烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想整pizza,食譜用35高粉加35g低粉,不過原來屋企得返高粉,咁點溝呀?有無姊妹可以幫幫忙?唔該!
(\~~/)      (\~~/)
(~'.'~)      ( *;* )
(_ (    )~o (_ (__)~o

男爵府

我用開三成粟粉加七成普通麵粉, 如果整海棉蛋糕, 五五都試過....
如果係高粉, 可能七成粟粉三成高粉都得.....

大宅

原帖由 rebreather 於 09-3-29 16:43 發表
我用開三成粟粉加七成普通麵粉, 如果整海棉蛋糕, 五五都試過....

唔該晒,依加去整!好在趕到dinner!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 rebreather 於 09-3-29 04:43 PM 發表

你幫我講左~ thank you~

盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

原帖由 召藥師 於 09-3-29 19:54 發表

我試過係咁上下, 唔得唔好怪我呀

大宅

原帖由 召藥師 於 09-3-29 19:54 發表

搞掂,食埋啦,唔該晒呀!
不過想問其實係咪會差d呢,我覺得無平時咁好味。

大宅

原帖由 rebreather 於 09-3-29 20:22 發表

我試過係咁上下, 唔得唔好怪我呀

搞掂啦,好成功,唔該晒!
pizza個樣同我平時整的差唔多,但食落口始終差少少,你覺得平時咁溝係咪會比起用低粉差少少?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 syc204 於 09-3-30 12:00 AM 發表

搞掂,食埋啦,唔該晒呀!
不過想問其實係咪會差d呢,我覺得無平時咁好味。

點都係差d架,叫做頂住上。
下次溝澄麵試試(澄麵係冇根麵粉),不過試試6份高粉4份澄麵好喇,太多都係怕會怪怪的。

水晶宮

原帖由 syc204 於 09-3-29 16:35 發表
想整pizza,食譜用35高粉加35g低粉,不過原來屋企得返高粉,咁點溝呀?有無姊妹可以幫幫忙?唔該!

如果係pizza...點降唔用全高粉呢 ?(會似 pizza hxt )

如果用中筋(即半高半低)會似陽光新x代 (少少痴口)

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-3-30 12:35 AM 發表

如果係pizza...點降唔用全高粉呢 ?(會似 pizza hxt )

如果用中筋(即半高半低)會似陽光新x代 (少少痴口)

我自己同屋企人都鍾意食超超超厚批,好似食包咁,所以用全高粉整都冇問題。

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-30 00:24 發表

點都係差d架,叫做頂住上。
下次溝澄麵試試(澄麵係冇根麵粉),不過試試6份高粉4份澄麵好喇,太多都係怕會怪怪的。

我試左,不過5份高粉5份澄麵,不過我整麵條,話時話,我個新玩具返左啦,有埋食譜,但唔知點解跟個譜做好乾,定係我D麵粉出左問題,D麵又比我整到古靈精怪 ,好
彩,味道都唔錯

水晶宮

原帖由 召藥師 於 09-3-30 00:39 發表

我自己同屋企人都鍾意食超超超厚批,好似食包咁,所以用全高粉整都冇問題。

咁咪一人一件都飽飽......

正常我覺得高粉會好食d ~~

中筋粉會散d(一咬就開, 唔得痴纏) ~~ 不過就易搓d ~不過要好食又要搓耐d ~

超級版主

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 12:48 AM 發表

我試左,不過5份高粉5份澄麵,不過我整麵條,話時話,我個新玩具返左啦,有埋食譜,但唔知點解跟個譜做好乾,定係我D麵粉出左問題,D麵又比我整到古靈精怪 ,好
彩,味道都唔錯

http://farm4.static.flickr.com/354 ...

如果覺得乾,搓好後封住佢等至少半個鐘會好好多。
如果即搓時已覺得夠濕,等多陣會吸勻水份就會痴手,都cut麵時就要浪費好多手粉,而且切幼麵仲好易會彎彎曲曲唔靚添。

超級版主

咁妳用邊種蛋整?有冇蛋腥味?

水晶宮

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 00:48 發表

彩,味道都唔錯

http://farm4.static.flickr.com/354 ...

我....可唔可以八吓....係咪白汁來架個湯底.....

全部白雪雪.....

超級版主

原帖由 tammy2008 於 09-3-30 12:52 AM 發表

咁咪一人一件都飽飽......

正常我覺得高粉會好食d ~~

中筋粉會散d(一咬就開, 唔得痴纏) ~~ 不過就易搓d ~不過要好食又要搓耐d ~

當正餐架嘛! 梗係要抵食夾大件先得啦! 做到咁辛苦又食唔飽要煮多幾款,到時真係搵自己笨(得我一個煮)。

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-30 00:54 發表
咁妳用邊種蛋整?有冇蛋腥味?

我又唔覺有蛋腥味喎,可能D比其他野蓋過左

超級版主

原帖由 acomcom88 於 09-3-30 12:58 AM 發表

我又唔覺有蛋腥味喎,可能D比其他野蓋過左

咁妳加左d咩煮呀?

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 tammy2008 於 09-3-30 00:55 發表

我....可唔可以八吓....係咪白汁來架個湯底.....

全部白雪雪.....

由於好心急想玩,屋企乜野都無,CREAM湯,加芝士

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-30 00:53 發表

如果覺得乾,搓好後封住佢等至少半個鐘會好好多。
如果即搓時已覺得夠濕,等多陣會吸勻水份就會痴手,都cut麵時就要浪費好多手粉,而且切幼麵仲好易會彎彎曲曲唔靚添。 ...

比個譜你睇下
粉 830ML
雞蛋208ML
水30ML
SALT 2ML
屋企又無咁多低粉,我只係做左半份,又唔記得扣起水份量,但根本就搓唔起,最後只好不停咁加水

首頁

尾頁

跳至