義工

親子溝通 今日: 0|主題: 13116

教仔教到顛

別墅

國民生產總值:762

嚴重失眠,滿腦子都係個仔D嘢,好心煩!
8歲仔,自理能力差,餐餐飯都要食勁耐,真係每一餐!一邊食就一邊講野,要話佢先爬飯;做功課又係咁,唔話唔做;一叫佢冲涼瞓覺就阿芝阿左唔肯做,仲有勁多壞習慣,總之佢就唔可以認真完整咁做好一件事!話多咗我(emoji)都來,就會狂鬧佢,我對佢已失去耐性!
老公叫唔好理佢,但我見到佢做果D嘢又頂唔順,除非我見吾到,唔係我一樣會覺得好辛苦,就算唔出聲都覺得辛苦
我每日都同佢相處得好差好辛苦,我好無奈但我又可以點?!一邊寫哩篇野我一路喊,因為真係好辛苦啊

王國熱話
萬x行李喼
wechat.x大快活
Anxxxx Hx Photography 性價比低
中學生邊度買返學鞋

翡翠宮

國民生產總值:98742

2018勳章 開心吸收勳章

Eason_mama 發表於 18-6-14 02:38
嚴重失眠,滿腦子都係個仔D嘢,好心煩!
8歲仔,自理能力差,餐餐飯都要食勁耐,真係每一餐!一邊食就一邊 ...

自己要睇開d。我兩個仔都係一樣,細女都有d 懶懶行。自問我細個十要阿媽催我呢樣果樣,所以我都會睇開d,好多小朋友都係咁架啦。

夠鐘佢食唔晒咪執枱,冇乜大不了,食飯係要輕鬆,同埋佢有野同你地講係好事。我兩仔成日講多過食,一餐要催好多次至得。我地興有飯後甜品,佢地食唔晒咪冇囉...

我諗好少細路肯放低玩樂時間去沖涼做功謂。有時我d 仔女沖涼,做功課太懶懶行,都係果招,拖得太耐就冇甜品或冇得玩等,佢地一知冇著數就突然加速去沖涼,字都會寫靚d。

你個仔只係八歲,好難要佢乜都會主動做,慢慢教。

別墅

國民生產總值:762

bosch 發表於 18-6-14 15:06
自己要睇開d。我兩個仔都係一樣,細女都有d 懶懶行。自問我細個十要阿媽催我呢樣果樣,所以我都會睇開d, ...

但佢好瘦又比同齡人矮,我亦試過夠鐘就唔俾佢食,但佢好似無乜所謂咁,所以我先咁無奈

翡翠宮

國民生產總值:98742

2018勳章 開心吸收勳章

Eason_mama 發表於 18-6-14 15:25
但佢好瘦又比同齡人矮,我亦試過夠鐘就唔俾佢食,但佢好似無乜所謂咁,所以我先咁無奈
...

佢都冇所謂,咁你就唔好俾咁大壓力俾你自己。

你係咪得一個仔?

高矮睇基因而定,肥瘦睇自身,飲食同活動量而定。我二仔都瘦架,underweight 果種 ,但佢可以跑全日冇時停,仲好精力過我。佢都係八歲,歲幾開始唔食野,食得仲少過細女,到近期至練完仙肯食多d 野。大仔5歲練完仙,細女一向算食得多野,佢地都係瘦。

我大仔時會緊張好多,到二仔就知呢d 係成長階段,所以自己都放鬆d。我都會忟,間中會話 "我x 歲已經唔會仲成日喊,我x 歲時已經要做幾多幾多功課幾多家務...", 但呻完就算,真係人人不同,真係要時間同耐性教。

FB體驗帳戶

國民生產總值:17

bosch 發表於 18-6-14 15:45
佢都冇所謂,咁你就唔好俾咁大壓力俾你自己。

你係咪得一個仔?

我個仔仔都係咁,非常明白你的感受(emoji)(emoji)

洋房

國民生產總值:77

回覆 Nicolewong0627 的帖子

小朋友好叻,有時佢哋想測試父母底線係邊,同佢哋好識得睇父母面色做事,而父母情緒好影響佢哋。你老公話唔緊要,而你見到又唔忍得,或者試試一星期約朋友出街一至兩次或者嗰段時間落街走走,睇唔到,令自己心情好啲。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.