/or要佢畫得好叻
其實我只係想問下意見,睇下有咩方法令佢應付畫畫類型嘅功課可以冇咁辛苦,得心應手d, 可以留返多d時間嚟玩
正如有d小朋友某d科目學習得吃力d,上嚟問下其他人心得,好正常啫

大宅

innerpari 發表於 18-6-13 10:54
佢鍾意做功課寫字,係唔係可以抽架?畫畫好講創意,佢跟住你一筆一筆先肯畫。可能佢對自己要求高,驚出錯, ...

多謝你的回應,佢可能都真係驚畫錯
我畫畫都好屎,我只識鼓勵佢,已經畫得好靚呀,畫畫唔會錯的,可以隨便畫的,不過佢始終唔想自己試
佢畫畫興趣不大,我冇所謂,只係見佢折騰咁耐,慘過罰抄咁,功課又要交,所以想睇下點可以幫下佢,輕輕鬆鬆完成

洋房

melolo317 發表於 18-6-13 15:54
多謝你的回應,佢可能都真係驚畫錯
我畫畫都好屎,我只識鼓勵佢,已經畫得好靚呀,畫畫唔會錯的,可以隨便 ...
可以試下揾一日一齊玩畫畫遊戲同佢講媽咪細過畫畫唔叻,好驚人哋笑我,但婆婆同媽咪講畫畫冇啱同唔啱,只有用心同唔用心。之後我同婆婆一齊玩畫畫遊戲,亂畫。你想唔想同我一齊玩呀? (從中鼓勵佢, 家長一齊畫)

完後問佢,你今日畫得開唔開心? 如答開心,你以後會唔會再驚畫畫呀?

唔知幫唔幫到你!

大宅

innerpari 發表於 18-6-13 17:47
可以試下揾一日一齊玩畫畫遊戲同佢講媽咪細過畫畫唔叻,好驚人哋笑我,但婆婆同媽咪講畫畫冇啱同唔啱,只有 ...

好提議,我會試下呢個方法
多謝你

洋房

melolo317 發表於 18-6-13 18:21
好提議,我會試下呢個方法
多謝你
不用客氣!你試完,可唔可以話我知得唔得,唔得我會再檢討下 ^^

珍珠宮

回覆樓主

如果佢唔係好大興趣,就算喇,俾佢自由發展佢嘅興趣

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

melolo317 發表於 18-6-13 15:44
可能我表達得唔到點,令jm以為我想逼佢鐘意畫畫/or要佢畫得好叻
其實我只係想問下意見,睇下有咩方法令佢應 ...
可能小朋友模仿去跟住畫會有信心d, 要響白紙上自己畫對佢黎講有難度掛, 每個小朋友唔同嘅

伯爵府

買幾本教畫公仔既書俾佢照住畫

我自己都係無畫畫天份,唔識得創作,但有公仔俾我照住畫,我會得心應手好多

大宅

innerpari 發表於 18-6-13 18:51
不用客氣!你試完,可唔可以話我知得唔得,唔得我會再檢討下 ^^

多謝你同其他jm的建議,試咗一個星期,小朋友好似開始比較放膽自己畫,希望慢慢佢信心會好d
感謝分享!!!

洋房

melolo317 發表於 18-6-20 09:40
多謝你同其他jm的建議,試咗一個星期,小朋友好似開始比較放膽自己畫,希望慢慢佢信心會好d
感謝分享!!!
...
多謝你分享相信小朋友會越來越好
加油!

珍珠宮

innerpari 發表於 18-6-13 17:47
可以試下揾一日一齊玩畫畫遊戲同佢講媽咪細過畫畫唔叻,好驚人哋笑我,但婆婆同媽咪講畫畫冇啱同唔啱,只有 ...

呢個建議幾好亞,可以試下

首頁

尾頁

跳至