在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做左兩年ftm,嚟緊八月囡囡n班就開學啦,佢係八月b,即係開學時佢剛剛好滿兩歲。
自己湊左兩年,相信喺度嘅ftm都明白當中嘅辛酸,嗰種懷念番工日子嘅心情,所以我決定俾個囡讀全日班,希望佢有人照顧之除,我又可以番返工,有番啲自己嘅生活。。。不過囡囡番學嘅日子越近,我就越不捨,得兩歲人仔適應到嗎?從來都係我暗佢瞓覺,喺學校又瞓得好嗎?咁長時間見唔到媽媽又會唔會好驚呢?。。。唉,我有時一諗起佢要番學就會想喊(emoji)其實適應唔到嗰個人會唔會係我(emoji)(emoji)‍♀️
有冇過來人可以開解下我。。。

複式洋房

回覆樓主

我當時同你情況唔同,但都係由自己湊開始(湊到一歲),然後俾人湊。開頭係兩個都要適應架。但你自己湊佢,佢放學都會跑過黎搵返你,小朋友返學習慣左之後應該開心嘅

複式洋房

回覆樓主

另外,我現實啲咁諗,如果你返返工,小朋友病左或者外面三號風球,你有冇back up?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

幾多歲都好, 小朋友一要返學時, 作為一個媽媽, 總會有少少唔捨得... 不過小朋友一定會習慣, 我見朋友要返工, 將幾個月大既BB 放去托兒所都係咁, BB 喊得一排又冇野.

你睇定d 至返工啦, 正如樓上jm 講, 你有冇backup 先? 唔止天氣問題, 小朋友一返學多數會病一病先...

大宅

回覆樓主

個時我仔返半日我都唔捨得,我仔己經係4月大b, 所以有依個感覺真係好正常,但決定左就唔好後悔啦~見步行步(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

回覆樓主

我仔返半日n,9月返k1,原本想佢讀全日,但問過佢話想跟住媽媽,唔想係學校食飯午睡,最後決定讀返半日。
一來佢自己唔願意讀全日,二來我無人做back up 無可能返到全職,要考慮接送、假期、天氣問題、病左,全職無可能咁多假,兼職得果三千都費時辛苦了。

複式洋房

回覆樓主

咁我又唔我會即刻番全職嘅,可能揾下半職做住先,我都明白放長假,打風,病。。。好多時都要個人照顧,冇工人,番全職係好難。
咁back up都有嘅,不過就唔係穩定可以日日湊到我囡嗰種,係要夾時間嗰種。

伯爵府

MissVV 發表於 18-6-14 00:24
做左兩年ftm,嚟緊八月囡囡n班就開學啦,佢係八月b,即係開學時佢剛剛好滿兩歲。
自己湊左兩年,相信喺度嘅 ...

你去返工,小朋友唔舒服你點應付

複式洋房

回覆樓主

咁back up都有嘅,不過就唔係穩定可以日日湊到我囡嗰種,係要夾時間嗰種。

首頁

尾頁

跳至